KOCAELİ’nde su parasını, Belediye adına Hazine ödüyor, ayda on milyon dolar.
Ama, Belediye halktan yine de su parası topluyor.
Siz böyle bir şey duydunuz mu?
Kocaeli bugün susuz. Halk ve sanayi susuzluktan kırılıyor. Yuvacık Barajı’nda su kalmıyor. Yuvacık Barajı zincirleme reakisyon gibi, çevresinde bin türlü akıl almaz işler dönüyor. Mutlaka alavere, dalavere gerekmiyor. Belki o da var. Ama, asıl belediyenin becereksizliği. Bunun belgeleri var.
Kocaeli’nde su bağlantılı ne olup bittiğini anlamak için, adım adım gitmek gerek. Skandal boyutlu, TV dizisi gibi.
ACİL PLAN
Yuvacık Barajı’ndan gelen suyu arıtan, borulara aktaran ve dağıtan bir şirket var. İzmit Su A.Ş. adındaki bu şirket yabancı sermayeli. Yirmi yıldan beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor.
Şirket, kuraklık ihtimaline karşı, geçen yıl Kuraklık Acil Önlem Planı hazırlıyor. Bir yıl önce.
Arabaların bu suyla yıkanmasının önlenmesi, bahçe sulamalarına ara verilmesi, halkın suyu tasarruflu kullanmaya çağrılmasıyla başlayan bir dizi önlem.
Planı uygulaması için, Belediye Başkanlığına beş kez yazı yazılıyor. Burası Türkiye, normaldir, plan rafa kalkıyor. Sonuç susuzluk.
Dün planı hazırlayanlarla konuşuyorum. Söyledikleri ibretlik:
"Eğer Temmuz’dan bu yana, bu plana uyulsaydı, bugün barajda en az yüzde 10 seviyesinde su vardı".
Siyasetle ilgisi olmayan, salt teknik değerlendirme bu.
HAZİNE İLE MAHKEMELİK
Olayı kazdıkça, maden gibi, içinden çıkmayan yok.
Baraj yapılırken, Hazine garantisi var. Kocaeli Belediyesi, yabancı ortaklı İzmit Şu A.Ş.’ye arıtma, dağıtma parasını ödemiyor. Hazine kefil olduğu için, parayı şirkete Hazine ödüyor, ayda on milyon dolar.
Oysa, Belediye halktan ayda tam bu kadar para topluyor, ayda on milyon dolar. Şirketin parasını ödeyebilir, ama ödemiyor. Nedeni belirsiz.
Bu arada Hazine su gibi para ödemekten yoruluyor, İzmit’te önce müfettiş gönderiyor, ardından şirkete, "kur farkını ve faiz farkını geri ver, ben sana fazla para ödemişim" diyor ve ayda ödediği on milyon doların bir milyon dolarını kesiyor.
Yabancı ortaklı şirket de, şimdi Viyana’da tahkime gidiyor. Yani, Hazine ile şirket mahkemelik.
Nereden tutarsanız, elinizde kalan, 32 kısım tekmili birden traji komik bu skandallar dizisi, bugün halkın çektiği su sıkıntısı gidermiyor. Sadece, bir baraj örneğinden hareketle, nasıl yönetildiğimizi gösteriyor.
Belediye başkanının müjdesi
OLAYDA çok fazla aktör var, ancak günümüzde sıkıntıda başrolü oynayan Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu (AKP). Dün beni arıyor. Hayli sıkıntılı:
"Gökçedere Barajı bize bağlıydı, o tarihte Yalova’da su sıkıntısı vardı, onun için su hakkını onlara devretmiştik, ama şimdi o hakkımızı yeniden kullanmaya başladık".
Ben göz göre göre gelen susuzluğa karşı, önerilen acil planlara neden uymadığını soruyorum. Yanıt:
"Kısa vadede kaynak sularını devreye soktuk. İSKİ ile anlaşma yaptık, Sapanca’dan da hat çekeceğiz, ayrıca yeni bentler yapıyoruz. Uzun vadede ise, Karamürsel’de DSİ yeni bir baraj planlıyor".
Ben cevap hakkına her zaman saygılıyım. Başkanın özetle söylediği bu. Ancak, beni hiç tatmin etmiyor. Geliyorum, diyen susuzlukta, kötü yönetim halkı perişan ediyor, sanayide üretim durma noktasında.
Ama, Başkanın müjdesi var! Yeni baraj yapılacak. Bir baraj Türkiye ölçülerinde yedi, sekiz yılda tamamlandığına göre, telaşa gerek yok, yedi, sekiz yıl sonra su sıkıntınız kalmayacak!