Paylaş
Arabalar yarışıyor, ben maviyi, sen beyaz arabayı tutuyorsun, beyaz birinci geliyor, bir puan daha. Ekranda hızla kayan kare ve daireler içine ağaçlar, çiçekler, toplar ve birine kale yerleştirilmiş, makineli tüfekle başlıyorsun ateşe, kaleyi vurdun mu, yaşasın, puanlar senin.
Bilgisayarda oyunlar, bin bir türlü. Çağımız teknolojisine uygun, akıl oyunları.
Sadece okulöncesi ve okul çağındaki çocuklar için değil, her yaştan insana seslenen oyunlar. Oyunlar neden bu kadar cazip? Milyonlarca insanı bilgisayar neden başına çekiyor? Yetişkinler her gaileyi unutup oyunun sihrine nasıl kapılıyor? Yoksa, bilgisayar oyunları insanların daha etkin, daha geniş düşünceli bireylere dönüşmesine katkı mı sağlıyor?
ÜÇ MİLYAR SAAT
Bilgisayar oyunları ve insan davranışları, hatta karakteri ile bağlantılı teoriler hızla yaygınlaşıyor. İnternet alanı dünyada hızla genişlerken, bizde sınırlamanın yasası hazırlanıyor.
Bazı oyunlar öyle tutuyor ki, yüz elli, beş yüz, yedi yüz elli milyon kez oynanan oyunlar var. Oyun yaratma alanında sanayi oluşuyor. Tutulan oyunlar sahiplerine milyonlarca dolar kazandırıyor.
İnsanlar bütün dünyada haftada üç milyar saati bilgisayarda oyun başında geçiriyor. Boşuna değil, oyun insani ilişkileri geliştiriyor, hastalıkların iyileşmesine yardım ediyor, insanları daha mutlu kılıyor (Der Spiegel, 13.1.14, s. 60-67).
Türkiye’de İnternet erişimine sınır getirmenin yasal kılıfı hazırlanıyor.
TEORİLER
Bu alanda inanılmaz araştırmalar birbirini izliyor. “İletişim çağının” yeni yüzü. Bir sonraki politikacı, iktisatçı, edebiyatçı, sanayici, teknokrat kuşak bilgisayar oyunlarıyla yetişiyor. “Oyunlar insanları yetiştiriyor” tezleri, pratikte doğrulanan teorilere dönüşüyor. Bunlar Batı’da şu anda çok revaçta. Onun için varsa yoksa internet.
Türkiye’de internet erişimine sınır getirmenin yasal kılıfı hazırlanıyor.
Hayatımızın yeni kralı
BUNLARDA bizim yeni internet yasasından bazı başlıklar. AİHM’nin bizi mahkûm ettiği uygulamalar bu yasada yine var.
Erişim engellenecek, içerik yok edilebilecek. Böylece Türkiye’ye bilişim hizmeti verecek Türk ve yabancı şirketler yatırımdan vazgeçecek.
Yasadaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcıya başkanlık on bin ile yüz bin lira arasında para cezası verecek. Cezayı mahkeme değil, idari bir kurum (TİB) kesecek.
Sulh ceza yargıcı içerik ve yer sağlayıcısının haberi olmadan içerikten çıkarma ya da erişimin engellenmesi kararını dört saat içinde uygulayabilecek.
Toplu kullanım sağlayıcıları aile ve çocukları koruma önlemleri alacak. Aykırı davrananlara üç gün faaliyetten men ve para cezasını kaymakam ve valiler verecek.
Özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden kişi ya da kurum başkanlığa (TİB) başvurarak içerik engellemesi isteyebilecek. Başkanlık yargıya gitmeden engelleyecek.
Batı’daki gibi, internet üzerinden hangi gelişme, sıra mı gelir ona. Geçmişte sanayi devrimini ıskalayan Türkiye, bu yasayla internet devrimini ıskalayacak, demokrasiyle birlikte.
Yeni kral, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), taze örnek, CHP’li Umut Oran’ın verdiği bir soru önergesinin TİB tarafından engellenme girişimi.
Paylaş