Paylaş
Kredi kartı mevzuu son derece popüler; internette ve tüm medyada çok çeşitli bilgiler yer alıyor, dernek başkanları vb. kişilerin çelişkili açıklamaları kafaları karıştırıyor. Bu nedenle bu hafta bu konuyu toparlayalım istedik.
KREDİ KARTI ÇILGINLIĞI
Ülkemizde son yıllarda bir kredi kartı çılgınlığı yaşanmaya başladı. BKM verilerine göre cebimizdeki kredi kartı sayısı 54 milyonu, banka kartı sayısı ise 91 milyonu aşmış durumda. Bu sayede bankalar kârlarını her yıl katlayarak artırıyor, durum böyle iken bankaların her bir işlem için aldıkları ücretler, komisyonlar tepki topluyor.
Bunlara karşı sessiz kalmak istemeyen tüketiciler bir araya gelerek dernekler kuruyor ve haksız olduğunu düşündükleri uygulamaları yargıya taşıyor.
Kredi kartı üyelik ücretleri de vatandaş tarafından haksız olduğuna inanılan en popüler uygulamalardan biri. Hemen her tüketici derneğinin gündeminin en başında kredi kartı üyelik ücretlerinin iadesi var.
BİMER’E ŞİKAYET ÇÖZÜM MÜ?
Özellikle sosyal paylaşım sitelerinde, BİMER’e şikayet kaydı yaptırılınca bankaların üyelik ücretini iade ettiği konuşulmaya başlandı. Aslı olmayan bu haberler o kadar etki doğurmuş olacak ki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir bültenle, vatandaşlara BİMER’e değil Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri’ne başvurmaları yönünde çağrıda bulundu.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 22. Maddesine göre değeri 1.191,52 TL’nin altında kalan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru zorunlu, yıllık ortalama 60,00 TL üyelik ücreti olduğu düşünülürse tüketiciler kredi kartı üyelik ücretleri için doğrudan Mahkeme’ye başvuramıyorlar.
Özellikle bazı Tüketici Dernekleri’nin öncü olması ile üyelik ücretlerinin iadesi için Tüketici Hakem Heyetleri’ne birçok kişi başvuruda bulundu. Kamuoyunun baskısı ile ülkenin her yerindeki Tüketici Hakem Heyetleri’nden başvuruların kabulü ile ödenmiş üyelik ücretlerinin iade edilmesi yönünde kararlar çıkmaya başladı. Bu kararlar gazete ve televizyonlarda geniş yer buldu.
PEKİ YA BANKALAR NE YAPIYOR
Kanun’a göre, Hakem Heyeti kararlarına karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’nde itiraz edilebiliyor. Heyetlerin iade kararlarına karşı bankalar, Tüketici Mahkemelerine itiraz ettiler. Tüketici Mahkemeleri, Tüketici Hakem Heyetleri’nin verdiği kararları onadı ve bankaların üyelik ücretlerini iade etmesine karar verdi.
Önce Hakem Heyetleri sonrasında ise Tüketici Mahkemeleri’nden kredi kartı üyelik ücretinin iadesi yönünde karar çıkması üzerine haberler daha da büyüdü ve yayıldı. Hiç aklında olmayan kişiler dahi havadan gelecek bu paraların cazibesine kapıldı, internet sitelerinden, tüketici derneklerinden edindikleri dilekçelerle Hakem Heyetlerine başvurdular. Bu arada bankalar da boş durmadı tabii. Tüketici Mahkemelerinden aleyhlerine verilen kararları Yargıtay’a taşıdılar.
YARGITAY’DAN ŞOK KARAR
Tüketici Dernekleri’nin bunca çabasından, bu kadar Heyet ve Mahkeme kararından sonra Yargıtay 13. Hukuk Dairesi konuya son noktayı koydu. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi özetle, bankaların kâr elde etmek için kurulan ticari kuruluşlar olduğunu, kart üyelik ücretlerinin sözleşmeyle alındığını, tüketicinin istediği bankayla sözleşme yapmak istemediği ile yapmamak hakkına sahip olduğunu belirterek kredi kartı üyelik aidatlarının tahsilinin yasal olduğuna karar verdi.
DANANIN KUYRUĞU KOPTU
Yargıtayın kararı üzerine mahkemeler açılmış davalarda bankaların lehine karar vermeye başladılar. Bunun sonucunda vatandaş hem mahkeme masrafını hem de bankanın avukatının vekalet ücretini ödemeye mahkum edildi. Medyada okudukları ile son on yılda ödediği tüm üyelik ücretlerini alabileceğine inanan vatandaş, almayı umduğundan daha fazlasını icra yoluyla ödemek zorunda kaldı, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan oldu …
Paylaş