Paylaş
* Kaza sonucunda yaralandım ve hastaneye kaldırıldım. Dava öncesinde sigortalı işçi olarak çalışmaktayken tedavi giderlerimin bir kısmı SGK tarafından karşılandı. Ancak kaza nedeniyle çalışamadığımdan kurum tedavi giderlerimin tamamını ödemedi. Bunları ben karşılamak zorunda kaldım. Ayrıca eşim de refakatçi olarak hastanede benim yanımda bulunmak zorunda kaldı. Onun için de epey bir meblağı refakatçi ücreti olarak ödemek zorunda kaldım. Bu minibüsün sigortasını yapan şirketten masraflarımı alabilir miyim?
Azize Y.
Azize hanım, 25.2.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı Yasanın 59. Maddesiyle Karayolları Trafik Kanunu’nun 98. Maddesi değiştirildi. Bu yeni kanuna göre, trafik kazasına bağlı olarak gerçekleşen tüm sağlık masraflarının SGK tarafından karşılanması gerekir. SGK tarafından karşılanmayan kısmı için kuruma dilekçe vermeniz gerekiyor.
Bunun dışında, sigorta şirketinden ve minibüsü işleten firmadan, çalışamadığınız dönem için maaş kaybınızla birlikte manevi tazminat da isteyebilirsiniz.
* Ben bir mimarım, bundan yaklaşık 8 yıl önce mimari çizimlerini yaptığım Bodrum’daki bir sitenin benden izinsiz olarak, bana da herhangi bir şekilde danışmadan esaslı bir tadilata girişeceğini öğrendim. Bu tadilatı yapma hakları var mı?
Öner Ş.
Öner bey, çizdiğiniz proje sonucunda yapılan inşaatların güzel sanat eseri olması, estetik bir değerinin bulunması ve tadilat zorunluluğunun da bulunmaması halinde projenize bir tecavüz söz konusu olabilir. Bu durumda sizden izin istemeleri ve telif ücretinizi ödemeleri gerekir.
* Ben Almanya’da yaşıyorum. Kayınbiraderime Almanya’dan konsolosluktan vekaletname gönderdim, Ankara’daki evimi satmasını istedim. Ev yaklaşık 450 bin lira ederken kayın birader “Evi 130 bine sattım” dedi. Niye böyle yaptın, ev çok daha fazla ederdi, diye sordum, kem küm etti, tapudaki satış belgesini gönderdi. Sonradan öğrendim ki, satış yaptığı kişi mahalleden çocukluk arkadaşıymış. Resmen kandırıldım, satışı iptal ettirebilmemin yolu var mı?
İhsan E.
Vekil ettiğiniz kişinin bu vekâletnameyi dürüstlük ve özenle yapması gerekirdi. Bu nedenle vekiliniz olan kayınbiraderiniz eğer gerçekten de daireyi değerinin çok altına satmışsa aradaki farktan sorumlu olur. Bunun dışında daireyi satın alanın, kayınbiraderinizin çocukluk arkadaşı olduğunu söylemişsiniz. Eğer bu arkadaşı, kayınbiraderinizin vekâletnamesindeki yetkilerini kötüye kullandığını ispat edebilirseniz satışı iptal ettirme şansınızın da olduğunu düşünüyorum.
* Bir davayı kaybetmiştim. Davada aleyhime olan bir rakam vardı. Bu meblağı gerekçeli kararın elime geçmesinden sonra bana dava açan kişinin hesabına yatırdım. Ancak, parayı yatırdıktan birkaç gün sonra bana icradan tebligat geldi. Davacının avukatı, ben parayı ödemeden önce mahkeme kararını icraya koymuş. Şimdi, mahkeme kararında yazan tüm borcu ödemiş olmama rağmen ayrıca icraya koydum diyerek avukatlık ücreti ve icra masrafı ödememi istiyorlar. Bu durum haksızlık değil mi, ekstra para ödemek zorunda mıyım?
Şakir B.
Şakir bey, borcunuzu ödemişsiniz ancak, anladığım kadarıyla icra takibine başlandıktan sonra ama icra emrinin tarafınıza tebliğinden önce. Bu nedenle borcunuzu takipten sonra ödemiş sayılıyorsunuz. Bu nedenle faiz, icra vekalet ücreti ve takip masrafları gibi kalemleri de ödemeniz gerekiyor.
Paylaş