Mor-sarı Osmanlı Ocakları

YEMİN töreninde eller Kuran’da, salonda Tayyip Erdoğan fotoğrafı:

Haberin Devamı

“Karada Fatihiz biz, bırakıp kaçmayız biz, Türk de biziz, Kürt de biziz, (...) alnımız secdede, imanlı Osmanlı Ocaklarıyız biz”.
Amaç iddialı, “Kaybolmuş kültürü yeniden kazandırmak, Osmanlı misyonunu günümüze taşımak”. Helal olsun, tam bugünkü ideolojiye uygun bir örgüt Osmanlı Ocakları. İnternet sitesinin tepesinde Erdoğan fotoğrafı, manşetinde onun sözü, “Biz ancak rükuda eğiliriz”, yani sadece namaz kılarken.
İslam, Osmanlı ve Tayyip Erdoğan, çok çarpıcı.


AKP ÖRGÜTÜ

Geçen yıl iktidar yanlısı bir TV’de “AKP gençliği, Tayyip Erdoğan’ın isteği ile Osmanlı Ocaklarını kuruyor” diye bir haber var, “Dindar ve ilim sahibi gençlik yetiştirmek” ana hedeflerinden, özlem duyulan gençlik, “Bir elinde Kuran, bir elinde bilgisayar”. Sitesinde bol bol Erdoğan fotoğrafları ve sözleri, ayrıca Davutoğlu ile AKP bakanları, yöneticileri ile çekilen fotoğraflar, onların ziyaretleri. Erdoğan’ın izinde “başkanlık sistemi”ne destek veriyor. Katıksız AKP örgütü.
“Ocaklar” bu yıl atağa kalkıyor, çeşitli illerde örgütleniyor.


OSMANLISPOR

Futbol takımı da var, Osmanlıspor. Takımın kuruluşu aslında 1978. Ankaragücü ile yakınlaşması üzerine birinci ligden düşürülüyor. 2011’de “Federasyon kararıyla lige dönüyor”, “Federasyon kararının” Türkçesi malum, karar kimin belli. Ancak lige katılmıyor, önce Ankaraspor, bu yıl Osmanlıspor olarak birinci ligde oynuyor.
Mavi-beyaz forma rengi bu yıl değişiyor, mor-sarı. Renk tercihi boşuna değil, mor bellekleri tazelemek üzere, hani Osmanlı’yı, sarı günlük hayata egemen olmak üzere. Mor ve sarı yan yana gelince, günümüzde Osmanlı’yı egemen kılmak. Camilerden futbol sahalarına uzanan “stratejik derinlik”. Planlı, bilinçli.
Osmanlı Ocakları bugün ne alaka? Yakında adını daha sık duyacağımız için.

Haberin Devamı


‘Değerli yalnızlık’a İran katkısı

SON tezkereyi yorumlarken, Davutoğlu’nun Esad’ın düşmesine öncelik vermesine İran’dan tepki sert: “Bir başka ülkenin Suriye’ye girmesi gibi hatalı girişim kötü sonuçlar doğuracaktır, Türkiye’yi uyardık”.
Dış politikada yalnız kalan, bunu “değerli yalnızlık” olarak niteleyen konuma son darbe. Türkiye tam anlamıyla “değerli yalnızlık”la baş başa, destek veren tek komşu kalmıyor.

Haberin Devamı


Hedefler karavana

Yıl başında enflasyon hedefi yüzde 5.3. Şimdi yüzde 9.4, yaklaşık iki katı. Son dokuz yılın yedi yılında enflasyon hedefi tutmuyor.
Yıl başında kişi başına gelir hedefi 11.277 dolar. Şimdi 10.537 dolar. Hedef yine tutmuyor. Üstelik geçen yılki gelirin altında. 2008’den bu yana kişi başına gelir artmıyor.
Gelecek yıl dolar kuru tahmini 2.29 lira, 2016 ve 2017 için tahmin 2.37 ve 2.44 lira. Bu kurlar tutarsa, cari açık yeniden bozulur, tutmazsa enflasyon ve gelir hedefleri yine şaşar.
Sıcak para ve dış borçla tüketimi şişiren büyüme modeli artık iflas ediyor. AKP Türkiye’ye para akışının süreceğini düşünüyor, oysa ABD Merkez Bankası faizi yükseltecek, dışarıdan dolar bulmak zorlaşacak.
AKP Orta Vadeli Program’ı (OVP) açıklıyor. Açıklama sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak OVP ile ilgili bu değerlendirmeleri yapıyor, Öztrak devamla:
“Üretimi, tasarrufu, ihracatı özendirmesi gerekirken, OVP tersini öngörüyor. AKP 2007’den beri hiç reform yapmıyor, 2001 krizi sonrasında yapılan reformlardan da geri adım atıyor”.
“İstikrar” şarkıları OVP ile yine askıda.

Yazarın Tüm Yazıları