Paylaş
Bununla birlikte, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık ve fikri mülkiyet hukukunun ihlali de hızla artıyor. Bu suçların mağduru olmak kadar faili olmak da sadece an meselesi. İşte sorularla sosyal medyada mağdur edenleri mağdur etmenin yolları:
? Yasin Bey, Facebook üzerinden adım ve resmimle sahte bir hesap açılmış. Bu hesapla tanıdığım kişilere ulaşılarak çeşitli ikna edici sözlerle ‘şehit aileleri için’ para istenmiş. Ne yapabilirim, bunu önleyebilir miyim?
Ömer Ş.
-Facebook üzerinde sahte hesap açılması, son derece yaygın bir problem. Savcılıklara sahte hesap açılması nedeniyle şikayette bulunduğunuzda ise maalesef ‘takipsizlik’ kararı veriyorlar. Bunun nedeni ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkesi. Ceza Kanunu’nda sahte profil açmak suçu olmadığı gerekçesiyle Savcılar kendilerine gelen bu şikayetler hakkında takipsizlik kararı veriyorlar. Ben, sahte profilde resminizin ve e-posta, telefon numarası gibi özel bilgilerinizin kullanılmış olması halinde TCK 135 ve devamında belirtilen “kişinin özel bilgilerinin izni dışında ele geçirilmesi ve yayılması” suçunun işlenmiş olacağı düşüncesindeyim.
Sorunuzda bahsettiğiniz sizmiş gibi davranarak para toplaması farklı bir suç tanımına giriyor. Bu şekilde menfaat elde edilmesi ‘dolandırıcılık’ suçudur. Cezası 3 yıldan 7 yıla kadardır. Savcılık’a ya da polise mutlaka şikayette bulunun.
? Adıma açılmış sahte hesabı kaldırtabilir miyim? Nasıl kaldırabilirim?
Filiz G.
-2007 yılında kabul edilen 5651 sayılı İnternet Kanunu’na göre, bu sahte hesabın kaldırılmasını öncelikle Facebook’tan isteyebilirsiniz. Facebook, başvurunuza rağmen 2 gün içinde kaldırmazsa Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurabilirsiniz.
? E-posta hesabımı ele geçirmişler, bu suç mudur? Cezası var mıdır?
Fatoş H.
-E-posta bilgilerinizin, size ait sayfanın ele geçirilmesi (hack edilmesi) TCK 243’e göre suçtur. Bir yıla kadar hapis cezası vardır.
? Yasin Bey, Facebook’da spor içerikli bir sayfamız var. Bu gönderilerimize bazı kişiler tarafından bizi hedef alan hakaret, ağır küfür içerikli yorumlar gönderiliyor. Bunların cezası nedir, bu kişileri nasıl tespit ettirebiliriz?
Rasim O.
-Facebook üzerinden bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
? Yasin Bey, Facebook’da şirketimizin kurumsal sayfası var. Bu sayfada ürünlerimizi tanıtıyoruz, bazı rakiplerimiz sanki tüketiciymiş gibi sayfamıza ve sayfamız dışındaki yerlere girerek ürünlerimizi kötülüyor, aslı astarı olmayan paylaşımlarda bulunuyor. Şirketimizi kötülemek için grup ve sayfa oluşturmuşlar. Bunların bir yaptırımı var mıdır?
Fatih T.
-Başkalarını veya onların mallarını, iş ürünlerini, fiyatlarını, faaliyetlerini veya ticari işlerini yanlış, yanıltıcı veya gereksiz yere incitici açıklamalarla kötülemek haksız rekabet olarak tanımlanır. Türk Ticaret Kanunu 54. maddesi ve devamında yer alan haksız rekabet hükümlerine göre maddi ve manevi tazminat isteyebilirsiniz, ayrıca bu fiiller nedeniyle 2 yıla kadar hapis cezası verilebilir.
? Facebook’ta zaten benden önce paylaşılmış olan bir yorumu “paylaş” butonu ile arkadaşlarımla paylaştım. Bu nedenle suç işlemiş sayılır mıyım?
Deniz G.
-Sizin yazmadığınız, sizden başkası tarafından yazılmış bir yorumu paylaşmanız maalesef ülkemizde suç olarak kabul ediliyor. Oysa, facebook ve twitter’ın dinamikleri gerçekte çok daha farklı: Burada bir iletiyi paylaşmanız, retweet etmeniz her zaman o iletideki görüşü benimsediğiniz anlamına gelmez. Ancak Savcılar ve Hakimler bunu farklı yorumluyor, hakaret vb. suç içeren bir iletiyi paylaşarak yaymanız halinde siz de suç işlemiş kabul ediliyorsunuz. Sadece ‘beğen’ tuşuna basmış olmak ise bu yoruma göre ‘suçu ve suçluyu övmek’ bile kabul edilebilir, aman dikkat!
Paylaş