Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Parentoloji

Gönan Premfors çok ilginç ve su gibi bir kadın. Gönan Türk bu arada. Anne ve babasının isimlerinin karışımından oluşan bir isimmiş Gönan. Neyse.

Gönan su gibi dedim ya; sürekli akıyor ve bir yerlere sızıyor, dolduruyor ve anlattıklarıyla iyi geliyor. Ben onu ilk TEDxDubai konuşmalarından tanıdım.
İlişkilere dair anlattıkları, çocuklarımla ilişkilerimde bana merhem oldu.
Çocuklarımı bırakın, esas kendimle ilişkime merhem oldu.
Gönan, bilinçli ilişkiler alanında yaptığı çalışmalarla, Parentoloji olarak bilinen bir ilişkiler felsefesi oluşturmuş. Anlattıkları ve anlatmaya çalıştıkları birçok felsefe, farklı kültür, din ve millet tarafından kabul görüyor. Türkiye onu daha yeni tanımaya başlıyor ve ben buna çok seviniyorum. Seviniyorum çünkü biz ana-babalık müessesesinde çok yaralıyız. Çünkü biz, İLİŞKİLER konusunda çok yaralıyız.
Geçmiş nesilden miras edindiklerimizle geleceğin nesliyle uğraşırken kafayı yemek üzereyiz; çünkü her şey artık çoook farklı.
Sapıtık haldeyiz, yalan mı?
İlişkilerimiz cennetimiz olmalıyken, biz cehennem gibi yaşıyoruz.
Kendimden biliyorum.
Öldüm bittim anasını satayım her şeye yetişeceğim diye çocuklarımı ve kocamı harcamaktan ve bunun vicdanı altında kalmaktan.
“Dur bi kadın be!” diyemedim kendime yıllarca.
Sürekli kendi içgüdümle davranmak, içgüdüme güvenmek isterken; başkasının öğretisinin bana dayatılmasından ve bununla savaşmaktan yoruldum.
Gönan bu hafta 15-16 Şubat’ta Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki İnsan Kaynakları Zirvesi için İstanbul’da.
Parentoloji olayını anlatacak. Eminim anlatacaklarını dinleyen herkes azıcık kendi hakkında düşünmek zorunda kalacak -ki bu iyi bir şey.
İnsan duvara çarpıp düşmeden ayılıp ayağa kalkamıyor.
Belki kafayı azıcık kendimize yorsak, önce kendimizi iyileştirmek için yola çıksak, başkalarına da iyi geliriz hem.
Ben galiba şu an “o” noktadayım. O yüzden sürekli ağlıyorum.
Ama ne ağlamak kardeşim!
Sanki doktor popoma bi şaplak attı, annemin karnından daha şimdi çıkmışım, ilk defa nefes alıyorum.
Yonca
“ana-loji”

Kocaman bi kedi gördüm galiba

Ben bir Aslan kadınıyım. Ailecek Cimbomluyuz.
Aslan Kral en sevdiğimiz karakterlerden biri ve hatta oğlumuzun birinci ismi Aslan. Yani kısacası biz maaile aslanları biraz severiz.
2. Büyük Kediler Haftası adına, 13-19 Şubat saat 19:00-20:00 arası NatGeo Wild kanalını kaçırmayın.
Her türlü büyük kediye dair çok güzel belgeseller olacak. Aslanların, kaplanların, çitaların nesilleri tükeniyor maalesef. Bizim ekran karşısında Aslanlar gibi aslanlarla hep beraber kükrüyor olacağımız kesin. Bu kocaman kedilere karşı azıcık daha duyarlı olmazsak, Ormanlar Kralı Aslan, Metro Goldwyn Mayer Aslanı olarak sadece film başlamadan önce kükreyen bir kare olarak anımsanacak. Dikkat duyarlılık isterim!
Yonca “dişi aslan”

İçime dert oldu

Avrasya’da koşumu destekleyen ve TEGV’e bağış yapan tüm güzel insanlar,
TEGV sertifikalarınız bende. Hepsi online şekilde hazırlar. Ancak birçoğunuzun ne adresi, ne e-postası yok ki bende.
Sizler gidip bağışlarınızı yaptınız ve benim sertifikalarınızı size ulaştırmam lazım. Kahroluyorum onlar elimde kalınca. O sertifikalar sizin hakkınız. Eğer TEGV’e benim koşumu desteklemek için bağış yaptıysanız, mutlaka bana bir e-posta atın. Size Runtalya’da yine koşmaya gitmeden önce sertifikalarınızı ulaştırayım.
Bu çok önemli bir belge. Sizin bireysel farkındalığınızın, çocukların eğitimine ve Türkiye’nin geleceğine bulunduğunuz katkının kanıtıdır. Onu alıp, kendinizi kutlayın istiyorum. Bana 4yaprakliyonca@gmail.com adresimden ulaşın ne olur.
Yonca “sorumlu insan”
Yazarın Tüm Yazıları