Paylaş
Bu ay açılmayan sanat galerilerinin de devreye girmesiyle resmen sezon başlamış oldu. Bu arada İstanbul’da geleneksel olan iki sanat fuarı (Beylikdüzü’nde Tüyap, Lütfü Kırdar’da Contemporary Art) art arda açılıp kapandı. Fuar genellikle bir hafta süreli oluyor. Çünkü sanat galerileri bu süreyi tercih ediyor. Ben maalesef gidemedim. Ancak gidenlerden edindiğim bilgilere göre her ikisi de kalabalık bir topluluk tarafından gezilmiş. Türkiye’de sanat fuarlarının açılması çok güzel. Buraya katılan sanat galerileri ellerindeki tabloları sergileyip, halka gösteriyorlar. Sanatseverler de birçok ressam ve heykeltıraşı bu fuarlarda gezme, görme, tanıma imkanına kavuşuyor. Ankara’da sanat fuarları genelde nisan aylarında gerçekleşiyor. Ancak gezen sayısı gittikçe azalıyor. Bence bu iş için Ankara’da uygun mekan yoktu ama yeni yeni fuar alanları açıldığını duyuyoruz. Belki bundan sonra açılacak olan sanat fuarları bu yeni mekanlarda olur.
HAREKETLİLİK BAŞLADI
Aslında Ankara’da sanat galerilerinin tamamı açılınca, sanat ortamı hareketlenmeye başladı. Çoğunlukla Yıldızevler Mahallesi’nde toplanan galeriler sanatseverler tarafından ziyaret ediliyor. Bölgedeki en eski sanat galerilerinden olan Armoni Sanat Galerisi’nde, bu günlerde 90. yaşını kutlayan sanatçı Lütfü Günay’ın sergisi açıldı. Lütfü Günay 1923’te Çanakkale’de doğdu. 1946’da İstanbul’daki Güzel Sanatlar Akademisini bitirdi. O tarihten beri resim yapmayı hiç bırakmadı. Ankara’da yüzlerce öğrenci yetiştirdi. Onlara sanat sevgisini aşıladı. Aslında Lütfü Günay Hocayı ben iki yönden ele almak istiyorum. Birincisi yaşı, ikincisi sanatı.
Dikkat edilirse doğum tarihi 1923 yani Cumhuriyetimizin kurulduğu yıl. Dolayısıyla, Cumhuriyet dönemi Türk resminin bire bir tanığı. Neredeyse tarih gibi. Ben zaman zaman O’na bazı anılarını anlattırırdım. Böylece bir çok sanatsal olayları kendi ağzından dinlemiş olurdum. Aslında bu değerli hocalarımızı yeterince değerlendirebiliyor muyuz? Bence kocaman bir hayır. Birçok ressam değerlerimiz adeta saklı, gizli ebediyete intikal ettiler. Ancak eserleriyle her zaman bizlerle beraberler.
RESİMLERİ KENDİNDEN GENÇ
Biz gelelim Lütfü Günay’ın sanatına. Lütfü Günay’ın resimlerine baktığınızda resimlerin kendisinden genç olduğunu görürsünüz. Tablolar dinamizminden bir şey kaybetmemiş. Sanki 45-50 yaşındaki bir sanatçı tarafından yapılmış gibi. Çanakkale ilimizin peyzajlarından oluşan sergi bu şirin ilimizin denizini, dağlarını, ovalarını, bütün güzelliklerini gözümüzün önüne seriyor. Zaman zaman kübik formlardan oluşan tablolar, benim özellikle dikkatimi çekti. Bence Lütfü Hoca bu tablolarıyla bizlere “Tabiattan sakın kopmayın, esas olan tabiattır” diyerek hatırlatma yapıyor.
Paylaş