ELEKTRİKLERİ kesip, PKK’lıları Musul ve Sincar’a kaçırıyor Barzani yönetimi.
Bir hafta önce, Kuzey Irak’ta Telafer’de elektrikler kesiliyor. Yaklaşık üç saat süren elektrik kesintisi sırasında, Barzani yönetimi 300 PKK’lıyı ülkenin başka yerlerine kaçırıyor. Barzani’nin PKK’ya verdiği desteğin son halkası.
Kuzey Irak’la temas halinde olan bazı yetkin isimlerle konuşuyorum dün. Bu kaçırmaya rağmen, onların söylediği:
"PKK ağır zayiat verdi."
Bu bilgi dün Kuzey Irak kaynaklı. Ama, hangi çapta, kaç kişi, o henüz belli değil.
10 MİLYAR DOLAR
Son hava operasyonu, teknolojik açıdan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ciddi aşama kaydettiğini gösteriyor. Bu anlamda bir ilk, diğerlerinden farklı.
TSK bu teknolojik sıçramaya, 10 milyar dolarlık harcama ile ulaşıyor.
Dünyada halen bir trilyon dolarlık silah harcaması var. Bunun 450 milyar doları, hemen hemen yarısı Amerika’ya ait. Türkiye silah harcaması sırasında dünyada ondördüncü.
Hava harekatı bu teknolojik üstünlüğe dayanıyor. Harekatın gece yapılmasının temel nedenlerinden biri, PKK’nın elinde bulunduğu bildirilen füze ve uçaksavarlardan korunmak tezinden ileri geliyor.
Dünyada kaç terör örgütünün elinde füze ve uçaksavar var? Buna harcanan parayı PKK nereden buluyor? O silahları PKK’ya kim satıyor?
ABD İZNİ
Bu teknolojik üstünlükle birlikte, harekata Amerika’nın izin verdiği gün gibi ortada. Önce istihbarat, ardından Kuzey Irak hava sahasını açması.
Ancak harekattan sonra, Pentagon’un operasyona destek veren açıklamasını gözden kaçırmak yanlış:
"Bu askeri operasyon, artık başka önlemler de gerek."
Açıklamayı yapan Beyaz Saray ya da ABD Dışişleri Bakanlığı değil, Pentagon. Hitap ettiği Türk Hükümeti değil, doğrudan Genelkurmay Başkanlığı.
Yani, teröristle mücadele silahla olur, ama terörün kökünü kazımak için, başka önlemler gerek, diyor. Bunu da, Genelkurmay’a söyleyerek, hükümetin aklında bulunan bazı önlemleri engellemeyin, demeye getiriyor.
Harekatın başarısı arasında gözden kaçabilecek çok önemli bir uyarı.
KUZEY IRAK BOZUK
Hava harekatı Bağdat ile Barzani arasını açıyor.
Harekat başladıktan sonra, Barzani Bağdat Yönetimini sıkıştırıyor ve bir an önce durdurulması için çağrıda bulunuyor. Barzani açıklama için tam sekiz saat bekliyor. Çağrı yok, Türk Büyükelçisi’ne verilen nota var. Çünkü, Bağdat farkında, bu ABD’den onay alınmış bir harekat.
Dün Kuzey Irak’la birkaç telefon görüşmesi yapıyorum. İlginç bir ayrıntıya ulaşıyorum.
Türkiye sınır operasyonunu dile getirdiği günden bu yana, özellikle son iki aydır, Kuzey Irak’ta halk ABD Başkanı Bush’a dua ediyor. Bush’un kendilerini koruduğuna ve koruyacağına dair inançlarından dolayı. Ama, önceki akşam bu dualar sona eriyor.
Kuzey Irak Yönetimi Bush’a, Ankara’ya ve Bağdat’a müthiş bozuk. Ankara’ya harekat için, Bush ile Bağdat’a kendilerini yalnız bıraktıkları için.
Son iki haftadır Kuzey Irak’a bombalardan önce, el ilanları yağıyor. Dağdan inme ve teslim olma çağrısı. İlanların üç-beş kişinin Türkiye’ye dönmesi dışında, hemen hiç etkisi görülmüyor.
Sıra şimdi, dağdan inmeyi kolaylaştırmak, dağa çıkmayı önlemekten geçiyor.