Taklitlerden sakının

Ender Aslan hücumdaki cinlikleriyle hayranlık uyandırıyor, ama artık hayranlık yetmiyor. Ender özverili, kararlı, ölümüne savunmasıyla, yanında oynayanlarda ve maçı izleyenlerde saygı da uyandırmak zorunda. NBA'de ilk oynayacak Türk point-guard olma yolu, saygıdan geçiyor.

BASKETBOLDA oyun kurucuların önemi her geçen gün artıyor. NBA'in bu yılki en iyi oyuncu seçiminde yıllar sonra beyaz bir Kanadalı guard, 31 yaşındaki Steve Nash ön sıralarda yer alıyor. Onun bu yıl transfer olduğu, geçen yılki galibiyet sayısı 29 olan Phoenix Suns, bu yıl 60'a yaklaşan galibiyet sayısıyla NBA sıralamasında en başta. Steve Nash sayesinde Phoenix'in hatta NBA'in bütün maçlarında tempo arttı, seyir zevki çoğaldı, tirbünler dolmaya başladı. (Phoenix'in attığı sayı ortalaması 111. Son lig maçında Phoenix: 125-LA Lakers: 99. 125 sayının 51'i 17 tane 3 sayılık şuttan)

Phoenix'in bu yılki başarısı Steve Nash ile sınırlı değil. Koçları İtalyan asıllı Mike D'Antoni de İtalya'nın gelmiş geçmiş en iyi point guardlarından biri. Üstelik play maker (oyun kurucu) adlı bir kitabı var. Mike D'Antoni'nin savunma hakkındaki görüşü ilginç... Ona göre savunma adale kadar beyinle ilgilidir. NBA'e seçilmiş tüm oyuncuların fiziki yetenekleri iyi savunmacı olmak için yeterlidir. Yeterki, ölümüne savaşmak için karar versinler.

Top elinizdeyken savunma başlar

NBA'de son yıllarda Detroit Pistons ile zirveye taşınan kontrollü oyun tarzı hakim. Bu anlayışa göre savunma kurgusu, hücumda set oyununda daha top sizin elinizdeyken başlar. Acele şut atmazsanız, yeterince pas yaparsanız ve geriye çabuk dönerseniz, yediğiniz sayı azalır. Mike D'Antoni'ye göre bu uygulama doğru olabilir. Ama zaman içinde bu sıkıcı oyunlar oynanırken tribünleri doldurmak için devre aralarında konserler düzenlemek bile yetmeyecektir.

Mike D'Antoni ve Steve Nash bu yüzden uygulamayı tersine çevirme çabasındalar. Bizim hücumumuz savunmada başlar inancındalar. Onlara göre savunmayı oyunculara sevdirip takımı çoşturmak, saldırtmak için hücum hızlanmalı ve özgürlük artmalıdır. Oyuncunun savunma yaparken ölümüne savaşması için, kafasında her kapılan toptan sonra hızlı oyunla rakip potaya vurulacak smaçların resmi olmalıdır. Bu hayal gücü sayesinde, savunma da sıkıcı bir görev olmaktan çıkar, oyunun eğlenceli bir parçası olur diyorlar.

Panter pençesi ve gölge boksu

Gelelim Türkiye'ye... Bizde de kontrollü oyun uygulaması geçerli. Zaten hangi anlayışı kullanırsanız kullanın, oyun kurucuların sorumluluklarının hududu yok. Fast-break'i onlar başlatacaklar, sette takım hücumunu oturtacaklar, sayı atıp maçı kazandıracaklar ve herkesten önce geriye dönüp rakip point-guarda baskı yapacaklar. Yazmakla bitecek gibi değil. Tabii bizim cin gibi oyun kurucuların çoğu, işin kolayına kaçıp görevlerinin ağır kısmını, savunmayı hafife alıyorlar ve ellerini kollarını sallayıp savunma yapar gibi yapıp, gerçek savunma yapmıyorlar.

Dünyada birebir savunmada iki resim hakim. Rakip oyuncunu bunaltan yürekten savunmacılara "Panter pençesi" deniyor. Savunma yaparmış gibi yapıp aslında savunma taklidi sergileyenlere de "Gölge boksu" veya "Kelebek dansı" yapanlar deniyor. Oyun kurucular çoğunlukla takımların en uyanık oyuncuları oldukları için, çoğunun yaptığı savunmanın yukarıdaki resimlerden pantere mi, yoksa gölge boksuna mı, benzediğini anlamak çok zor oluyor, ama maçlarda kafası karışmayan tek yer var, o da sayı levhası. Bu yüzden oyun kurucuların kaç sayı attıklarından çok, tuttukları adamın kaç sayı ve asistle oynadıklarına bakmak gerekiyor.

Hayranlık yetmiyor

Tekrarlamakta fayda var, Milli Takımımız'ın başarısı point-guardlara bağlı. Bu yüzden kulüplerdeki oyun kurucu incelememizi sürdürelim... Milli Takımımız'ın formda bir Ender Aslan'a çok ihtiyacı var. Dünyada Magic Johnson ile başlayan uzun boylu point-guard anlayışı, onunla sona erdi. Bu yüzden NBA'de kısa boylu beyaz oyun kurucuların sayısı her gün artıyor. NBA'de New Orleans'ta oynayan, bu yılın en çok gelişme gösteren oyuncuları arasında ilk sırada yer alan 1.79'luk Dan Dickau. Ender'i onun yanında görseniz, takımın pivotu zannedersiniz.

Dünyada oyun kurucular arasında panter mi, kelebek mi, konusunda en güç karar verilecek oyuncu bence Ender. Hücumdaki cinlikleriyle hayranlık uyandırıyor Ender, ama artık hayranlık yetmiyor. Ender özverili, kararlı, ölümüne savunmasıyla, yanında oynayanlarda ve maçı izleyenlerde saygı da uyandırmak zorunda. NBA'de ilk oynayacak Türk point-guard olma yolu, saygıdan geçiyor.

Savunma yapar gibi yapanlar

Ülkerli Tutku Açık, Mike D'Antoni'yi haklı çıkarıyor. Çoğu kez savunmayı yapar gibi yapanlar arasında, ama savaşmaya karar verdiği gün ise çok iyi bir savunmacı oluyor. Geçenlerde Ülker'in Efes Pilsen ile oynadığı maçta, Ülker takımının tarihindeki en iyi savunması sergilendi. Bu başarının altında Tutku'nun Solomon'a yaptığı bunaltıcı savunma yatıyordu. Bence bu akşamki CSKA Moskova maçının sonucu da, Tutku'nun dün akşam kendi kendine aldığı savaşma kararına bağlı. Tutku ile Kerem Tunçeri o içe dönük ve suskun Litvanyalıları coşturursa bu maçı alma şansları yüksek.

Gelelim Hakan Köseoğlu'na... Oyun kurucularda aranan ilk özellik liderliktir. Liderliğin yolu sorumluluk yüklenmekten geçer. Hakan hücumda Türkiye'de sorumluluk alan yürekliler sıralamasında en önde. Ama o, savunmada bırakın ölümüne savunma yapmayı, savunma taklidine bile üşeniyor. Savunmada bir hakemden bile çok sağına soluna bakıyor. Hakan'ın özverili savunma kararı, Tuborg Pilsener'i büyük takım yapar.
Yazarın Tüm Yazıları