Paylaş
YILIN son yazısı.. Bu yıl, milli mücadelenin 90 yıl önce başlaması sebebiyle Kültür Bakanlığı tarafından “Kuvayı Milliye Yılı” ilan edilmişti. Ancak terör belası, siyasi karmaşa ve halkı bölen açılımlar sebebiyle bu yılın hakkı verilemedi. Ege Bölgesi İl Kültür Müdürleri canla başla çalıştı. Ama halka inen yaygın ve kalıcı çalışmalar bazı istisnalar dışında yapılamadı ve milli ruh canlandırılamadı. Tarih bunu böyle yazacak..
Gönlümün ödülleri
Bu yıl, yalnızca ben bir yazar olarak, “Kuvayı Milliye Yılı” diye bir kitap yazdım ve onlarca yerde konferans verdim, elimden bu kadarı geldi. Bu ortamda ben, hak edenlere de gönlümün “Kuvayı Milliye Ödülleri”ni veriyorum. Tarihe kayıt düşürüyorum.
Yıl boyu Ege’nin her milli törenine, her kurtuluş gününe efe kıyafetiyle koşa koşa giden ve görevini yerine getiren emekli tarih öğretmeni efemiz “Ali İhsan Usta”ya ödülünü takdim ediyorum. Ankara Dil-Tarih mezunu, “Efelerin Efesi Yörük Ali” kitabının yazarı, Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Ege Bölge Sorumlusu, üç çocuk, bir torun sahibi Ali İhsan Usta’nın elinden ve alnından öpüyorum. Hayatının sonuna kadar efelik için mücadele verecek olan, bu beyaz palabıyıklı efeme ve kızanlarına uzun ömürler diliyorum.
Uşak’ı alkışlıyorum
Bu yılın en kapsamlı çalışmalarını Uşak Vilayeti başlattı ve başarıyla yürüttü. Öncelikle Yörük Ali Efe torunu, eski Uşak Valisi Kayhan Kavas önderliğinde gerçekleşen bu çalışmaları, daha sonra vali olan Özdemir Çakacak sonuçlandırdı. Bu kapsamda yayınlanan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karayaman’ın yazdığı “Uşak’ta Kuvayı Milliye” kitabı övgüye değerdir. Uşak kasabalarına kadar yayılan konferanslar hala sürüyor.
Uşak’ın tarih öğretmenlerinden Şakir Özdemir, Serhat Karadurmuş, Ahmet Traş kapı kapı gezerek sözlü tarih çalışmaları yaptı. Değerli insan Prof.Dr.Adnan Şişman’ın rektörlüğünü yaptığı “Uşak Üniversitesi”, Mehmet Karayaman, Ayşin Şişman ve Alper Ersaydı’nın kaleminden çıkan “Atatürk’ün Uşak Ziyaretleri” kitabını yayınladı.
Milli mücadele davasına baş koymuş değerli araştırmacı ve emekli öğretmen Mehmet Ersin, Uşak Kuvayı Milliyesi üzerine geniş araştırmalarını özveri ile sürdürdü (0.505.708 68 18). Böylece Uşak, ödülümü fazlasıyla hak etti.
Anlamlı etkinlikler
Burhaniye Kuvayı Milliye Anıtı’na da gönül ödülümü veriyorum. Geniş alana yayılan anıt, kalpaklı süvarisi, Mehmetçikleri, Atatürk ve silah arkadaşlarıyla çok anlamlı bir projedir ve Belediye Başkanı Fikret Akova’nın üstün gayretleri sonucunda kazanılmıştır.
En etkin ve diri kuvayı milliye etkinliklerinin gerçekleştiği Aydın yöremiz de ödülü hak etmiştir. Aydın Belediye Başkanı efe kızımız Özlem Çerçioğlu’nu da ödüle layık gördüm. Başarılar diliyorum.
Bu yıl “Kuvayı Milliye’nin 90 Yılı” başlıklı çok kapsamlı bir sempozyum düzenleyen Ahmet Piriştina Kent Arşivi’ni (APİKAM), değerli müdürü Doç. Dr. Oktay Gökdemir’i ve tüm çalışanlarını da kutluyorum, gönül ödülüme hak kazandılar. Böylece bundan önceki iki müdür tarafından hiç davet edilmediğimiz bu kurumda, Hasan Tahsin’i ve 9 Eylül’ü kırk yıllık birikimimizle anlatmak şerefine nail olduk. Sel gitti, alın teri kum kaldı yani!..
Okuyucularımın yeni yılını kutlarım. Dilerim bu gidişle, on yıl sonra, “Kuvayı Milliye’nin 100.Yılı”nı parçalanmış ve yıkılmaya yüz tutmuş bir Türkiye’de hüzün ve acı içinde hatırlamak zorunda kalmayız.
Paylaş