Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TINA), Ege’nin sualtı zenginliğinin ortaya çıkarılmasına öncülük yapmakta..
EGE’de sualtı arkeolojisine büyük bağış.. Ege’nin sualtı zenginliği keşfedilecek.. Türkiye Batık Envanteri Projesi (TÜRBEP), Ege’nin dibini aydınlatacak... Ege’nin sualtına büyük kaynak aktarımı.. Nereden bakarsanız bakın, Ege’nin tarihi zenginliği için önemli bir haberi izledim. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TINA), kuruluşunun 10. yılında iki önemli bağışla Ege’nin sualtı arkeolojisi çalışmalarına önemli destek sağladı.
KOÇ BAĞIŞI
İşadamı Mustafa Koç’un da kurucu üye olarak görev yaptığı TINA’nın Başkanı Oğuz Aydemir, Çeşme Ovacık’taki evinde düzenlediği basın toplantısında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün yürüttüğü, ’Türkiye Batık Envanteri Projesi’nin (TÜRBEP) Ege Bölgesi çalışmalarına 450 bin TL, Ankara Üniversitesi Urla Sualtı Arkeoloji Merkezi Projesi’ne ise 275 bin dolar kaynak aktardıklarını açıkladı. Aydemir, bu kaynakları sağlayan Mustafa Koç’a şükran duyduklarını söyledi.
D.E.Ü. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Arkeoloğu Yrd. Doç. Dr. Harun Öztaş, üç yılda Çanakkale’den Bodrum kuzeyindeki Güllük Körfezi’ne kadar çok geniş ve kalıntı olarak zenginlik taşıyan bir çok bölgenin "Türkiye Batık Envanteri Projesi" doğrultusunda ustalıkla taranacağını açıkladı. 450 bin liralık bağış çekinin Özdaş’a sunulduğu basın toplantısında, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, bu büyük bağışın Çanakkale’den Güllük Körfezi’ne kadar Ege sahillerindeki batık potansiyelimizi gözler önüne sereceğini belirtti.
ÜÇ YILLIK ARAŞTIRMA
Projeye göre bu yıl Seferihisar Körfezi, Kuşadası Körfezi, Aydın ili sahilleri batık potansiyeli araştırılacak. 2010’da Edremit Körfezi güneyi, Dikili, Çandarlı, Foça, Karaburun sahil şeridi, Çeşme ve Alaçatı koyları taranacak. 2011’de Gökçeada ve Bozcaada çevresi ve kara arasındaki sahiller, Edremit Körfezi’nin kuzeybatısı incelenecek. 2012’de ise, Çanakkale Yarımadası’nın üst sahilleri araştırılmış olacak.
Türkiye Batık Envanteri Projesi’nin Ege Bölgesi’ndeki sualtı araştırması ayağının sorumluluğunu üstlenen Yrd. Doç. Dr. A. Harun Özdaş, Mustafa Koç’un bu anlamlı desteği ve TINA’nın hiç bir zaman esirgemediği ilgisinin, zenginliğin keşfinde önemli bir dönemi başlatacağını açıkladı. Bilimsel donanımı, basına gösterdiği kibar, bilgilendirici tavrıyla sempatimizi kazanan, Ege’mizde önemli işler yapacağına inandığımız Harun Özdaş’ın ve ekip arkadaşlarının mutlaka sürekli desteklenmesi gerektiği düşüncesindeyiz.
DENİZCİLİK TARİHİ
Harun Özdaş’ın açıklamasına göre, Ege Bölgesi’nden başlayarak diğer denizlerimizi de kapsayacak proje, bu alanda gerçekleştirilecek olan en büyük ve geniş kapsamlı çalışma olacak.. Dünya Sualtı Kültür Mirası’nın merkezinde yer alan ülkemiz karasularında gerçekleştirilecek bu araştırmaya verdiği destekle TINA üstlenmiş olduğu misyonunu bu proje sayesinde bilim dünyasına duyuracaktır.. Yapılan bütün çalışmalara hazırlık aşamasında olan (www.tubep.org.tr) adresinden ulaşmak mümkün olacak. Deniz çalışmaları internet üzerinden canlı izlenebilecek.
Antik çağdan Bizans’a ve Osmanlı dönemleri dahil yelkenli ve kürekli gemi batıklarıyla ilgilenen, bu sualtı zenginliğini ortaya çıkaracak proje sonucunda, ülkemiz denizcilik tarihinin karanlık sayfaları aydınlatılmış olacak. Böylece eski çağların denizcilerinin yaşamları, kullandıkları gemiler, ticaret yolları, önemli sığınma yerleri olan körfez ve koyların sualtı birikimi, tarih, arkeoloji, ticaret, madencilik, seramik, testi, amfora özellikleri gibi nice bilgiler gün yüzüne çıkacaktır. TINA Başkanı Oğuz Aydemir’in evindeki basın toplantısı sonunda, ev sahibesi ince zevkli Ela Aydemir’in hazırladığı sevimli kahvaltı sofrası bu güzel girişimin süsü oldu. Ege’miz açısından hayırlı olsun..