Paylaş
TEMA Vakfı bundan bir yıl önce Kasım 2013’te, "Termik Santral Etkileri Uzman Raporu: Konya Kapalı Havzası (Konya Karaman Bölgesi)" başlıklı raporunu yayınlamıştı. Bu rapor daha önce hem sosyal medyada, hem gazetelerde yer buldu.
Haberi olmayanlar olduysa diye, tekrarlıyorum burada, bir kere daha.
Rapor, Konya kapalı havzasının özellikleri, bu bölgede planlanan yeni kömür madenleri ve termik santrallerin etkilerine odaklanmaktaydı.
Ermenek madeni ile TEMA Vakfı raporunun kapsadığı alan farklı özelliklere sahip. Rapor doğrudan Ermenek’teki kapalı maden ile ilgili değil.
Konya Karaman’da yapılması düşünülen termik santralin ve bu bölgedeki kömür madenlerinin olası etkilerinden bahsediyor.
Raporun detaylarına bu linkten ulaşabilir:
http://www.tema.org.tr/folders/14966/categorial1docs/83/TERMIK%20SANTRAL%20RAPOR%20A5%20BASKI.pdf
Böylece, Türkiye’nin “Buğday Ambarı”na yapılacak kömür madeni ve termik santral projesinden neden vazgeçilmesi gerektiğini de okuyup anlayabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hani her maden faciasında oturduğumuz yerden fenalık geçirip ne yaparız ne ederiz bilemediğimizden elimiz kolumuz bağlı çıldırıyoruz ya...
En azından daha fazla ve yeni faciaya neden olacakları durdurmak için neler yapabiliriz, onu bilelim, ona kafa yoralım isterim.
Bu vesileyle, Türkiye’de enerji üretimi ve kullanımı hakkında da hepimize kısaca bilgi:
Türkiye’de enerjinin %30’u sanayide, %23’ü konut ve hizmet sektöründe, %35’i ulaştırmada tüketiliyor. Enerji arzı; %36 oranında kömürden, %56 oranında petrol ve doğal gazdan karşılanıyor.
Elektrik enerjisi kaynaklarının %60’ı termik, %35’i HES.
10 yılda neredeyse iki katına çıkmış olan elektrik tüketiminde en büyük pay sanayinin, sanayi içinde de %40 pay ile demir-çelik, çimento sanayine ait.
Doğaya, insana...
Cana saygılı...
Günler haftalar yıllar...
Bir ömür dilerim.
Yonca
"K-ömür"
Paylaş