Fıtık olma riski kadında erkeğe oranla daha fazla

Ünlü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Eser Alptekin, arkadaşımız Yener Süsoy’a bel fıtığı olduğunu bilmeden yaşayan binlerce insan olduğunu söyledi.

Kadınlarda erkeklere nazaran bel fıtığı riskinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Alptekin, herkesin rahatlıkla yapabileceği, basit yürüyüş, oturma ve spor önerilerinde de bulundu.

Hamileler dikkatli olsun

- Yapılan araştırmalar kadınların erkeklere oranla daha riskli olduğunu gösteriyor. Kadınların kemik yapısı farklı, kas güçleri az, ayrıca hamilelik süreçleri var. Hamilelikte vücudun kas sisteminde çok büyük değişiklikler oluyor. Eğer kişiye doğru bir hamilelik rehabilitasyonu uygulanmazsa, ani kilo alıp verme döneminde çok önemli sorunlar ortaya çıkabilir. Hamilelikte rehabilitasyon programları dünyada yaygın şekilde uygulanıyor ama bu konu pek gelişmiş değil. Hamileler kendilerine önerilen egzersizleri yaparak hem bel fıtığını önlerler, hem de rahat bir doğum için ön hazırlık yapmış olurlar.

Hangi sporlar fıtığı önler

- Sporların kişinin fiziki yapısına ve kondisyonuna göre yapılması şarttır. Bel fıtığının önlenmesi ve tedavisinde etkili, en yararlı spor yüzmedir. Özellikle serbest ve sırt üstü yüzme kasları ahenkli bir şekilde çalıştırır. Yüzme hem sırt, hem de karın kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. 40 yaşın üzerindeki hastalarıma ise ağırlıklı olarak yürüyüşü öneriyorum. Ağırlık kaldırma ve sert hareketler gerektiren sporlar bel fıtığı olanlar için çok tehlikelidir. Aynı şekilde, vücudu eğerek bisiklete binmek de bu hastalar için sakıncalıdır.

Boyun fıtığının belirtileri neler

Bel fıtığındaki mekanizma, aynen boyun fıtığında da geçerlidir. Boyun omurları arasında ‘yastıkçık’ dediğimiz diskler vardır. Bu disklerde meydana gelen sızmalar, sinirlere baskı yaparak boyun fıtığını ortaya çıkarır. Unutmayalım ki, ağır bir şey kaldırdığımız zaman bel kadar boyun kaslarını da zorluyoruz. Boyun fıtığının yansımaları da boyun, sırt ve kollarda görülür. Bel fıtığında bacaklarda görülen ağrı, kasılma ve hissizlikler, boyun fıtığında kollardadır. Hastanın elindeki sinirde basıya bağlı kas gücü kayıpları olabilir, tutma yeteneği azalır. Yine sinirlerdeki basıya bağlı olarak, uzun vadede gözle görülür şekilde kolda incelme de meydana gelebilir.

Boyun fıtığında tedavi nasıldır, ne kadar sürer

- Boyun fıtığı tedavisinde hastanın boyun hareketlerine kısıtlama getirilir, şiddetli ağrıları belli ölçüde hafifletilir. Bel fıtığında olduğu gibi, hastada oluşan kayıplar belirlenip bunların yerine konması için rehabilitasyon programı uygulanır. Rehabilitasyonun yanı sıra fizikoterapi de tedavide önemli bir yer tutar. Bölgeye uygulanan ultrasonla ısı vücudun içine kadar inerek kanlanma sağlar, sinirlere hayat gelir. Ayrıca ilaç tedavisiyle spazmlar giderilir.

YARIN: Beli korumanın yolları
Yazarın Tüm Yazıları