Uşakizade Köşkü’nde Uşak sohbeti

TARİH bağlamındaki “mekan ve insan” buluşmalarının tadına doyum olmaz.

Yani, tarihi mekanda, tarihten söz açan insanların buluşması büyük keyifle izlenir. Alırsınız başınızı, tarihin sayfaları içinde dolaşırsınız... Uşakizade Köşkü’nde de aynen öyle oldu. Uşak’tan gelen üç tarihçi konuğumuz vardı.

Uşak Sabri Ağaoğlu Lisesi Müdür Yardımcısı ve Tarih Öğretmeni Serhat Karadurmuş, Necati Özen Lisesi Müdür Yardımcısı ve Tarih Öğretmeni Ahmet Traş, Vala Gedik Lisesi Müdür Yardımcısı ve Tarih Öğretmeni Şakir Özdemir, “Uşak’ta Kuvayı Milliye” başlıklı araştırmaları kapsamında İzmir’e gelip, bu konuda bilgisi olanları Karşıyaka Uşakizade Latife Hanım Köşkü’nde bir araya getirdi.

Eski Uşaklılar’dan Sedat Bacak büyüğümüz, Uşak’ta Kuvayı Milliye dönemi Müftüsü Ali Rıza Efendi’nin torunu İzmir eski CHP Milletvekili sevgili kardeşim Ali Rıza Bodur ve Üşak’ın mümtaz simalarından aşıcı Ahmet Efendi’nin torunu bendeniz Yaşar Aksoy buluşup tadına doyum olmaz bir sohbet yaptık. Tarih öğretmenlerimiz, hem bizi konuşturup notlar aldı, hem de konuşmalarımızı videoya kaydetti.

Yakın gelecekte Uşak Valiliği yönetiminde. bu üç değerli tarih hocasının gayretleriyle, “Uşak Kuvayı Milliye Tarihi” gün ışığına çıkacak ve bastırılacak.. Var gücümüzle kutluyoruz..

Ege’mizin her ilinde, buna benzer çalışmalar yapılmalıdır. Hala bağımsızlık savaşımız ile ilgili bilinmeyen hatıralar, belgeler ve bilgiler tenhalarda araştırmacıları bekliyor.

UŞAK TARİHİ

Uşak Tarihi deyince akla gelen ilk isim, Haşim Tümer’dir. Beldenin kapsamlı biçimde tarihini anlatan Haşim Tümer Bey’in “Uşak Tarihi” kitabı, 1971’deUşak Halk Eğitimine Yardım Derneği tarafından yayınlanmıştır, bu nefis kitap mutlaka yeniden bastırılıp genç kuşaklara sunulmalıdır.

Değerli araştırmacı Mehmet Ersin’in ikinci baskısı 2007’de gerçekleşen “Kurtuluş Savaşında Uşak’la İlgili Anılar” kitabı da, elimden düşüremediğim anlamlı ve sürükleyici bir çalışmadır. Mehmet Ersin, kapı kapı dolaşarak, bu arada babamın da işgal anılarını kaydederek, yüzlerce Uşaklı’nın işgal ve kurtuluş hatıralarını kağıda geçirmiştir..(Yazarla İletişim: 0.505.82.58.918)

Uşak’ımızı, 29 Ağustos 1920’de Yunan Ordusu işgal etmiş ve halkına büyük zulüm uygulamıştır. Türk Ordusu’nun Başkumandanlık Meydan Savaşı’nı kazandıktan sonra 1 Eylül’de ilk kurtardığı şehir olan Uşak’ımızı, ne yazık ki Yunan birliklerinin yangın çıkarma bölükleri acımasızca yakmış ve şehre giren Türk askeri, yalnızca dörtte birini yanmamış teslim alabilmiştir. Bu yanmışlık acısı, hala Uşaklıların gönlünde sızım sızım tüter..

UŞAKİZADE KÖŞKÜ

“Uşakizadeler”, ünlü bir Uşaklı tüccar ailesidir, halıcılık ve deveyle nakliyat işiyle uğraşıp zengin olmuşlardır. Ünlü edebiyatçımız Uşakizade Halit Ziya da bu ailedendir. Ailenin büyüğü Sadık Bey, İzmir’e göç etme kararı alınca, biri Göztepe’de (Türk Koleji eski binası) ve Karşıyaka İstasyonu arkasında iki köşk yaptırmıştı.

Karşıyaka’daki Uşakizade Köşkü’nde Atatürk’ün annesi öldü. Atatürk ile Latife Hanım evlendikten sonra bazı günlerini bu çatı altında geçirdi. Bu bina uzan yıllar dershane, müteahhitlik bürosu olarak bitik vaziyette kullanıldı, sonra metruk biçimde yanacağı günü bekledi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın gayretiyle restore ettirilip “Uşakizade Latife Hanım Köşkü” ismiyle açılan bu binayı mutlaka ziyaret ediniz. Yakındaki Zübeyde Hanım Kabri’ni ziyaret ettikten sonra köşkün odalarında Atatürk, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım’ın Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı balmumu heykelleriyle karşılaşmak ve o dönemin eşyalarına dokunmak, gerçekten tarih bağlamında “mekan-insan” buluşmasını pek güzel gerçekleştirmektedir. (Köşke Başvuru: 0.232.381.43.11)

Bizim Uşaklılar buluşması da, işte böyle bir tarihi mekanda gerçekleşti. Ali Rıza Bodur’un da, benim de, damağımızda tadı kaldı.

Yazarın Tüm Yazıları