TESCİLLİ Markalar Derneği Genel Başkanı Selçuk Güzenge, arkadaşımız Yener Süsoy'a taklit ve sahte mallarla hayali ihraç yapıldığını söyledi. Güzenge, bu yolla çok büyük oranda vergi iadesi alındığına dikkat çekti.
- Sahte ve taklit ürünlerle hayali ihracat yapılıyor, aracılığınızla bunu ilgililere duyuruyorum. Son yaşadığım olayı anlatayım size: Adamın birisi İstanbul’dan 480 bin dolarlık sahte ürünü Arnavutluk’a göndermiş. Tiran’da baskın yaptırdık, 40 değişik versiyonlu mal bulundu. Bu sahte malların toplamı 10 bin dolar zor eder, amaç vergi iadesi. Bu yıl Almanya, İsrail, Avusturya ve ABD’ye bu şekilde giden çok yüksek sayıda mal var. Avrupa Birliği bu konuya çok önem veriyor, bütün havaalanlarında konunun uzmanı özel polis ekipleri var. Mesela valiz turizmiyle Tunus’a, Cezayir’e giden ürünler Roma veya Paris’ten geçmek zorunda. Oralarda kargolar bilirkişi önünde açılıyor, ürün sahteyse hemen savcılığa veriliyor. Bizim derneğimize de bilgi verilip fatura kesen firmaya derhal baskın yapmamız isteniyor. Mahkemelerde devam eden, karar bekleyen böyle yüzlerce davamız var. Adalet Bakanlığı bu konuda çok güzel çalışıyor, AB şubesine bakan Saadet Arıkan adlı hakim bayan müthiş bir çalışma sergiliyor. Fakat mahkemelerde buna benzer duyarlılığı görmüyoruz, mekanizma çok ağır işliyor.
Ukraynalı bakana giden gemi Çin malı doluydu
- Kargo firmalarıyla yurtdışına sahte mallar gönderenler var. Geçenlerde Avusturya’da yakaladık, adam İstanbul’dan dünyaca ünlü bir kargo firmasıyla 75 kiloluk mal göndermiş. Kargo firmasının elinde göndericinin ne adı var, ne adresi, sarı çizmeli Mehmet Ağa. Buradan İtalya’ya sahte Levis gidiyor, düşünebiliyor musunuz? Bir de geçici ihracat var, mesela adam Çin’den aldığını Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderiyor. Geçen ay Adidas bizim karasularından geçen bir gemide operasyon yaptırdı, 50 bin adeti aşkın mal bulundu. Gemi ağzına kadar Çin mallarıyla doluydu. Ve bu mallar Ukrayna Dışişleri Bakanı'na ait bir firmaya gidiyormuş.
İnternet mağazalarında ne vergi, ne gümrük var
- Türkiye’ye satış yapan internet mağazaları da çok ciddi bir sorun. Buralardan ürün alan Türk tüketiciler, bu mallar gümrüğe geldiğinde ne vergi, ne KDV, ne gümrük beyanname masrafları, ne gümrük komisyoncusu masrafları, hiçbir şey ödemeden bu ürünleri gümrükten alıyorlar. Aslında kanunlara göre 100 dolar, 100 Euro’nun üzerindeki her şey gümrük işlemlerine tabi, ancak bu konuda gümrüklerimizde bir rahatlık var.