Bir Türk ilk kez komisyon başkanı

ADI, sanı ve hatta eylemleriyle, bir zamanlar Türk düşmanı damgasını yemiş olan Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Pangalos dahil, tüm Yunanlılar ve tüm Balkan ülkeleri oylarını ona veriyor!..

CHP Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler Komisyon Başkanı seçiliyor.

Bu bir Türk parlamenterin, AKPM’de ilk kez en önemli komisyonun başkanlığına seçilmesi olarak, kayıtlara geçiyor.

SIRA SOSYALİSTLERDE

Avrupa Konseyi olağan kış dönemi çalışmaları için dün Strasbourg’da toplanıyor. Genel kurul çalışmalarına başlamadan önce, önemli bir seçim var. Süresi dolan eski başkan yerine, AKPM Siyasi İşler Komisyonu yeni bir başkan seçimi için, dün sabah bir araya geliyor.

Başkanlık siyasal guruplar arasında dönerli olarak, bir guruptan diğerine geçiyor. Şimdi sıra, sosyalist grupta. Yani, sosyalist gurup kendi içinde başkan adayını belirliyor, sonra bu aday, genel kurulda oylanıyor.

Dolayısıyla, oylamanın ilk aşaması önemli. Yani, sosyalist gurubun kendi içindeki oylaması önemli. Gurubun seçtiği aday, daha sonra genel kurulda başkanlık koltuğuna oturuyor.

FRANSIZ’I YENDİ

Başkanlık için dört aday
çıkıyor. Biri Abdülkadir Ateş. İlk turda kimse çoğunluk kazanamıyor. Finale iki aday kalıyor. Biri Ateş, diğeri Fransız sosyalist gurubun adayı.

İkinci turda dün sabah Fransız aday 39 oy alırken, Abdülkadir Ateş 46 oy alıyor ve sosyalistlerin başkan adayı oluyor.

AKPM’de centilmenlik anlaşması var. Bir gurubun belirlediği aday, elbette genel kurulda oylanıyor. Ama, centilmenlik gereği, genel kurul, o gurubun belirlediği adayı seçiyor. Dün Ateş’in seçildiği gibi.

BAZI ÖZELLİKLER

Önce, AKPM Siyasi İşler Komisyonu, Avrupa Konseyi’nin en önemli komisyonu. Hele de, Türkiye’nin AB macerasında gelinen noktada, bu seçim, Türkiye’nin bir şansı.

İkincisi, Ateş bir ilke imza atıyor. Gerçi, daha önceki yıllarda Lale Aytaman, AKPM Göç İşleri Komisyon Başkanı seçiliyor. Ancak, göç işleri, AKMP’de kıyıda köşede kalmış bir komisyon olarak, işlevi sınırlı.

Üçüncüsü ise, Ateş’e verilen oylar. Yunanlılar dahil, tüm Balkan ülkeleri sosyalistleri, oylarını Ateş’e kullanıyor, Fransız’a değil!.. Oylama, bir anlamda, AB’de Türkiye’nin işlerini güçleştiren Fransızlar’a karşı da, tavır niteliğinde!..

Dördüncüsü ise, neden bir Türk?.. Fransa, Avusturya ya da başkaları ne derse desin, Türkiye’nin AB yolunda attığı adımların, yaptığı reformların, bazı eksikliklere rağmen, herkes farkında. Bu seçim, o adımların bir ürünü.

Çok eski ve sevgili arkadaşım Abdülkadir Ateş’e başarılar diliyorum. Ankara’daki CHP Kurultayı kulislerinden kendini kurtarıyor, akıllı ve güç bir işleve imza atıyor.

Yüksel’in avukatından açıklama

29 EKİM
2004 günü meydana gelen trafik kazası sonucunda, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Ordal Demokan hayata veda ediyor. O gün nöbetçi savcı Nuh Mete Yüksel. Bu olay Ocak başında bu sütunda yer alıyor. Yazıya savcı Yüksel’in avukatı Mehmet Sevim şu açıklamayı gönderiyor:

‘Olayın faili 18 yaşından küçük olduğundan ve suç taksirli suçlardan olduğundan fail tutuklamaya sevk edilmemiştir. Müvekkil, tahkikat evrakının jandarmadan intikalini takiben, dosyayı 19 Kasım 2004 tarihinde, Cumhuriyet Başsavcılığının, 18 yaşından küçük olanların işledikleri suçlarla ilgili hazırlık soruşturmaları ile görevlendirdiği Çocuk Suçları Bürosu’na göndermiştir.

Gerek tutuklama talebinde bulunulmaması, gerekse evraklara işlem yapılması konusunda herhangi bir ihmal ve usulsüzlük yoktur. Cumhuriyet Başsavcı Vekili tarafından kaza dosyasının müvekkilden alınarak, başka bir savcıya verilmesi söz konusu değildir.’
Yazarın Tüm Yazıları