Balyoz denizlere mi indi

PETROL ve Balyoz. Ne alaka? Doğalgaz ve Balyoz. Hangi alaka? TPAO ve Balyoz. Yok artık, bu da ne?

Haberin Devamı

Bir Balyoz var, bir de TPAO’nun değiştirilmek istenen yasası var. O da ne?

Bu Balyoz’da ne kadar çok denizci var. Balyoz’da 365 sanık var, 156’sı denizci. Bu denizciler sadece darbe ile meşgul olmuşlar, başka ne yapmışlar? Darbe
girişimi dışında bu denizciler şunları yapmış.

-Karadeniz’in güvenliğini sağlamış. Karadeniz’de Amerika’nın ve çevre ülkelerin çeşitli engellemelerine rağmen, Türkiye (TPAO) Karadeniz’de petrol arayabiliyor.

-Ege ve Akdeniz’de güvenliği sağlamış. Kaçak insan trafiği ile uyuşturucu trafiğine yol vermiyor.

-Asıl petrol ve doğalgaz aramalarına güven sağlamış. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin üç tarafında da, bu güvenliği yerine getiriyor.

-Taşıma güvenliği sağlamış. Her türlü yük taşımacılığının Boğaz’lardan ve Ege’den geçişi sırasında güvenliğini sağlamış.

-Kıyıları korumuş. Balık çiftliklerinden tutun da, kıyıların her türlü yağmasına karşı gerekli müdahalede bulunuyor.

Haberin Devamı

AB’NİN ŞİKÂYETİ

Şimdi Akdeniz’e uzanıyoruz.

Son zamanlarda İsrail kendi deniz sahasında 750 milyar metreküp rezervine sahip bir doğalgaz yatağı buluyor.

Türkçesi, bizim yıllık ihtiyacımızın on yedi katı kadar bir rezerv. Nüfus artışı ve kullanım miktarına göre, üç aşağı, beş yukarı, bizim on yıllık ihtiyacımız kadar.

Güney Kıbrıs Yönetimi Kıbrıs’ın güneyinde petrol ve doğalgaz buluyor. Şimdi dikkat, 2009 AB İlerleme Raporunda şu ifade yer alıyor:

“Türk Donanması güney Kıbrıs’ta petrol ve doğalgaz aramalarını engellemektedir”.

AB bizim denizcilerden şikayet ediyor. Bu tabloya bakınca, bizim denizciler Balyoz’u buz gibi hak ediyor.

NECDET PAMİR’İN TESPİTİ

Türkiye’nin en önemli enerji uzmanlarından Necdet Pamir üç gün önce enerjienergy.com sitesinde “Balyoz Enerjiye de İndi” başlıklı bir yazı yazıyor.

Yukarıda aktardığım bilgileri, Pamir bu önemli yazısında vurguluyor.

Pamir’in altını çizdiği noktalar Deniz Kuvvetlerinin bölgedeki etkinliğini gösteriyor. Bu etkinlik çevre ülkelerini rahatsız ediyor. Pamir, Deniz Kuvvetlerinin özellikle denizlerde petrol ve doğalgaz aramalarında ulusal petrol kurumu TPAO’ya kolaylık sağladığına işaret ediyor.

Balyoz ile kimsenin aklına gelemeyecek bir bağlantı. “Yargılama adildi, değildi” tartışmalarının ya da “hangi komutan ne dedi, öteki ne söyledi” gibi kör dövüşünün ötesinde bir gözlem.

Balyoz’un ya da benzer davaların hukuki içeriğine, siyasal neden ve sonuçlarına o kadar dalıyoruz ki, her zaman yapılması gereken dış faktörler ve ekonomik analizi unutuyoruz.

Haberin Devamı


TPAO’ya ayrıcalık kalkıyor

Ahmet Necdet Sezer henüz Cumhurbaşkanı. Önüne bir yasa geliyor, TPAO’nun devlet adına petrol ve doğalgaz aramalarında ruhsatı kaldırılıyor.

Sezer bu yasayı veto ediyor. Veto ettiği için halen eski durum geçerli. Yani, herhangi bir yabancı şirket bizim kara sularımızda ya da topraklarımızda petrol ve doğalgaz araması yaparsa, bunu TPAO ile birlikte yapmak zorunda. Belli bir ortaklık karşılığında.

Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ettiği yasa uzun bir aradan sonra şimdi yeniden ele alınıyor.

Buna göre, TPAO’nun aramada ayrıcalığı ortadan kaldırılıyor. Devlet adına arama ruhsatı iptal ediliyor.

Halen tasarı, yasalaşırsa, yabancı şirketler TPAO’nun ortaklığına ihtiyaç duymadan Türkiye’de petrol ve doğalgaz arayabilecekler.

Bu bilgi yine Necdet Pamir’in yazısında yer alıyor. Pamir, bir de bu hazırlık nedeniyle, “Balyoz Enerjiye De İndi” görüşünü savunuyor.

TPAO’da ya da Enerji Bakanlığında yeni bir yasa çalışması var. Ancak, ben ayrıntısını bilmiyorum. Çalışma gizli tutuluyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları