EŞİ bulunmayan mozaikler!.. Mitolojide ve tarihte muhteşem gezintinin aynaları!..
Gaziantep yakınlarında, Nizip’te Birecik Barajı ile birlikte su altında kalma tehlikesine karşı, 1987’de kollar sıvanıyor ve kazı başlıyor. 1993’te Zeugma’ya ulaşılıyor, kente giriş kapısı bulunuyor. Zeugma, M.Ö. 300’de Büyük İskender’in generali tarafından kuruluyor. Fırat kenarındaki kent, yüzyıllar boyunca, çeşitli istilalara uğruyor. Sasani’lerden Roma İmparatorluğu’na kadar, gelen geçen kim varsa...
Zeugma, köprü ve geçit anlamında. Tarihin her döneminde, tam odakta, zengin bir kent.
TANRILARIN MEKANI
Zeugma kazılarıyla birlikte, ortaya bir tarih çıkıyor.
Zeus, Poseidon, Dionisos, Venus, Eros Tanrıları başta, krallar, dönemin günlük yaşamı, aşklar, denizlerde seyahat, Truva öyküleri mozaiklere işleniyor. Zeus’un kralın kızı Europa’ya aşkı ve ondan doğan çocukları, av, eğlenceler, deniz dibinde hayat hep bu mozaiklerle günümüze kalıyor.
Uygarlığın resmi geçidi!.. Paha biçilmez mozaikler!..
PACKARD INSTITUTE
Bu işlere meraklı dünyada çok sayıda kuruluş var. Bunlardan biri de, Packard Humanity İnstitute. On milyon dolar harcıyor kazılara. Başlangıçta, geçmiş iktidarlar pek yüz vermiyor. Zeugma’nın sırrı anlaşılınca, herkes seferber oluyor.
Kazıların sonunda, müthiş bir insanlık hazinesi çıkıyor ortaya. Doğal olarak, bunların Gaziantep Müzesi’nde sergilenmesine karar veriliyor. Bu arada, binbir güçlük, binbir engel, birer birer aşılıyor. Çıkan eserlerin korunması, taşınması, yerleştirilmesi, hepsi dev bir sorun.
NATO ZİRVESİ
Mayıs sonunda İstanbul’da Dünya Yayıncılar Birliği toplanıyor. Bütün dünyadan 1500 gazete sahibi ve editörü İstanbul’a geliyor. Ondan birkaç hafta sonra da, yine İstanbul’da NATO Zirvesi var.
Kültür Bakanlığı Zeugma’yı dünyaya göstermek istiyor. Tüm dünya medyası ve liderler!.. Bundan daha iyi bir fırsat olabilir mi?.. Bundan daha iyi tanıtım!..
Ne var ki, Gaziantep’te bir gurup buna karşı çıkıyor!.. Zeugma gider ve geri dönmez, gerekçesiyle!.. Oysa, bin türlü söz veriliyor. Topkapı Sarayı’nda sergi yeri, taşıma, sigorta her şey ayarlanıyor, ama laf anlatmak mümkün değil. Buna bir de, yetkisi tartışılan bir mahkeme kararı ekleniyor. Her türlü hazırlık duruyor!..
MUMCU: ARTIK YETİŞMEZ
Konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’ya soruyorum. Mumcu çok üzüntülü ve tepkili:
‘Olay baştan sona, romanlık. Ne yazık ki, yerel seçimler sırasında, iç siyasete kurban gitti. O saate kadar ortada olmayanlar, aniden ortaya çıktı ve engellemeler başladı. Bunda başarı kazandılar!.. Tam rezalet!.. Ama, artık yetişmez. Ben de zaten, bu kadar dar bir zamanda taşıma riskini göze alamam.’
Ne oluyor şimdi?.. Engelleyenler hangi başarıya imza atmış oluyor?.. 1500 gazete sahibi ve gazeteci artı NATO liderleri, bu efsanevi hazineyi görmekten mahrum kalıyor!.. Dünya çapında tanıtma fırsatı, göz göre göre, kaçıyor!..
Kendi içine kapanmış dar kafalar, ne kadar övünseler az!..
Arınç yalnız kalıyor
YEREL seçimler sırasında, Genel Başkan Tayyip Erdoğan, saygı göstererek, Manisa adaylarını Bülent Arınç’a bırakıyor. Manisa Arınç’ın memleketi.
Arınç da, tutuyor, Manisa’da işkenceci polislerin avukatlığını üstlenen birini aday gösteriyor. O şimdi Manisa Belediye Başkanı!.. AKP Genel Merkezi bundan rahatsız, ama yapacakbir şey yok!..
Adayların belirlenmesinden sonra, Arınç Manisa’ya gidiyor. Bir tören var. Ama törende, Arınç’a sevgi ve muhabbet eskisi gibi değil. Bir yabancılaşma, bir dışlama gözleniyor.
Her sözü bir olay, her davranışı bir olay yaratan Arınç, pot kırmakta rekor kırıyor. Şeyini şey etmekle başlayan çirkin sözler, Arınç’ın AKP Genel Merkezi’nde neden olduğu son rahatsızlık.
Arınç ayrıca AKP’de köktendinciliğin temsilcisi. AKP merkeze doğru yol alırken, Arınç modası geçmiş bu düşüncenin peşinde ısrar ediyor.
Arınç ile Genel Merkez arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Arınç’ı yalnız bırakan mesafeler...