Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Eşitlik Kardeşlik Özgürlük

Fransız İhtilali’ni yıllarca okuduk anladık ama; şu üç kelimenin -eşitlik, kardeşlik, özgürlük- derin anlamını esas Gezi Parkı öncesi ve Gezi Parkı sonrası olanlar sayesinde anladığımızı düşünüyorum.

Haberin Devamı

Mısır dahil.
Yonca
“özgür”

Mısır’da darbe

Mısır’da darbe olmasını ve basının bunu anında bunca saat vermesini içerleyerek izledim. Kendi işlerimizle ilgili ilgi ve hassasiyeti de aynı hızda görebilmeyi isterdim şahsen.
Öte yandan 2013 yılında hâlâ daha Mısır’da “darbe” olması üzücü. Darbenin kelimesini bile kullanamadığımız, kelimenin unutulduğu, arkeolojik bilgi olduğu günlere hasretle...
Yonca
“arbede”

Durduk yerde

Bir çocuk okutun (TEGV)...
Bir gence destek olun (TOG)...
Bir ağaç dikin (TEMA)...
Yonca
“iyi bi şey”

Aysel Gürel

Yazılarımın kaçında kaç kere Aysel Gürel şarkılarına, sözlerine yer vermişimdir bilmiyorum. Kitabımda da yazdım. Her yere yazabilirim zaten.
Kendimi bildiğim günden beri Aysel Gürel sözleriyle ağlıyorum, gülüyorum, umutlanıyorum, hüzünleniyorum, hasretlere girip çıkıyorum, aşık oluyorum, kazık yiyorum, hastalanıyorum, iyileşiyorum.
Kızıma Aysel Gürel’i anlatıp fotoğraflarını gösterince ilk tepkisi: “Lady Gaga gibiymiş” demek oldu. Ben ne dedim peki?
“Lady Gaga, Aysel’den gördü” dedim. İyi mi...
O kadar seviyorum Aysel’i. Hep. Hâlâ.
Çocuklarıma Aysel’in CD’sini dinletirken şunu diyebildim; “Hissettiğiniz, hissetmediğiniz ve hissedeceğiniz ne varsa Aysel’in yazdığı bir söz vardır mutlaka. Dinleyin. İyi gelir.” Deli gibi dinliyoruz sabahtan akşama. Akşamdan sabaha...
Hep iyi geliyor Aysel Gürel.
Anmalara doyamıyorum bu güzel, renkli ve kendi gibi insanı.
Yonca
“j’attendraiS”*
(*sondaki s’yi bilerek ekledim)

Haberin Devamı

Mabel Matiz

Kül Hece şarkısı ile Mabel Matiz’in resmen hastası oldum. Klibi ayrı, şarkı ayrı, söz ayrı, müzik ayrı... Hepsi başka güzel. Mabel Matiz de çok özel. Sesi, yorumu, hali, tavrı, duruşu, durumuyla da hayranım.
Aysel’in CD’sindeki Sultan Süleyman yorumu ise bomba! (“Bomba” kelimesini yazar yazmaz sanki burnuma biber gazı kokusu geldi, kabus gibi yahu, ne hale getirildik!)
Aysel’in CD’sinde Mabel Matiz’den Sultan Süleyman dinleye dinleye kendimden geçiyorum.
Hele de Gezi Parkı’ndan bu yana ve yetmez bir de Mısır’daki darbe üzerine Sultan Süleyman şarkısının tınısından sözüne her şeyi inanılmaz oturdu gündemime. İçime işledi iyice.
Dinleyin. Söyleyin.
Pek manidar sözler...
Pek fazla dokunaklı.
Yonca
“Cuk”

Yazarın Tüm Yazıları