Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Çılgın proje mi istiyorsunuz buyrun!

Çok güzel ve çılgın projeler var. Bir tanesi, çarşamba günü Sultanahmet’den start aldı bile.

Haberin Devamı

İçlerinde ülkemizin ilk ve tek kadın ultramaratoncusu atom karınca Bakiye Duran’ın da yer aldığı çılgın ultramaratoncular, günde ortalama 70km koşarak ülkemizi 26 günde bir ucundan öbür ucuna adım adım aşıp oradan İpek Yolu’na uzayıp 10bin km’den fazla mesafeyi katedip Çin’e varacaklar. Zorları ne mi? Az gelişmiş veya zor koşulları olan coğrafi bölgeler ve insanlar için sorumluluk bilinci ve kamuoyu oluşturmak. Koşu, hava ve yol durumuna göre yaklaşık150 gün sürecek. Çılgın ultramaratoncuların ne zaman nereden geçecek olduklarına dair bilgilere verdiğim linkten ulaşabilir, hatta gözünüzü karartıp yanlarında asfalt tepip onlara destek olabilirsiniz. İpek Yolu koşusu proje olarak http://www.thehomeexpedition.org e ait. The Home Expedition sürdürülebilir bir dünya yaratmak için, muhtaç insanlar ve bölgelere uzun vadeli çözümler üreterek seçkin topluluklarda sorumluluk bilincini yükseltmek için dünyanın her tarafında seferler düzenlemeye kendini adamış bir enstitü. Bana da “Gel sen de katıl, ucundan acık koş!” dediler. İşten izin alamadığım için katılamadım iyi mi!... Ağlamaklıyım.

Yonca
“İpek böceği”

Haberin Devamı

Kolon Kanseri

24 Nisan’da, yani bu Pazar, Türkiye’nin en yüksek binası olan İstanbul Sapphire’de merdiven koşusu düzenleniyor. Bu tür “towerrunning” yani gökdelen koşuları dünyada çok sık yapılsa da Türkiye’de ilk defa, o da kolon kanseri hakkında bilinçlendirme amaçlı yapılacak. Koşuya S.B. Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, ve kolon kanseri tedavisi gören Bogdan Tanjevic de katılıyor. Bu Pazar, kolon kanseri konusunda toplumu harekete geçirmek için bir sürü güzel insan, koşarak 236 metre, 56 kat ve 1344 basamak çıkmayı deneyecekler. Bunlara yarış gözüyle bakmayın sakın. Sporcuların yanında halktan bir sürü insan da katılabiliyor. Amaç kolon kanseri hakkında toplumdaki önyargıyı, korkuyu, bilinçsizliği yenmeye karşı  bir sosyal sorumluğun parçası olmak. Bizim Adım Adım Oluşumu’ndan ve www.yaristakvimi.com ’dan arkadaşlarım da orada destek vermek için hazır olacaklar. Kolon kanseri en sık rastlanan kanserler arasında 3. sırada bulunuyor. Türkiye’de her yıl 6000 kişi kolon kanserine yakalanıyor ve bunların yarısı hayatını kaybediyor. Bu kadar yaygın ve ciddi bir hastalık olmasına rağmen kolon kanseri erken tanı ile önlenebilen bir hastalık. Kanserle savaşmak mı, 1344 basamağı koşarak çıkmak mı zor sizce?

Yonca
“rapunzel”

Haberin Devamı

23 Nisan

Yarın Dubai’de yaşayan Türkler olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adına Dubai Autism Center’a bağış yapmak amacıyla Safa Park’da 10km’yi 1 dirhem için koşuyor olacağız. 1 dirhem diye yola çıktık ama, çoook daha fazlasını daha koşmadan topladık. 23 Nisan en sevdiğim Bayram. Tüm çocukların ve büyümüş olmasına rağmen hala içindeki çocuğu koruyanların bu en güzel bayramı kutlu olsun.

Yonca
“koca bebe”

Çok güzel teklifler bunlar

Sanırım bir şeyler oluyor. Gerçekten... Çok tatlı, çok anlamlı bir kıpırdanma var hayatımda. Şu koşularım hayal ettiğim bir yere geliyor hayatımda. Hayatta gönülden emek verilen her şey, size bir gün çok güzel geri dönmeye başlıyor. Ne ekiyorsanız, evet onu biçiyorsunuz! Her gün Türkiye’nin 4 bir yerinde yapılan, yapılacak olan, sosyal sorumluluğu olan harika spor organizasyonlarına davet ediliyorum. Rüya gibi! “Tam sizlik ‘Koş Yonca Koş’ diyeceğimiz bir proje var, katılır mısınız?” diyen davetiyeleri görünce seviçten deliriyor, gidemeyince üzüntüden kahroluyorum. Keşke işim sadece yazarlık olsa, keşke yıllık izine tabi bir çalışan olmasam, keşke çocuklarımı ve eşimi sırtımda taşıyarak koşabilen bir kaplumbağa olsam... hiçbirini hayatta kaçırmam. Bir ömür boyu, nefes almadan her birine gider katılır, sabahtan akşama kadar koşar, videoya çeker, yazar anlatırım. Hepsine katılamasam da şimdilik, biliyorum bir gün, sadece koşarak yazmaya, yazarak spor aracılığı ile sosyal sorumluluk bilincinin yaygınlaşmasına varacağım. Zamanla...

Yonca
“sabırlı”

Yazarın Tüm Yazıları