Milli Piyango Genel Müdürü İlham Küsmenoğlu, 29 Ocak’tan itibaren uygulamaya geçecekleri yeni ikramiye biçimini ilk kez Hürriyet okurları için arkadaşımız Yener Süsoy'a açıkladı.
‘‘Devirli İkramiye’’ denilen yeni ikramiye, Milli Piyango mudilerine yeni şans imkanı tanıyor.
Piyangoyu en çok işçi ve memur kesimi alıyor
İnsan bunu bir eğlence olarak düşünüp, kendi ödeme gücü içinde tutarsa o zaman şans oyunu olur. İdaremin aleyhine olacak ama, mesela ben olsam her çekilişte sadece bir çeyrek bilet alırdım. Yaptırdığımız son araştırma Milli Piyango'yu en çok orta gelir grubundaki işçi ve memurların aldığını gösterdi. En üst ve en alt gelir grupları ise bize ilgi göstermiyor. Sayısal Loto'da da sonuçlar hemen hemen aynı. Bir de yüksek öğrenimlilerin talih oyunlarına daha az ilgi gösterdiği ortaya çıktı. Milli Piyango'yu alanların yaş grubu ise ortanın üzerinde. Sayısal Loto'da ise orta yaş ve altındaki grubu görüyoruz.
Sayısal Loto ve Şans Topu'nun küre ve toplarını Amerika'dan 50 bin dolara aldık. Bu arada Türkiye'de de imal ettirme çalışmalarımız sürüyor. Dedikodulardan korkup tümüyle dışarıya bağımlı olamayız. Milli Piyango'nun çekiliş toplarını Makine Kimya basıyor.
Büyük ikramiyenin yanına 200 milyarlık ek ikramiye
- İlk defa size açıklıyorum. Milli Piyango'da 29 Ocak çekilişinden itibaren yeni bir ikramiye uygulamasına başlıyoruz. Buna göre normal çekilişlerde 600 milyar liralık en büyük ikramiyenin yanında 200 milyar lira tutarında ‘‘Devirli İkramiye’’ olacak. ‘‘Devirli İkramiye’’yi kazanmak için en büyük ikramiye kazanan bilet numarasının son rakamı ile amorti rakamlarından birinin aynı olması gerekiyor. Böylece bilet sahibi ya da sahipleri 600+200 olarak toplam 800 milyar kazanmış olacak. Devirli ikramiye, o çekilişte sahibini bulmazsa bir sonraki çekilişe devredecek. ‘‘Devirli İkramiye’’nin birbirini izleyen 7 çekiliş devretmesi ve bu çekilişte de tümü ile satılan bilet sahiplerine ödenmemesi halinde bir sonraki çekilişte tümü dağıtılacak.
SAYISAL’I İNTERNETTE OYNATMAM
Sayısal Loto'nun internette oynanması içim bir takım teklifler geldi ama, ben hiç birine sıcak bakmıyorum. Birincisi güvenlik sorunu, internetle ilgili hukuki düzenlemeler henüz yapılmış değil. Daha da önemlisi, bu oyunu evden oynanabilir hale sokmamak lazım. Batıda bu tür oyunlar var ama, Türkiye için henüz çok erken ve gereksiz. İnsanlara reklamla bilet almaları, oyun oynamaları arasında bir süre vermek lazım. Eğer gerçekten istekliyse ertesi gün bir bayiye gitsin. Yoksa reklamın etkisiyle hemen internetin başına geçip oynamasın.
Sayısal'ın küreleri zaman zaman çekiliş sırasında stüdyo şartlarından etkilenebiliyor. Mesela bir çekilişte sahneye püskürtülen dekoratif duman topları etkilemiş, düşmelerini zorlaştırmış.
Sekiz on çekilişte bazı rakamlar üst üste çıktı diye toplarda hile olduğunu söylemek mümkün değil. Olasılık teorisine göre normal dağılım çok sayıda denemede oluşuyor. Hilesi olsaydı, bunu icat edenler yapıp çoktan zengin olurdu.
Bilet sahtekárları ikiye ayrılıyor: Tahrifat yapanlar ve bilet taklit edenler. Matbaada, renkli fotokopide ya da scanner'la bunları yapıyorlar.
Genellikle orta büyüklükteki ikramiyeleri, amortileri hedefliyorlar. Bunlar da çekiliş öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor. İlk gruptakiler çekilişten önce bir bileti çoğaltıp piyasada satıyor. Ötekilerse çekilişten sonra amortili biletleri çoğaltıp ikramiyesini almak istiyor.
Bir biletin sahte olup olmadığını anlamak için ışığa tutup MP fligranını okuyun. Biletler aynen para gibi banknot matbaasında gizli basılıyor, ben bile bugüne kadar izleyemedim. Biletin tahrifi de aynen para tahrifi gibi ceza görüyor.