Paylaş
APİKAM, yani “Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi”, genç yaşta ve en verimli çağında vefat eden rahmetli Ahmet Piriştina’nın Büyükşehir Belediye Başkanlığı zamanında eski itfaiye binasında kurulmuştu ve bu değerli İzmirli’nin ismini taşımaktadır.
Rahmetlinin döneminde büyük emeklerle ve belediye bütçesinden destekle kurulan, sonra Aziz Kocaoğlu’nun da büyük destekten kaçınmadığı APİKAM, günümüzde Doç. Dr. Oktay Gökdemir’in yönetiminde her türlü övgüye layık bir hızla yoluna devam etmektedir..
Bu yol, Mustafa Kemal Cumhuriyetçiliği, Ulusal Kurtuluş Savaşı bilinci, İzmirli-Egeli olma duyarlığıdır.
Neden APİKAM?
? Geçmişimizden geleceğimize bir kültür köprüsü görevi üstlenen, hem arşivcilik, hem müzecilik, hem de yayıncılık görevlerini yürüten APİKAM’ın bu emin adımlarla ilerlediği yol, neden “hayati” derecede önemlidir?..
1- Çünkü günümüzde “Mustafa Kemal Cumhuriyetçiliği”, yok edilip yerine sahte cumhuriyetler konulmaya çalışılmaktadır.
2- Emperyalizme karşı ulusal kurtuluş savaşı bilinci içinde olmak, halkımız için hayat-memat meselesidir. İzmir’de bile, Yunan işgali döneminin Yunanlı dini ve askeri simalarını göklere çıkaran, İzmir’in düşmandan kurtuluşunu bir cennetin yok edilişi olarak vurgulayan İzmirli yayınevleri vardır ve yayınları kaymak tabakaya şovlarla pompalanmaktadır.
3- “İzmirlilik-Egelilik” çok önemlidir.. Çünkü, uygarlığın beşiği olan bu topraklar kendi özünü, kimliğini yaşatmak, geliştirmek zorundadır, yoksa ona başka sahte kimlikler yapıştırırlar. (Gavur İzmir, Faşist İzmir gibi)
İşte APİKAM, bu yüzden önemlidir, İzmirlinin adeta bir kültür tapınağıdır, Büyükşehir Belediyesi’nin gözbebeğidir, ulusal bilim çevrelerinin çatısı altında toplanacağı bir forum hüviyetindedir.
OKTAY GÖKDEMİR
? APİKAM müdürü Oktay Gökdemir, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyet Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi. Aynı zamanda, TÜBİTAK Sosyal Bilimler Araştırmaları Proje danışmanıdır.
“İşgal Yıllarında Akhisar”, “Cumhuriyete Giden Yol” gibi kitapları bulunan, Tariş Tarihi, Tarişbank Tarihi gibi kitapların yazarları arasında bulunan Oktay Gökdemir, APİKAM çalışmalarının dışında kişisel olarak bir çok kitabını da hazırlamaya çalışmaktadır. Bunların içinden Göztepe Tarihi’ni, yine Heyamola Yayınları’na hazırladığı Buca kitaplarını biliyorum.
Çalışkan, mutevazı bir cumhuriyet aydını olan Oktay Gökdemir’i, çok daha genç yıllarından, asistanlık dönemlerinden tanırım. Daima saygılı, güven veren, akademik bir portre çizmiştir.
APİKAM, artik emin ellerdedir, desteklenmesi gerekir.
APİKAM’ı saygınlaştıran bilim adamı
Düzenlediği sempozyumlar, yayınladığı kitaplar, arşivciliğe getirdiği modern uygulamalar ve yurtdışı ilişkileri ile APİKAM’ı çok saygın bir düzeye çıkan Doç. Dr. Oktay Gökdemir’i kutluyoruz. (Fotoğraf. Mehmet Özdoğru)
İlginç yayınlar, CD’ler
APİKAM’ın yayınladığı “İzmir’e Doğru” kitabı, İzmirli Olmak Sempozyumu bildirileri, Kuvayı Milliye Yılı Sempozyumu
bildirileri ve “Ma-şatlık’tan Kurtuluşa” CD’si her türlü övgüyü hak ediyor.
İzmir’de dalgalanan bayrak
Fotoğrafta görülen bayrak, Kadifekale’den sonra İzmir’de en güzel biçimde dalgalan Türk bayrağıdır. APİKAM’in eski yangın izleme kulesi üzerinde dalgalanır. APİKAM’ın yolunu işaret eder..
NİTELİKLİ YAYINLAR
? Geçenlerde Anadolu Ajansı foto muhabiri, gazeteci meslekdaşım Mehmet Özdoğru ile APİKAM’a uğradık. Oktay Bey tarafından incelikle ağırlanıp, kurumun yeni yayınlarını edindik.. Günlerdir bu yayınlar elimizden düşmüyor.
1- “Maşatlıktan Kurtuluş” isimli CD, İzmir’in kurtuluşunu pek doyurucu biçimde yansıtan bir belgesel olmuş, kutluyorum.
2- “İzmirli Olmak” konulu sempozyumun bildirileri, nefis bir İzmir kitabı olarak basılmış. Nuri Bilgin, Hüsnü Erkan, Zeki Arıkan, Oğuz Adanır, Sabri Sürgevil gibi akademisyenlerin ve Sara Pardo’nun araştırmasını ilgi ile okudum.
3- “Kuvayı Milliye’nin 90 Yılında İzmir ve Batı Anadolu Uluslararası Sempozyumu” bildirileri de iki cilt kitap olarak yayınlandı. Sempozyumun Mustafa Necati oturumunda ben de Hasan Tahsin üzerine bildiri sunmuştum. Bildirileri topluca edinmek büyük kazanç. Özlem Yıldız’ın, “Kuvayı Milliyenin Sosyal ve Ekonomik Temelleri” isimli bildirisini dinlemiş ve beğenmiştim. Kendisinden isteyemedim. Şimdi elimin altında hazır.
4- Kurtuluş Savaşımız esnasında Balıkesir’de yayınlanan “İzmir’e Doğru” isimli vatansever gazetenin tıpkı basımı da, Mustafa Necati ile Vasıf Çınar’ın bu büyük emeklerle çıkardıkları gazeteyi gözler önüne seriyor, kütüphanemizi süsleyecek.
APİKAM’ı kutluyorum..
Paylaş