Paylaş
Davutoğlu ile önceki gün Konya’da Hürriyet Treni’nde bir saate yakın görüşüyoruz. Ben sohbete dış politika sorularıyla girmek istediğimde, “önce Konya’yı konuşalım” diyor. Seçim öncesinde Konya AKP listesinde ilk sırada, Konya’yı konuşmak istemesi doğal.
Konya’yı ekonomisi, kültürü, sanayii, turizmi ile geniş bir çerçeveye oturtarak anlatıyor, “burası lojistik cazibe merkezi olacak” diyor. Hedefinde Konya’yı kilit şehir yapmak iddiası var. Öyle ki:
“Şu kadar yıl sonra Konya-İstanbul arası üç saate inecek. İnsanlar Konya’da oturacak, Ankara’da çalışacak.”
Bu nasıl olacak? Hızlı tren ağlarının yoğunlaşmasıyla. Davutoğlu’na göre, Konya Türkiye’nin enerji, tarım, sanayi gibi makro hedeflerine ulaşmakta uygun konuma sahip. Konumu Konya’ya büyük avantaj sağlıyor.
Tarihsel zenginliği, henüz gün yüzüne pek çıkmamış kalıntıları turistik avantajını arttırıyor.
CAZİP KENT
Davutoğlu’nun Konya aşkı nereden? Konya’nın Toroslar’ında Taşkent doğumlu. Madem oralı, madem Konya adayı, hedefleri arasında Konya’yı büyütmek ön sırada. Örneğin, en çok fahri konsolosun bulunduğu kent Konya imiş.
Türkiye nasıl ki, dünyada ilk on ekonomiye girmek için çabalıyor, Avrupa’dan Çin’e ekonomide, enerjide, siyasette cazibe merkezi haline gelme arzusunda, Davutoğlu için Konya da, bu cazip ülkenin cazip kenti değerinde.
Cazibe ulaşımla mümkün. Bir yandan Konya-Antalya, bir yandan Konya-Kapadokya hatları, Ankara’ya hızlı trenin zaten eli kulağında, buna ek duble yollar, Davutoğlu önümüzdeki yıllar için Konya’yı rüya gibi anlatıyor. Hepsini de, teorik çerçeveye oturtarak.
KUTSAL KENT
Ama, Konya’nın Davutoğlu’nun hayalindeki kent olması için, bir önkoşul var. Önce Türkiye’nin cazibe merkezine dönüşmesi. Bu bağlantı ile birlikte sohbetimizde dış politikanın kapısını aralıyor.
Ülkelerle vizelerin kalkmasını, komşu ülkelerde ortak Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlenmesini, Afrika’ya açılımı, Ortadoğu’da rejim değişikliklerinin dikkatle izlenmesini, dönüp dolaşıp Türkiye’nin cazip ülkeye dönüşmesinde kilometre taşı olarak görüyor.
Bu seçim gazeteci olarak izlediğim kim bilir kaçıncı seçim. Bu kadar genel ve yerel seçimde yüzlerce aday biliyorum. İstisnasız hepsi aday olduğu kenti elbette yüceltiyor, avantajlarını ön plana çıkartıyor, diğerlerinden farklı görüyor. Çok azı aday olduğu kenti Davutoğlu kadar kutsal kılıyor.
Davutoğlu ile dış politika turu ayrı bir yazı konusu.
Erdoğan hızlı trenle Konya’ya
KONYA Garı’nda müthiş bir faaliyet, her şey 3 Haziran’a ayarlı.
Başbakan Erdoğan’ın 3 Haziran’da Konya’da mitingi var. Ankara’dan Konya’ya hızlı trenle gidebilir. Kesin değil, ama böyle bir ihtimal söz konusu. Hızlı trenin o gün, yani üç gün sonra Konya’ya ilk seferini yapması için TCDD var gücünü ortaya koyuyor.
Ankara-Konya hızlı tren projesinin maliyeti bir milyar 100 milyon Euro. Bugüne kadar bir milyarı harcanmış. Hızlı tren Ankara-Konya arasını bir buçuk saatte alacak. Bilet fiyatı 15-20 lira olacak. Otobüsten ucuz.
Ankara-Eskişehir’den sonra burası ikinci hızlı tren hattı. Türkiye genelinde bunu dört bin kilometreye çıkarmak için Çinlilerle görüşülüyor.
CHP Konya Kadın Kolları
HÜRRİYET’in Konya’daki trenini ziyaret edenler arasında CHP Konya Kadın Kolları delegeleri de var. Söze AKP eleştirisiyle giriyorlar:
“Burada kasaplar tavuk eti satıyor, kilosu üç liraya. Tavuk eti denilen et, tavuğun çeşitli organlarından kıyma yapılan et. Halkın durumu bu, et alamıyor.”
Kadınlar gece gündüz demeden Konya’da seçim çalışmalarını anlatıyor. Hepsi çok hırslı.
‘Karaman kazanacak’
HAZIR Konya’ya gitmişken, yüz kilometre ötede Karaman’a da uğramak istiyorum. Karaman’da CHP birinci sıra adayı Fikret Ünlü’yü arıyorum.
Ünlü, o sırada Toros Dağlarının köylerinde, Ermenek dolayında. Ulaşmak imkansız. Ünlü telefonda çok rahat, “Karaman kazanacak” diyor. Ne demek? CHP’nin Karaman’daki sloganı. “Ben mutlaka seçilirim” diyor. O seçilirse, Karaman kazanacak, anlamında.
Anlattığına göre ki, benim de gözlemim öyle, Anadolu’da CHP projeleri içinde en çok tutan üç proje Aile Sigortası, emeklilerin intibakı ve bedelli askerlik.
Karaman’nın milletvekili sayısı iki.
Paylaş