Elinizdeki çekin ibraz tarihine dikkat edin

Çeklerde zamanaşımını 6 aydan 3 yıla çıkaran kanun maddesi 3.2.2012 tarihinde değişti. Yani elinizdeki çekin ibraz süresi bu tarihten önce ise 6 ay, sonra ise 3 yıllık zamanaşımı süresine tabisiniz.

Haberin Devamı

Türkiye’de ticaret gittikçe hızlanıyor, artıyor ve şekil değiştiriyor.
Ticaretin en önemli unsurlarından biri de hukuki prosedürlere dikkat edebilmek. Bu hafta sizlerden gelen Ticaret Hukuku ile ilgili sorularınıza cevap vermeye çalıştım. Bana her zamanki gibi hayatinsorulari@gmail.com adresinden ulaşabilir, cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı gönderebilirsiniz.

ÇEKİN İBRAZ TARİHİ ÖNEMLİ

* Bir alacağımla ilgili olarak icra takibi başlatmıştık. Borçluyu uzunca süre bulamadık, ama o bizi buldu. ‘6 aydır icra dosyasında işlem yapmadınız, bu nedenle takibiniz zamanaşımına uğradı’ diye bize karşı dava açmış. Böyle bir hakkı var mı?
Halis D.

Halis Bey, mailinizde belirtmeyi unuttuğunuz önemli bir nokta var: O da takibe koyduğunuz çekin ibraz tarihi. Bu tarih şunun için önemli. Çeklerde zamanaşımını 6 aydan 3 yıla çıkaran kanun maddesi 3.2.2012 tarihinde değişti. Yani elinizdeki çekin ibraz süresi bu tarihten önce ise 6 ay, sonra ise 3 yıllık zamanaşımı süresine tabisiniz.

Haberin Devamı

HABERSİZ İCRA SATIŞI

* Alacağımız nedeniyle bazı makinalarımız, takımlarımız vs. haczedilmişti. İcra dairesi bize tebligat çıkarmadan bunları satmış. İcra müdürünün yaptığı yanlış değil mi, ne yapabiliriz?
Hasan Ş.

Menkul malların icra müdürlüğünce satışına karar verilmesi halinde icra ve İflas Kanunu’nun 114. maddesine göre satış kararının taraflara tebliği zorunlu değildir. Müdürün işlemi kanuna uygun.

ÇEKLERİ VEKALETEN İMZALADIM

* Bir şirkette genel müdür olarak görev yapıyordum. Sonrasında işime son verildi. Çalıştığım sırada, şirketin işleriyle ilgili olarak senetlerin üzerine kaşe basarak imzalamıştım. Bu senetler yüzünden bana icra takibi yapılabilir mi? Saim T.

Vekaletnameniz varsa, bu vekaletnamede açıkça çek ve senet düzenleyebilmeniz için yetki verilmişse, azledilmenizden önce verdiğiniz bu çek ve senetler için şahsen size icra takibi yapılması doğru değil.

KREDİ BORCUNUZ VAR

* Bankaya kredi borcumuz var. Bu borcumuz için bir yakınım ipotek vermişti. İpotek verilen evin değeri borcu hayli hayli ödüyor. Bankadan bir görevli aradı, hem bize hem de ipotek sahibine karşı icra takibi yapacaklarını söyledi. İcra Kanununu okuduk, bize icra takibi yapamayacaklarını öğrendik, bu doğru mu? Sadece evi satışa çıkarmaları gerekmez mi? Recep N.

Haberin Devamı

Recep Bey, internetin yararlarından biri istediğiniz bilgiye çok uğraşmadan ulaşabilmeniz. Bunun nimetlerinden yararlanıp İcra ve İflas Kanunu’nu da okumuşsunuz. Evet, dediğiniz gibi Kanun’da ipotek varsa önce ipoteğin paraya çevrileceği yazıyor. Ancak bu maddenin uygulanabilmesi için öncelikle ipotekli evin değerinin borcu karşılayabileceğinin tespiti gerekiyor. Bunun için kıymet takdiri yapıldıktan sonra dediğiniz madde geçerlidir.

ADRES OLMAYAN BONOLAR GEÇERLİ Mİ

* Bazen satışlarımız için senet alıyoruz. Bu senetler sıra senedi oluyor, birincisine borçlunun adını-soyadını adresini vs. tam olarak yazsak, diğerlerine yazmasak geçerli olmuyormuş doğru mu?
Necdet P.

Haberin Devamı

Necdet Bey, senetlerin (bono) kanunen senet sayılması için borçlunun adının soyadının yanına en azından tanzim yeri olarak, idari birim adı (kent, ilçe, bucak, köy gibi) yazılması gerekir. Tam adresinin yazılması zorunlu değildir.

Yazarın Tüm Yazıları