Paylaş
Duruşmada, hakim bize bazı sorular sordu, sonra da “siz boşandınız, gidebilirsiniz” şeklinde bir şeyler söyledi. Eşim şehir dışındaydı, mahkeme kalemine gittim, kararın bir örneğini alıp ‘temyiz etmekten vazgeçiyorum’ yazıp imzaladım. Eşim de şehir dışından geldiğinde kararı alıp imzalayacaktı, ancak Ankara’ya gelirken yolda trafik kazası geçirdi ve rahmetli oldu. Şimdi benim evliliğim boşanma ile mi bitti yoksa ölümle mi? Ölümle bitmiş sayılırsa mirasçı olabilir miyim?
Lale D.
Lale hanım, öncelikle merhuma rahmet diliyorum. Boşanma kararının verilmesinden önce eşlerden birinin ölmesi halinde evlilik birliği ölümle sona ermiş olur. Bu durumda boşanma davası konusuz kalır. Mahkemece verilen boşanma kararının sonuç doğurabilmesi için ise, kesinleşmiş olması gerekir. Sizin durumunuzda, karşı tarafın temyiz incelemesinden vazgeçtiğine dair beyanı alınmadığı için boşanma kararınız kesinleşmemiş. Ancak, yerel mahkeme dosyadan el çektiği için kendi verdiği boşanma kararını geri alamaz. Siz de temyiz hakkınızdan vazgeçtiğiniz için bu kararı Yargıtay’a inceleme için gönderemezsiniz. Bu durumda, mahkeme, kocanızın mirasçılarına tebligat çıkartarak boşanma davasına devam edip etmeyecekleri yönündeki beyanlarını alacaktır. Kocanızın mirasçıları, konusuz kalan boşanma davasını kusur yönünden devam ettirerek mirasçılık haklarınızın sona erdiğine karar verilmesini talep edebileceklerdir.
TEDBİR NAFAKASINI BELİRLEYEN FAKTÖRLER
* Eşim, işi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır bizden ayrı olarak başka şehirde ikamet ediyor. Garantili bir işi ve iyi bir geliri olmasına karşın son zamanlarda yeterli para göndermemeye başladı. Bu yüzden iki kez elektriğimiz bir kere de suyumuz kesildi. İki çocuğumuz var, çocuklar daha çok küçük, bu nedenle boşanma davası açmak istemiyorum. Boşanma davası açmadan nafaka hakkım var mı?
Selinda T.
Selinda hanım, evliliğin sürdüğü süre boyunca, eşlerin ortak hayat için yapacakları katkıyı başvuru üzerine mahkeme yoluyla belirlemek mümkündür. Bunun adı da tedbir nafakasıdır. Bu tedbir nafakasını istemek için boşanma davası açılması gerekmemektedir. Tedbir nafakası belirlenirken, her iki tarafın sosyal, ekonomik durumları, çocuklar, evin masrafları göz önüne alınır.
HASTANE, KOCAMA ŞİZOFRENİ RAPORU VERDİ
* Kocama karşı yaklaşık 2 yıl kadar önce boşanma davası açtım. Bana karşı inanılmaz davranışlarda bulunuyordu. Şiddeti hakareti geçtim, titizliği, kıskançlığı, unutkanlığı nedeniyle mağdur oldum. Olur olmaz her şeye sinirleniyordu. Bütün bunları mahkemede anlattık, tanıklarım da mahkemede bunları doğruladı. Mahkeme, kocamı hastaneye gönderdi, hastane bile kocamın şizofreni hastası olduğuna dair rapor verdi ama 10 gün gün önceki duruşmada mahkeme açtığım boşanma davasının reddine karar verdi. Ben şimdi ne yapacağım, bir mahkeme nasıl böyle bir karar verebilir?
Hüsna G.
Hüsna hanım, mahkeme dosyası anlattığınız gibiyse davayı yanlış açmışsınız demektir. Davada kocanız alınan raporlara göre akıl hastası olarak tespit edilmiş, yani kocanız yaptığı davranışlardan sorumlu tutulacak iradeye sahip değil. Açtığınız davada yanlış kanun maddesine dayanmışsınız gibi görünüyor. Evliliğin temelinden sarsılması (şiddetli geçimsizlik) nedeniyle dava açmak yerine akıl hastalığı nedeniyle dava açsaydınız davanız kabul olabilirdi.
Paylaş