MERSİN DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen lideri Tayyip Erdoğan’a söz veriyor, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmak için. Tüzmen, Mersin milletvekili.
Söz veriyor ama, bir şart yerine gelirse. Eğer, aziz ve muhterem lideri Tarsus Baharlı’ya havaalanı yapma izni verirse.
Önceki gün, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bu seçimlerde ilk mitingini düzenlediği Mersin’deyim. Sokakta kiminle konuşursam, bana bu havaalanı öyküsünü anlatıyor.
Seçimlere kadar, AKP Tarsus’a havaalanı kararı verir mi? Verirse, Mersin’i alır mı? Emin değilim. Ancak, avantaj sağlayacağı ortada.
Kiminle sohbet edersem, Tüzmen’e dönük bir öykü daha anlatılıyor. Mersin İdmanyurdu şu anda 2. Lig Yükselme Grubu’nda ve birinci durumda. Bank Asya 1. Ligi’ne yükselme çabasında.
Tüzmen, Mersin İdmanyurdu’na destek için, Mersinli işadamlarından para toplamak üzere, yemekler düzenliyor. Mersin’de Tüzmen öyküleri bol.
İŞSİZLİK YÜZDE 16
Tarsus’a havaalanı Adana’da büyük tepkiyle karşılanıyor. Adana’da şehir plancıları raporlarına göre:
Yapılması düşünülen havaalanı göçmen kuşların yolu üzerinde, tarım arazisi ve bataklık. Adana Havaalanı ile yeni havaalanı arasında 20 kilometre var. O kadar kısa mesafede iki havaalanı anlamsız.
Havaalanı tartışması sürerken, Mersin’de işyerlerine bakıyorum. Çoğu arka arkaya kapanıyor. Türkiye ortalaması işsizlik yüzde 12, Mersin ve Adana’da bu oran yüzde 16. Tarım çöküyor, tarıma dayalı sanayi çöküyor.
Kime sorsam, işsizlik en büyük sorun. Konuştuklarımın bir bölümü işsiz. AKP için söylemediklerini bırakmıyorlar. Ama, evet ama, seçimde ne olur, sorusuna, aynı işsizlerin hemen tamamı:
"Tayyip’in oyu biraz düşer. Ama, açık ara yine birinci parti olur."
Madem ekonomik kriz, madem işsizlik, neden bu tahmin? Aynı kitle:
"Karşısında kimse yok, muhalefet çok zayıf."
BAHÇELİ’NİN MİTİNGİ
Canlı bir kalabalık. Sahnede "Yüreğini Koy" yazıyor. Müzik eşliğinde. "Geliyor geliyor lider geliyor/devletin başına Devlet geliyor".
29 Mart yerel seçimleri için startı Devlet Bahçeli, Mersin’de veriyor. Mersin, MHP’nin 2004 ve 2007’de en çok oy aldığı kent. 2004’te yüzde 27, 2007’de yüzde 30 ile AKP’yi geride bırakıyor. Buna rağmen, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı CHP’de.
Mersin çevresinde Yörükler ve Türkmenler MHP’nin yanında. Mersin içinde ciddi Kürt nüfus var. Zıtlar burada hayli fazla.
Bahçeli konuşmasına sakin başlıyor, tempoyu sonra arttırıyor. Meydanlara geç inmesiyle ilgili olarak, "Bizde devletin imkanları yok, devletin uçakları yok, bizim karanlık güçlerimiz, para babalarımız yok" diyor.
Daha iyi ya, o zaman meydanlara daha erken inmek gerekiyor. Bu mazeret değil. Muhalefet bu kadar eleştiriyor, buna rağmen, AKP hálá birinci parti ise, hem de işsizlerin ağzından, bunun çaresi boş nutuklarla bulunmuyor.
HERKES FARKINDA
Kürsüde Bahçeli, onu dinleyelere ben sormadan, onlar bana soruyor:
Ben, buralarda ne oluyor, Bahçeli’yi nasıl buldunuz, diye merak ederken, oradaki insanların merakı CHP’nin İstanbul adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara adayı Murat Karayalçın’da. Herkes İstanbul ve Ankara’ya kilitli.
AKP, İstanbul ve Ankara’yı ya da birinden birini kaybederse, Türkiye’nin siyasal yol haritası yeniden çiziliyor. Herkes bunun farkında.
Bahçeli, AKP’yi eleştirirken ekliyor: "Ülke senin, karar senin."
Her zamanki gibi.
Cumhuriyet’e bravo
PAZAR günü Cumhuriyet çok farklı. Birinci sayfa bembeyaz, solda bir başyazı, o kadar. AKP’nin medyaya baskısına tarihsel tepki.
"Biz susarsak, kim konuşacak" direnci ile, dün de 1867’den günümüze kadar, basına uygulanan sansür, kapatma ve tehditlerden örnekler veriyor. Öldürülen, hapse atılan gazeteciler, açılan davalar dün ve bugün, değişen bir şey yok. Yüz elli yıldır aynı baskı.
İktidarı eleştiriyorsan, yandaşlarından küfür, kendisinden her türlü ceza çoktan hazır. Yüz elli yıldır böyle, ama yüz elli yıldır basın burada. Gelip geçen iktidarlar (partiler) saymakla bitmiyor.
Cumhuriyet günümüzde medyaya baskıyı, herkesin kafasına adeta çakıyor.