Paylaş
HÜRRİYET’teki 3 Nisan 2010 tarihli haber, beni iliklerime kadar duygulandırdı. Çin’in Şian kenti yakınındaki “Türk Piramitleri” denilen binlerce yıllık antik kalıntıların içinde ilk kez görüntü alınmasına müsaade edildi. Böylece içerde boyu 2 metreye yakın bir mumya bulundu, duvarlarda “ayyıldız” ve kurt başlı binlerce yıllık çizimlere rastlandı, 3 metre boyunda granitten bir baş heykeli de ele geçti. Çinli rehber, “Bu baş heykelinin Türkler’in atası Oğuz Kağan olduğuna inanıldığını” belirtti.
“Türkiye’de Türk yoktur, dünyadaki Türk kelimesi içi boş bir yakıştırmadır” şeklindeki dış kaynaklı post-modern propagandalarla beynimizin yıkanmaya çalışıldığı bir küresel dönemde, Türklüğümüzle ilgili uluslararası bilimsel veriler ve bilgiler, hayati öneme haizdir.
Bu bakımdan Türkoloji çalışmaları, Türk Dünyası’nı buluşturan bilimsel kongreler ve üniversitelerimizdeki “Türk Dünyası Araştırma Enstitüleri”, büyük ölçüde ilgi alanıma girer ve yapılan her çalışma beni heyecanlandırır. Hayatımda en çok evimdeki muazzam Türk Dünyası Kütüphanem ile gurur duyarım.Ege Üniversitemiz’in, “Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü” ile Türk Dil Kurumu’nun, 19-25 Nisan’da Çeşme Altınyunus’ta gerçekleştireceği “2. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi” de, bu bakımdan tüm gücümüzle desteklememiz gereken bir hayati etkinliktir.
KÜLTÜR KONGRESİ
Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün himayesinde gerçekleşecek, “2. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi”, E.Ü. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fikret Türkmen’in bize belirttiğine göre, yurt içinden 250, yurt dışından 150 olmak üzere 400’den fazla bilim insanının bildiri sunacağı büyüklükte planlandı ve 35 ülkeden uzmanın katılımı sağlandı. Türkmen, kongrenin amacını şöyle açıkladı:
“- Kongre, 7 gün süreli, bütün dünyadan ve özellikle kalkınmada öncelikli ülkelerle komşu ülkelerin önde gelen Türkologlarının katılacağı bir toplantı olacaktır ve Ege Üniversitesi’nin 55. kuruluş yılına armağan edilmiştir.
Orta Asya, Kafkasya, Orta Doğu, Afrika ve Balkan düzleminde, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri, özerk cumhuriyetler ve akraba topluluklar, komşu ülkeler arasında köprü kurmak, tüm dünyada Türkoloji alanında üretilen yeni bilgi ve araştırmaları öğrenmek, Türk kökenli bilimsel evrenimizi genişletmek, projemizin ana amacıdır. Cumhurbaşkanlığı, İzmir Valiliği, Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve Türk Dil Kurumu kongremizi birinci elden desteklemektedir. Özverili ekibim ve düzenleme kurulu üyelerimizle onlara şükran borçluyuz.”
FİKRET TÜRKMEN
1945 doğumlu, Türk Dünyası’na gönül vermiş, bu yönde 123 kitabı, 135 bilimsel bildirisi, hazırladığı 13 ansiklopedi maddesiyle uluslararası Türkoloji çalışmalarına büyük emek harcamış olan Fikret Türkmen, Kazakistan’dan Sibirya’ya, Türkmenistan’dan Azerbaycan’a, Anadolu’dan Kıbrıs’a ve Balkanlar’a kadar, bir çok coğrafyada Türk dili, kültürü, folkloru üzerine alınterini akıtmıştır.
Hocamız, Azerbaycan Devlet Üniversitesi Fahri Doktoru, Kırgızistan Manas Nişanı, Türkmenistan Mahdumkulu Ödülü, Kırgızistan Bilimler Akademisi Akademik Ünvanı, Kırgızistan Çüy Üniversitesi Fahri Profesörlüğü, Kazakistan İlimler Akademisi üyeliği, Türksav Hizmet Ödülü, Elginkan Türk Kültürü Ödülü’ne sahiptir. Fikret Türkmen hocamız ve çalışma ekibi ile gurur duyalım ve desteğimizi eksik etmeyelim. Ne mutlu onlara!..
(Kongre Bilgileri: www.tdkk2010.com – İletişim için enstitü: 0.232.388 40 00-2096-119)
Not: Bu yazımın araştırmasında katkı sağlayan Ege Üniversitesi’nden Ferah Türker, Yrd. Doç. Dr. Pınar Fedakar, EGİAD’dan Reha Atakan ve Nurten Akyazılılar’a teşekkür ederim)
Türk Dünyası’nın gözbebeği
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Fikret Türkmen, özverili çalışma arkadaşlarıyla, halk tipi çelebi yapısıyla, engin bilimsel kariyeri ile Türk Dünyası’nın gözbebeğidir.
Paylaş