Paylaş
O yazıyı yazdıktan sonra kimliklerimizde en az o hane kadar sorunlu bir başka önemli hane hakkındaki vehameti daha farkettim. Nüfus cüzdanlarımızdaki din hanesine bazı müdürlüklerde siz istemeseniz bile zorla “din” yazdırılırken; kan grubu hanesinin atlandığını, umursanmadığını, “olmasa da olur” denerek geçiştirildiğini, daha da vahimi tahmini kan grupları yazıldığını öğrenip şok oldum. Kan grubu hanesi o belgenin en önemli hanesi. Hatta bana kalırsa kimliklerde diabetliler için de bir hane olabilmeli. Ben sokakta şeker komasına giren insana, ayılsın diye şekerli su içirmeye çalışan çok insana rastladım. Dönelim kan grubu olayına. Nüfus cüzdanlarımızda kan grubu yazılması şart olmalı ve de bu keyfi değil, ciddi ciddi hastaneden alınan bir belgeye dayalı olarak yazılmalı. “Yaz bana ordan bi A rh (+) bakiim!” demekle olmaz bu iş. Tam bu konuyu yazmak lazım derken ben; bizim ADIM ADIM ekibinin fikri geldi ve kan gruplarımızın bulunduğu bir dosya oluşturduk. Benim kan grubum hayli problemli (neyim değil ki!). Ben A rh (-) bir insanım. Bu kan grubunda insan kolay bulunmuyor ve bir tek bu gruptan kan alabiliyorum. Bugüne kadar kan grubu A rh (-) olan hiç kimse tanımıyordum, hep endişe ederdim. Oysa şimdi bir anda bir sürü kandaşım oluverdi, yaşasın! Üstelik insanın kana ihtiyacı olduğu zaman, öyle ha deyince birinden kan alamıyor. Bir sürü kuralı var bu işin. Mesela o sırada tansiyonunuz düşükse kan veremiyorsunuz, belli kilonun altındaysanız veremiyorsunuz, 2 hafta önce antibiyotik kullandıysanız, soğuk algınlığı geçirdiyseniz veremiyorsunuz. Dolayısıyla elinizde sıkı bir liste olması lazım ki, o veremezse öbürü versin. Ayrıca kan bankalarımız kan ağlıyor. Oysa her sağlıklı insan 4 ayda bir kan verebiliyor. Her birimiz gidip 4 ayda bir kan versek kimbilir kaç insanın hayatını kurtarabiliriz. Hatta kendi kendimizi kurtarabiliriz belli mi olur! Bakın ben yazdım, hatırlattım. Önce gidin kan grubunuzu ciddi ciddi öğrenin, kontrol edin; çünkü yıllardır kan grubunu yanlış bilenine de rastladım. Ardından nüfuz cüzdanınızda doğru olarak yazması için harekete geçin. Kendinize kandaşlarınızın bir listesini yapın, sonra da gidin lütfen kan bağışında bulunun. Kendinize ve bir başkasına geç olmadan iyilik edin.
Yonca
“kanlı canlı”
Yarış Takvimi
Öyle güzel sivil toplum organizasyonları var ki spor adına, haberimiz yok; çünkü haber veren yok. Çünkü ilgilenen yok sanıyoruz biz; ama var. Atletizmin tüm branşları için devletin ayırdığı bütçe 4 milyon TL, bir futbolcu parası etmiyor oysa. Hani bari Basın atletizme azıcık sahip çıksa diyeceğim ama, malum onlar da aklını futbolla bozmuş durumda. 2 yıl önce kurulan "Yarış Takvimi" var mesela. "Yarış Takvimi" koşan, bisiklete binen, yüzen herkesin ortak sahip olduğu bir platform. Yurt içinde yapılan yarış tarihlerinin güncel listesini yayınlayıp uzun mesafe koşular, kros, duatlon ve triatlon yarışları organize ediyorlar. Bugüne kadar 7 si yol koşusu, 1 triatlon ve 1 duatlon olmak üzere 9 kez yarış düzenlediler. Bu işi öyle iyi ve profesyonelce yapar hale geldiler ki, 2011 yılı içinde yapacakları 3 koşu yarışı, hem Atletizm Federasyonu’nun takviminde hem de uluslararası takvimde yer aldı. 2010 koşu yarışlarının sonuncusu 21 Kasım 2010 Pazar günü saat 10:00 da yapılacak olan 7. Riva Yol Koşusu. Yarış mesafesi 10km. Start Ali Bahadır Köyü, Mola Cafe (02163194284).?Kavacık’dan Riva’ya giderken (Acarkent’i geçtikten yaklaşık 10km sonra) ikinci Ali Bahadır tabelasından sağa dönünce 500m ilerde sağda. Bilgi ve kayıt için www.yaristakvimi.com sitesini kullanabilirsiniz.
Yonca
“aklıorda”
Kasım falı
Kasım Ayı Aslan Burcu için muhteşem olacakmış. Susan Miller öyle diyor. Heyecanla beklemedeyim. Mucizelerimi bir bir sipariş verdim. Geliyorlar, hisseder gibiyim.
Yonca
“falı çıkık”
Paylaş