Geçen haftasonu Belek’te idik ve golf sopalarının dokuzuncu kez Türk-Yunan dostluğu için kalkmasına şahit olduk.
Türk ve Yunanlı yaklaşık 100 golfçünün katıldığı, Kempinski Hotel The Dome’nin sahalarında düzenlenen iki günlük "Dostluk Golf Turnuvası"nın tarihi hayli ilginç. Uzun yıllar Yunanistan’da, uzun yıllar da Türkiye’de yaşayan ve Turkmall ile Multi Turkmall şirketlerini kuran Alman işadamı Hans Otto Nagel, 1996 yılında iki ülkeyi savaşın eşiğine kadar getiren Kardak krizinden sonra Türk ve Yunanlı golfçüleri bir araya getirmek için kolları sıvıyor ve iki yıl süren çabaları sonucu 1998’de ilk turnuva düzenleniyor.
İlk turnuvaya 8 Yunanlı golfçü katılmıştı, bu kez 50 golfçü geldi. Epey yol katedilmiş yani.
BİRKAÇ TÜYO
Belek’teki turnuvada Koç Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve Kaya Çilingiroğlu’nun yanı sıra Türkiye’nin tanınmış isimlerinden Fehmi Zorlu, Dr. Halil Bahçeci, Serra Merzeci, Erol İslamoğlu, Ali Akkanat, Opet Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk ve eski bakanlardan Fikret Ünlü’yü gördük. Yunan takımında ise armatör Vasilis Konstantopulos ve takım kaptanı Yorgos Vafiadis gibi tanınmış isimler vardı.
Pek kimseyi ilgilendirmedi ama takım karşılaşmaları 5-5 berabere bitmesine rağmen kupa, turnuvayı geçen yıl da kazandığı için, Türkiye’nin oldu. Bireysel karşılaşmalarda ise kupaları erkekler A kategorisinde Mustafa Koç, bayanlar A kategorisinde ise Rana Esen kazandılar.
Golf bilgilerimiz tartışılır olduğundan pek yorum yapamayacağız ama bu işi bilenlerden öğrendiğimiz bazı "tüyoları" aktaralım:
1) Yeni bir oyuncu ile eski bir oyuncuya eşit şans tanıdığından golf en demokratik spordur.
2) Sosyal çevrenizin genişlemesini istiyorsanız mutlaka golfe başlayın.
TÜRK KARPUZCUNUN JESTİ
Yunanlı golfçülerle konuşuyoruz. Nikos Gerostatopulos doktor ve 21 yıldır golf oynuyor. Dostluk turnuvasına dört kez katıldı. Turnuvaya, iki ülke arasındaki önyargıların aşılması için son derece yararlı bir organizasyon gözüyle bakıyor. "Ege için kavga etmek aptallık" diyen Gerostatopulos’un "Türkiye’deki en iyi anınız" sorumuza verdiği cevap hayli ilginç: "Birkaç yıl önce karayolu ile Ege sahillerini dolaşırken yolda bir karpuzcu gördüm. Tek bir karpuz almak için gittiğimde adam Yunanlı olduğumu öğrenince arabamın bagajını karpuz doldurdu ve para istemedi. Bunun unutamam."
Armatör Vasilis Konstantopulos ise Türkiye’deki golf düzeyinin Yunanistan’dan çok daha ileri olduğu görüşünde. Konstantopulos, "Türkiye’deki gibi golf sahalarımız yok. Buradaki turnuvanın seviyesinde bir organizasyon düzenleyemeyiz" diyor.
AB’NİN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR
Turnuvanın organizatörü Hans Otto Nagel ile sohbet ediyoruz. Türk-Yunan dostluğuna gönülden inanan bir insan.
Uzun yıllar Yunanistan’da yaşadınız tek kelime ile Yunanistan’ı nasıl anlatırsınız?
- Hayat...
Türkiye’de uzun yıllardır yaşıyorsunuz, peki tek kelime ile Türkiye?
- Dostlar ve iş.
İki halk birbirine çok mu benziyor?
- Hayır, Türkler daha çok Almanlara benziyorlar. Yunanlıların daha özgür bir yapıları var.
Emekliliğinizde nerede yaşayacaksınız?
- Türkiye ve Yunanistan’da.
Bir Alman, Türk-Yunan ilişkilerini nasıl görüyor?
- Politikaları bir yana bırakalım. İlişkiler sürekli düzeliyor. İyi komşuluk tesis ediliyor.
Ya Türkiye-AB ilişkileri?
- Sanırım AB’nin Türkiye’ye olan ihtiyacı, Türkiye’nin AB’ye ihtiyacından daha fazla.
MUSTAFA KOÇ
Aynı kültürü paylaşıyoruz
Mustafa Koç ile otelin lobisinde buluşuyoruz. Koç Ailesi Yunanistan’da çok ünlü. Rahmi Koç, Türk-Yunan İş Konseyi’nin ilk başkanıydı. Golf hakkında konuşacaktık ama sohbete Türk-Yunan ilişkileri ile başladık. Hatta bu konulara o kadar daldık ki, Mustafa Koç esprili de olsa "konumuza dönelim" diye hatırlattı.
Türk-Yunan ilişkileri bugün ne durumda?
- Ekonomik açıdan, siyasi açıdan hatta sporda bile bulunmamız gereken yerden çok gerideyiz. İki halk arasında büyük benzerlikler ve pek çok ortak nokta var. Ege, iki tarafın da yararlanacağı bir deniz olmalı.
Rahmi Koç, ilişkilerin kötü olduğu dönemlerde "Ticaret 10 milyar dolara ulaşırsa anlaşmazlıklara farklı gözle bakılacak" diyordu. Bugün ticaret hacmi iki milyar doları aştı.
- Rahmi Bey haklı. Bu dediği de, uzağı nasıl önceden gördüğünü gösteriyor. Ekonomik ilişkiler geliştikçe, sözgelimi 6-12 mil meselesine farklı bakılacak.
Golf turnuvasının iki ülke yakınlaşmasına katkısı ne sizce?
- Okyanusta bir damla bile olsa önemli. Aynı Akdeniz kültürünü paylaşıyoruz. Spor da yakınlaşmaya önemli katkıda bulunabilir.
Yunanlı golfçüleri nasıl buldunuz?
- Sosyal golfçü dediğimiz oyuncu kategorisi olarak bizden iyiler. Daha çok uluslararası karşılaşmalarda yer alıyorlar. Ortalama handikapları bizden daha yüksek. Tabii yaşları da bizden büyük. Biz onların yaşında çok daha iyi golf oynuyor olacağız. Buna karşın, profesyonellik anlamında biz kat kat üstünüz. Altyapı olarak, genç golfçü yetiştirmek açısından da üstünüz.