Paylaş
KARŞIYAKA Lisemiz, her eski Karşıyakalı’nın anılarında çok önemli yeri olan bir köklü eğitim yuvasıdır.. Ben bu okulda ortaokul dahil 1959-64 yılları arasında okudum, üstelik annem tarih öğretmeni Zehra Aksoy’un evde bırakacak kimsesi olmadığı için 4 yaşımdan itibaren çocukluğum da, bu okulun koridorlarında, öğretmen odasında, bahçesinde, hatta bazen annemin derslerinde ağabey ve ablalarımla o sıralarda geçti..
Aklıma nice silinmez tablolar geliyor. Tren yolu geçidinden tantan yokuşu ile başlayıp, şimdi benim ismimi taşıyan sokaktan geçip, okulun ayyıldızlı demir kapısı önünde biten dut ağaçlarıyla süslü lise yolu.. Sonra ön bahçedeki içi kırmızı balık dolu havuz, ortasındaki çocuk heykeli, çevresindeki manolya ağaçları.. Müdür koridoruna çıkan mermer merdivenler.. İnsanın burun kemiğini kırarcasına mazotla paspaslanmış ve gıcır gıcır muşamba kaplı ince, uzun koridorlar. Öğretmenler odası, muavin odaları..
Alt kattaki pinpon salonu.. Kantinimiz ve üstü nar taneli aşureler, jimnastik salonu ve tiyatro sahnesi.. Kimya ve fizik laboratuvarı.. Nihayet dillere destan futbol maçlarını izlediğimiz arka bahçemiz. Okul şampiyonaları ve çam ağaçları altındaki banklarda ders çalışmaya çalışan kuş öğrenciler.. Tebeşir tozları, coğrafya atlasları, cebir denklemleri, jimnastik dersleri, 19 Mayıs provaları ve müzikçi hocamızın “Başla” komutuyla söylenen “Korkma Sönmez” marşları.. Her liselinin bu tablolara oturtacağı nice silinmez anıları vardır.
Karşıyaka’nın sembol öğretmeni
Karşıyaka Belediyesi tarafından ismi bir sokağa verilme kararı alınan Karşıyaka Lisesi’nin sembol matematik hocası Hasan Tahsin Abakan ve eşi rahmetli Müşerref Hanım..
MATEMATİK HOCAMIZ
Her liselinin, bu anılarında en önemli yeri kaplayan favori hocaları vardır. Biz, eski kuşaklar, hocalarımızın hepsini severiz, sayarız, rahmet dileriz. Ama, benim iki favori hocam vardır, aradan kaç sene geçse, onların hakkını ödeyemem ve daima içimde yaşatırım. Matematik hocam Hasan Tahsin Abakan ile kimya hocam Şule Sarıyiğit, hiçbir zaman unutmadığım ve yaşamlarından örnek aldığım iki hocamdır.
Hasan Tahsin Abakan, beni her konuda matematik düşünmeye alıştıran ve Teknik Üniversite’yi kazanmamı sağlayan hocamdır. Şule hocam ise bana kimya dersini sevdirerek, Yüksek Kimya Mühendisi olmamı sağlayan yönlendiricidir.
Matematik hocamız Hasan Tahsin Abakan, çok bilgili, çok mütevazı, çok otoriter, çok saygın bir kişiydi. Tertemiz giyimi, kuşamı, akılcı konuşması, dersleri insanın beynine ustalıkla akıtması ve özellikle bir antrenör gibi öğrencilerini yetiştirmesiyle sanki Avrupalı bir matematik profesörü gibiydi. Lise sonda her sabah ders başından iki saat önce sınıfa gelip hepimizi gönüllü olarak üniversite imtihanlarına hazırlardı. Millet şimdi dershaneye gidiyor, biz hocamızı sabah karanlığında karşımızda bulurduk. Hem de gönüllü olarak..
Her insanın aklında sembol hocaları vardır, değil mi?.. İşte benim sembol hocalarımdan Hasan Tahsin Abakan böyle bir insandı, aslında o zamanlar bize “insanüstü” bir varlık gibi gelirdi.
ONURLU YAŞAM
Hocamın kısa yaşam öyküsü şöyle:
1920’de Üsküp’te doğan Hasan Tahsin Abakan, Kütahya Ortaokulu, İzmir Atatürk Lisesi, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ni bitirdi. 1838’de Karşıyaka Ortaokulu’nda göreve başladı, askerliğinden sonra 1945’te yeni kurulan Karşıyaka Lisesi’nde göreve devam etti.
1974’te emekli oluncaya kadar yüzlerce öğrenci yetiştirdi, öğrencilerinin çoğu mühendislik, tıp gibi yüksek puanlar isteyen fakülteleri kazandı.
Emekli olduktan sonra karşılıksız matematik dersleri veren Hasan Tahsin Abakan, eşi Müşerref Hanım ile Karşıyaka’daki ve Urla-Zeytinalanı’ndaki evinde yaşadı, Tankut Abakan ile BBC’de Türkçe Bölüm Müdürü Ayça Abakan Duffrene isimli iki evladı vardır. 2007’de eşini kaybeden sevgili hocamız halen Urla’daki evinde yaşamaktadır.
Karşıyaka Lisesi her yıl adına, “Cevdet Bilsay ve Hasan Tahsin Abakan Matematik Yarışmaları” düzenledi. Hayatını yansıtan, “Makedonya’dan Esen İmbat” kitabını, Zühal ve Yücel İzmirli kaleme aldı.
Karşıyaka Belediyesi, geçenlerde aldığı bir sevindirici kararla, hocamızın ismini bir sokağa verecek. Bu önemli ve anlamlı kararlarından dolayı Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ı ve meclis üyelerini gönülden kutlarım. Hocamıza ne yapsak azdır. Sevgili hocam Hasan Tahsin Abakan’a, sevgilerimi sunuyor ve elini hürmetle öpüyorum.
Karşıyaka Lisesi’nin şanlı hocaları (1968)
Ön sıra soldan, Rahmi Karluk, Niyazi Yapan, Sadık Özen, Abdülhakim Arval, Mehmet Büyükçam, Ali İkiz, Şeref Horasanlı, Av. Hasan Yazıcı. İkinci sıra: Şair Nahit Ulvi Akgün, Tarık Hoca, Halit Edgüer, Kazım Alkan, Türkan Çelikhisar, en sağda Macit Aray, Abdurrahman Cankut. Üçüncü Sıra: En kenarda Hasan Tahsin Abakan, Lamia Hanım, Kadriye Tursun, Şule Sarıyiğit, Kemal Özden. Arka sıralar: Vassaf Vergin, Muazez Hanım, Melahat Koloğlu, Mustafa Plevneli, Müveddet Durak, Kemal Batu, Ayşe ve Orhan Edgüer, Şevki Dinçer, Tahsin Yaşamak, Fizikçi Sadettin Bey, Şefik Baran, Dündar Alpman, Halil Teke. (Fotoğraf:Yaşar Aksoy Arşivi – Not: Resimdeki isimlerini hatırlayamadığım hocalarımızı, “yasaraksoy35@yahoo.com” adresine bildirirseniz sevinirim)
En gururlandığım fotoğrafım
Beni yetiştiren matematik hocam Hasan Tahsin Abakan, sevgili okul müdürümüz rahmetli Halit Edgüer, Karşıyaka Lisesi kurucu müdürü rahmetli Hilmi Ziya Apak ve bendeniz. Yıl 1990, okulumda çekilen bu fotoğrafı gururla
cebimde taşırım.
Paylaş