Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Hayvan ırkçılığı

Nedendir bilmem hayvanlara karşı da ciddi ırkçıyız.

Haberin Devamı

Yani mesela kedi köpek sevip böceklerden nefret ederiz. Tanıdığım herkes böcek gördü mü öldürmek için sıraya giriyor. Ezeni, vuranı, ilaç sıkanı her türlü katil profilinde tanıdığım var.

Bir de mesela süleymancık, kurbağa ve sürüngengillerin düşmanları var. Durduk yerde insana asla zararı olmayan bu cimcimelerden kim neden nefret eder hiç anlamam. Ben Yalıkavak’da sivrisinekleri bile ilaçladık mı kahroluyorum. Sivrisineklerin azmasına neden olan da insanoğlu, hem suçlu hem güçlüyüz valla.

Arı düşmanları da var. Arıları ilaçlamak yerine bi köşede kültablasında kahve yakıyoruz biz, kokusunu alan arı zzzz kaçıyor.

Bu hayvanların da yaşam hakkı, yeri ve işlevi var bu dünyada. Yaşıyorlar bi kere onlar, canlılar, canlı. Ben sizi gördüğüm yerde ilaçlasam ne hissedersiniz bilmem!

Neyse. Hırsımı alamadım, ucu kaçtı yazının. Konuya dönüyorum şimdi...

Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı Topluluğu kurulmuş.

Amaçları toplum tarafından yeterince tanınmayan, yanlış bilgilenmeler yüzünden görüldükleri yerde katledilen, çeşitli toplayıcılar tarafından toplanıp yurtdışına kaçırılan kurbağa ve sürüngenlerimize sahip çıkmak; toplumda bu gizemli varlıklar konusunda bir farkındalık yaratabilmek.

Bakın bu hayvancıkların varlığı da bizim zenginliğimizin bir parçası.

Kar kış bitecek ilkbahar gelince hepsi kış uykusundan uyanacak sonra da görüldükleri yerde öldürülecekler. http://www.turkherptil.org web sitesinde güzelliklerine bir bakın ve onlara kıymayın olur mu!

Yonca
“sürüngengeç”

Haberin Devamı

10 adımda unutmak

Şahika Tekand’ın yazıp yönettiği, yurtdışında büyük başarılara imza atmış ve  sahnelendiği her yerde ayakta alkışlanan “10 adımda unutmak / Anti-Prometheus” 7-8 Şubat’ta ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda Studio Oyuncuları tarafından sahnelenecek. Biletler Biletix’de. Orada olsam asla asla kaçırmazdım.

Benim için de gidin seyredin ve onları alkışlayın lütfen!

Yonca
“ayakta”

Çocuklar için Shakespeare

Kızım okumayı söktüğü sene eline ilk olarak Shakespeare’in Romeo ve Jüliet’inin çocuk uyarlamasını alıp okumuş ve iptal olmuştu.

Ardından hipnotize olmuş gibi ne kadar Shakespeare varsa, hepsinin çocuk uyarlamalarını okudu ve kitlendi. Çocuk Şekspiromanyak olup çıktığı gibi, daha sonra eline hangi kitabı alsa, maalesef mi demeliyim iyi ki mi demeliyim valla şaştım artık bilmiyorum, “Anne bu kitaplarda Shakespeare’inkiler gibi insanı içine alan hikaye yok, okuyamıyorum” dedi durdu. Nitekim bu hatıramı şu müjdeyi vermek için yazıyorum: Çizmeli Kedi Yayınları harika bir iş yapmış ve Shakespeare’in; Hamlet, Romeo ve Juliet, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Antonius ve Kleopatra, Venedik Taciri, III. Richard kitaplarını Türkçe’ye çevirip çocuklara uyarlamış.

Üstelik uyarlamaların arkası da gelecek. Ben çocukken Shakespeare okuyabilmiş olaydım, sevinirdim şahsen.

Çocuklarımız şanslı. Hatta büyük olarak sizler için de acil doz tadında Shakespeare demektir bu. Eminim siz de zevkle okuyacaksınız.

Çocuklarınızla beraber okumamazlık etmeyin lütfen.

Yonca
“Yüliet”

Yazarın Tüm Yazıları