Ağustosun 6’sına kadar İstanbul Acıbadem’de gösteri yapacak olan dünyaca ünlü Medrano Sirki’nin Genel Müdürü Giovanni, 40’ından sonra trapez gösterisi yapmanın çok riskli olduğuna dikkat çekti.
Giovanni, arkadaşımız Yener Süsoy’a gösteri sırasında vahşi hayvanlara asla uyuşturucu iğne vurulmadığını söyledi.
- Ben sirkte dünyaya geldim, 4 yaşında palyaço oldum, 10 yaşında trapeze başladım. 43 yıllık evliyim, eşim de eski bir trapezci, 4 oğlumuz var. Oğullarımdan birisi trapezde çalışırken gözümün önünde düşüp boynunu kırdı. Allahtan omuriliğine bir şey olmamış, halen yanımda idarecilik yapıyor. Öteki oğlum ise trapezden ağa düştü, oradan da zıplayıp yerdeki bir kazığın üstüne düşüp apış arasındaki kemiği kırdı. Bence trapez en fazla 40 yaşına kadar yapılmalı, sonrası tehlikeli oluyor. Trapezcinin olmazsa olmazı refleksidir; partneriyle hep göz göze olacak, bir kuğu gibi süzülecek. İyi bir trapezci normalde 65 kilodur, önemli olan yaptığı hareketleri değil stilidir. Benim zamanımdaki trapezlerle bugünküler arasında çok büyük farklar var. Trapezin yükseklik ölçüleri değişti, eskiden havada 2 parende atmak büyük ustalıktı, şimdi 4 perende atılıyor. Trapezciler 1946’dan beri ağ takmaya mecbur, 1970’te ise buna bir de emniyet kemeri eklendi. 4 metre sınırı var, onu bir santim aşarsanız emniyet kemeri takmak zorundasınız.
En büyük aslanımız günde 6 tavuk yer
- Aslanlara, kaplanlara sahnede çıkmadan önce uyuşturucu iğne falan yapılmaz, hatta yiyecek bile verilmez. Yemekleri program bittikten sonra verilir, ödül zannetsinler diye. Turneye çıktığımızda aslan taşıyan TIR’lar her 50 kilometrede bir durur, kapaklar açılıp aslan ve kaplanlar havalandırılır. Sıcak günlerde ise üstlerine su sıkılır, inlerinin içine su dolu sac havuz konur. Kaplan suya girmekten çok hoşlanır, aslan ise sadece pençelerini yıkar. Aslan ve kaplanlara normalde at eti veririz ama, Türkiye’de kesimi yasak olduğu için onun yerine temizlenmiş tavuk ve tavşan veriyoruz. 200 kiloluk en büyük aslanımız her gün 6 tavuk yer, haftalık tavuk giderimiz yarım tonun üzerinde.
Palyaço olunmaz doğulur
Çalışarak çok iyi bir palyaço olunmaz, palyaço doğulur. Bugünün palyaçosu gürültücü değil, hepsinde mimik ön planda.
Dünyada belki de ilk kez aslanla kaplan çiftleşmesinden doğan bir cins sadece bizde var. Aslan gibi yelesi var ama, vücudu enine kaplan çizgileriyle kaplı.
Sirkçiler haftalık alır, günlük ücretleri ortalama 40 Euro’dan başlar, yaptığı işe göre yükselir. Bir sirk artisti hiçbir zaman milyoner olmaz.
Sirkte kullanılan bütün malzeme, çadırdan sandalyelere, halılara, boyalara kadar yanmaz niteliktedir. Sağlamlıkları da her yıl yenilenen resmi kontrollerle onaylanıp damgalanır.
Çadırımız 36 x 40 m boyutundadır, yüksekliği ise 13 metredir. 30 kişilik montaj ekibimiz bunu 6 saatte kurup bozar. Kışın içeriye klimalarla sıcak hava verilir. Yazın ise çadırın alt çevresini çevreleyen telonlar kaldırılıp cereyan yaptırılır.
Atlar normalde ot yer ama, bizde ayrıca havuç elma karışımıyla birlikte mineral ve vitamin desteği yapılır.