YSK’ya SEÇSİS projesi için uyarı: Seçmen kütüğüne yazılma skandalı

BURSA’da doğumumdan itibaren yasal ikametgahım olan evde oturuyorum. 22 Temmuz seçimlerinden önceki hemen tüm seçimlerde seçmen kütüğünde yer aldım ve oy kullandım.

Son seçimlerde ise ikametgahımda bir değişiklik olmadığı halde seçmen kütüğünden çıkartıldığım, oy kullandığım sandıktaki 200’e yakın kişiyle birlikte öğrendim. Bu kişilerden çoğu oy kullanmak için tatilini erteleyen kişilerdi. Bu olay sonrasında muhtara, muhtarlıkta kaydım olmasına rağmen neden kütükte olmadığımı yada kütükten çıkartıldığımı sordum. Topu ilçe seçim kuruluna attı. İlçe seçim’le konuştuğumda askıdan bahsedip ’itiraz etseydin’ yollu beyanda bulunuldu.

Yasal durumu YSK sitesinden inceledim. YSK’nın 241 k. 140/1 örnek nolu gelegesinde 22.7.2007 tarihinde yapılacak XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde; SEÇSİS Projesi kapsamında güncelleştirilmek suretiyle kesinleştirilen ve daha sonra herhangi bir nedenle yeniden güncelleştirilen muhtarlık bölgesi askı listeleri kullanılacağı SEÇSİS Projesi kapsamında yürütülen çalışmalardan seçim tarihine kadar geçen sürede; seçmen yaşına gelmiş olanlar, ikametgahlarını değiştirilenlerin yazımı ile ölenler, askerde bulunanlar ve diğer nedenlerle oy kullanamayacak olanlar askıya çıkarılmak suretiyle güncelleştirme yapılacağı belirtilmiştir.

Yani seçmen listesinin askıya çıkmasının amacı daha önceki seçimlerde oy kullanmış ikametgahı dahi değişmeyenlerin kütüğe yazılması için değil SEÇSİS Projesi kapsamında yürütülen çalışmalardan seçim tarihine kadar geçen sürede; seçmen yaşına gelmiş olanlar, ikametgahlarını değiştirilenlerin yazımı ile ölenler, askerde bulunanlar ve diğer nedenlerle oy kullanamayacak olanların tespit edilerek listenin kesinleştirilmesi içindir.

298 sayılı Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun 16 ve 20. maddelerinde il veya ilçe seçim çevresi içinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri almak ve seçim işlerini denetlemek il ve ilçe seçim kurullarının görev ve yetkisi içinde sayılmıştır.

Aynı yasanın 28. maddesinde belirtilen seçmen bilgisi yani veri muhtarlıkta mevcuttur. Yine yasanın 33. maddesine göre seçmen kütüğü; her dört yılda bir yeniden düzenlenir, sürekli bilgi toplama ve her iki yılda bir genel denetleme ile güncelleştirilir. Bu güncelleştirme Yüksek Seçim Kurulu’nun belirleyeceği kural ve yönteme uygun olarak toplanacak diğer belgelere dayanılarak, seçmen kütüğü kurulur ve güncelleştirilir, (Değişik: 27.10.1995 - 4125/3 Md.) Bu kanunun uygulanmasında herkes, nüfus kütüğünde yazılı bulunan doğduğu ay ve güne göre işleme tabi tutulur. Seçmene ait bilgi eksik ise bilgi tamamlanıncaya kadar seçmen, sandık seçmen listesine yazılmaz.

Şimdi benim bilgilerimde eksiklik olsa önceki seçimlerde de oy kullanamazdım. Eksiklik olmadığı halde beni seçmen kütüğünden çıkartanlar suç işlemiş olmuyor mu?

İşte o madde

MADDE 142- (Değişik: 17.5.1979 - 2234/1 Md.) Seçmen kütüğüne yazılmak hakkı olmayan bir seçmeni yazan veya yazılmak hakkı olan bir seçmeni yazmayan veya kütüğe yazılmış olup da silinmesi gereken seçmenin adını silmeyen veya silinmemesi gerektiği halde o seçmenin adını silenler bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Benim oy kullandığım sandıkta 200 kişi geri dönmüş diğer sandıklarda da durum farklı değil. Bu da mahallede kullanılan oy ve sandık düşünüldüğünde azımsanmayacak bir rakamdır.

Bence de bu seçim sonuçlarının mukayeseli olarak incelemeye alınması lazım bence.

S.ATABEK

Dikmen Vadisinde çalışmayan mini tren var

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yaptırılan Dikmen Vadisi Parkı’nın 2. bölümündeki mini tren 4 yıl önce açıldı. Ondan sonra bir daha işletilmedi. Oysa çocukların büyük ilgisiyle karşılaşmıştı. Geçenlerde bu parka gezmeye gittim. Tren hattının iki yanındaki tahta perdelerin bir bölümü devrilmiş, bir bölümü de yok edilmiş. Belli ki eve götürülüp yakılmış. Bu mini treni ya çalıştırın ya da hattı söküp bulunduğu büyük alanı, spora (basketbol, voleybol, golf sahası, mini futbol alanı) ayırın. Çünkü, dev parkta yürüyüş dışında spor yapacak başka bir alan yok. Böylece, modern parkın pisliği, gecekondu bahçesi görünümü ortadan kalkar.

Ankaralıya daha iyi hizmet verilmiş olur. N.TAN

TBMM ve Atatürk

ATATÜRK’ün Meclisi/TBMM, 11. Cumhurbaşkanı’nı seçmek için toplandı.(20.8.2007 Pazartesi)

Sayın TBMM Başkanı Köksal Toptan, bu tarihi oturumu açış konuşmasında; 29.10.1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyetı Devleti’nin 1. Cumhurbaşkanı seçilen, modern Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurtarıcısı ve kurucusu Yüce Atatürk’e, ilke ve inkıláplarına yer vermedi, yadırgadık.

Seçilecek 11. Cumhurbaşkanı’nın 1. Cumhurbaşkanımız Ulu Önder Atatürk’ün yerleştirdiği ilkeleri gözardı etmeyi tasarlama yanlışlığının faturasının da ağır olabileceğini Sayın TBMM vurgulamadığı için bu zorunlu açıklamayı biz yerine getiriyoruz.

Salim EREL- Eski milletvekili ve Konya Ereğli Belediye Başkanı
Yazarın Tüm Yazıları