Evripidu Sokağı’ndaki çemen kokusu

Yolum ne zaman Evripidu Sokağı’na düşse aklıma İstanbul’daki Mısır Çarşısı gelir. Atina’nın göbeğindeki bu sokaktaki birbirine bitişik iki dükkanda yıllardır pastırma satılıyor.

Atina’nın göbeğindeki Evripidu Sokağı’nda iki küçük dükkan var birbirine bitişik. İlki ta 1922’den, ikincisi de ta 1935’ten beri orada.
Birini Kapadokya Ermenisi Miran Kurulyan, ötekini de Kayseri Ermenisi Serkis Apikyan kurmuş. İkisi de Kurtuluş Savaşı sırasında göçmüş Anadolu’dan Atina’ya.
Bildikleri işi, baba-dede mesleğini sürdürmüşler burada. Pastırma, sucuk, kavurma imalatı.
Miran ile Sarkis şu fani dünyadan göçüp gittiklerinde tezgahların başına oğulları, yeğenleri geçti.
Kurulyan Ailesi işi büyüttü, fabrika kurdu, marketlere pastırma sucuk dağıttı, Avrupa’ya ihracata başladı. Yani “Miran” marka oldu. Apikyan Ailesi de fabrika kurdu ama 1978’de kapattı. O gün bu gündür yanıbaşındaki Miran’ın fabrikasından pastırmanın alasını alıp satıyor.
Tezgahların arkasında artık üçüncü nesil Kurulyan’lar, Apikyan’lar var. Miran’ın 37 yaşındaki torunu bugün hem sırt ya da antrikot pastırması dilimleri doğruyor incecik, hem de 5 Avrupa ülkesine ihracat işini yönetiyor. Sarkis’in 32 yaşındaki torunu ise beden eğitimi öğretmeni olmasına rağmen dede mesleğinde karar kıldı.

PASTIRMANIN KİLOSU 30-50 EURO

Hazır paçanga böreği, Türkiye’den ithal edilen turşu da satıyorlar. Özellikle Noel ve yılbaşı arifesinde her iki dükkanın önünde uzun kuyruklar oluşuyor.
Atina’da pastırmanın kilosu 30-50 Euro arasında değişiyor. Türkiye’deki pastırma ile kıyasladığımda ise kokusu daha yoğun ve daha biberli.
Yolum Evripidu Sokağı’ndan ne zaman geçse pastırmanın kokusu İstanbul’un Mısır Çarşısı’nı hatırlatır. Pangaltı’daki Tadal, Balık Pazarı’ndaki Saraylar, Karaköy’deki Çerkezköy mezecilerini.
Hele sonbahar gelsin, tezgahlar midye dolmaları, biber dolmaları, Amerikan salataları ile süslesin, Atina’daki İstanbullu Rum mezecileri de anlatacağım.

Aldatmak için en ideal mevsim yaz

Yaz, insanoğlunun eşini-sevdiğini aldatması ya da yeni ufuklara yelken açmak amacıyla ilişkisini noktalaması için risk oranı yüksek bir mevsim. Atina Seksoloji Enstitüsü’nün 600 erkek ve 400 kadının katılımı ile gerçekleştirdiği bir araştırmanın sonuçları, Yunanlıların yüzde 69’unun partnerini aldatmak için yaz mevsimini ideal bulduğunu gösterdi. “Yaz tatili sırasında partnerinizi hiç aldattınız mı?” sorusuna “evet” cevabı verenlerin oranı da yüzde 52 oldu.
“Çiftler genellikle neden yaz mevsiminde ayrılıyorlar?” sorusuna verilen cevaplar ise şöyle:
1. Yaz mevsimi insanı tahrik eden dış faktörler daha fazla. (% 41)
2. İnsan kendini yazın daha özgür hissediyor. (% 28)
3. Diğer mevsimlere kıyasla yaz mevsiminde partner değiştirme eğilimi daha fazla (yüzde 17)
4. Bilmiyorum, yok öyle şey. (% 14).
Yazarın Tüm Yazıları