Yalçın Bayer: YİMPAŞ'ın davetine gittik...İşte gözlemlerim

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

HAMM, Dortmund yakınlarında Türkler'in yoğun bulunduğu bir kasaba... YİMPAŞ'ın, Avrupa'daki en büyük mağazası açılıyor. Gıdadan mobilyaya kadar her şey var. İlk günkü açılış için büyük bir izdiham yaşanıyor. Gelenlerin üçte birini türbanlı kadınlar oluşturuyor. Hepsi çok çocuklu...

Almanya'nın ünlü Horten mağazasının kapanması üzerine bu yerin ayda 250 bin marka YİMPAŞ tarafından kiralanması 'yayalara ayrılan alanda Türk pazarı görmek istemiyoruz'' diyen Almanlar'ın tepkisine yol açmış... Ancak, açılışın ilk gününde müşteriler arasında çok sayıda Alman'ın da bulunması dikkat çekiyor.

CDU'lu Belediye Başkanı Petermann'ın, ‘‘Ben mağazaya Türkler açtığı için değil, ucuz pazar ortamı yaratacağı için karşı çıkıyorum’’ demesine karşın, kurdeleyi TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut ile kesmesi ilginç karşılanıyor.

Petermann duygularını şöyle anlatıyor.

‘‘Horten kapandığında çok üzüldüm, YİMPAŞ gelince çok gururlandım. Gelin burada Alman'ı, Türk'ü, İtalyan'ı, Yunanlısı ile birlik ve beraberlik içinde Hamm'ı bir yerlere getirelim, diyoruz. Allah rızası için YİMPAŞ yatırımlarını sürdürmelidir, kendilerine de her türlü yardımı yapacağım.’’

İKİ OLAY

Fatih Kısaparmak ile Uğur Işılak'ın konseri ve folklor gösterileri dahil üç saat tören alanından ayrılmayan başkan, ne de olsa bir politikacı! Türkler yarın öbür gün oy kullanmaya başlayacaklar.

Geçtiğimiz günlerde YİMPAŞ'ın iki olayından söz etmiştik. Birinde, üç yıl önce gurbetçilerin kolye, yüzük, bilezik gibi 28 kilo altınını hisse senedine çevirmek üzere yurda getirirken Esenboğa'da yakalanan RP Yozgat eski İl Başkanı Kadir Şöhret'i yazmış, halen Almanya'da para toplama işini YİMPAŞ'ın Sindelfingen mağazasının üzerindeki bürosunda sürdürdüğünü bildirmiştik.

İkincisinde YİMPAŞ'ın Türkiye'deki mağazalarında takıyye yapıldığını, Malatya'daki mağazasında cuma namazı tatili ilan ederken, örneğin Ankara'da böyle bir uygulama yapmadığını aktarmıştık.

YİMPAŞ'çılar arayarak ‘‘Bizi tanımak ister misiniz? Sizi Hamm'daki mağazamızın açılışına davet ediyoruz’’ dediler.

Gittik... Tümü de Yozgat'ta oturan yönetim kurulu üyeleriyle tanıştık. Saygılı kişiler, kendilerini anlatmak istiyorlar, sorulara RP/FP adından uzak durmak istiyorlar. Bir meslektaşımız kulağımıza ‘‘Önceden beyaz çorap giyenler daha çoktu şimdi azalmış’’ diye fısıldayarak takıldı. YİMPAŞ'çılar, ‘‘N'olur bir de Yozgat'a gelip değişimi görün’’ dediler.

YİMPAŞ'ın Almanya'da açtığı 9 mağazadan en büyüğü olan Hamm'dakinin açılış töreni sırasında yanımıza birisi gelerek ağlamaklı bir şekilde şunları söyledi:

‘‘O yazdığınız Kadir Şöhret, YİMPAŞ'ın bugünlere gelmesinde Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uslu kadar emeği olan bir adamdır. Daha 1984'ten başlayarak Almanya'daki atıl parayı değerlendirmeye başlamıştır’’ dedi.

YİMPAŞ'I YARATANLAR

Kimliğini açıklamadı; sadece sitem ederek ‘‘Lütfen beni dinleyin’’ diye ısrar etti.

Şöhret, yazımızdan sonra YİMPAŞ'taki yönetim kurulu üyeliğinden alınmış. Kendisinden biraz uzak durulmaya başlanılmış. Türkiye'de verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasına karşı Yargıtay'ın vereceği kararı bekliyormuş. ‘‘Keşke bu adamı tanısanız, dünya iyisi bir adamdır. YİMPAŞ'ın oluşmasında en büyük emeği göstermiştir. Devletin yapmadığını yapmıştır. Ama yazınızdan sonra bir taraf yıkılmış, bir taraf kurtulmuştur’’ dedi. Biz de ‘‘Sistem dışı çalışılırsa, bunlar oluyor’’ dedik.

‘‘Kadir Şöhret bu açılışta olmalıydı. O gün YİMPAŞ'ta olmayanlar burada var, Kadir Şöhret yok. Bunu YİMPAŞ'çılara sorar mısınız?’’ dedi.

Daha sonra bu kişinin söyledikleri üzerinde YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'la konuştuk. Her zaman görüştüklerini, ancak Şöhret7'in yakalanmasında bir suç oluşmadığı görüşünde olduğunu ileri sürdü, ‘‘Aklanacağını umuyoruz’’ dedi.

Dursun Uyar soruyor: Yeşil sermaye ne demek?

YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Uyar'ın 'İslami sermaye' konusundaki düşüncelerini almak istiyoruz:

- SPK ile problemleriniz, izin konusunda sorunlarınız vardı.

- Bizi kaydı-kuydu yok sanıyorlarmış, her şeyin kayıtlı olduğunu gördüler. Türkiye'de ve Almanya'da yüzde 100'ü halka açık bir şirketin ne sorunu olabilir ki... YİMPAŞ AŞ için 1.5 milyar marklık hisse senedi izni aldık, 600 milyon mark topladık, devamı için yeni izin bekliyoruz. Bu paranın 300 milyon markı yatırım girdisi oldu, fena mı oldu?

- 'Yeşil Sermaye' ne demek?

- Bu söylentileri önemsemiyoruz. Suni bir şey o... Bazı çevreler bizi kasıtlı olarak flu tanıtmak istiyorlar. Biz sonradan kurulmuş bir şirket değiliz, geçmişimiz ta 1979'lara dayanıyor. Uzun zorluklar yaşadık. Bizi başka şirketlerle kıyas etmeyin.

- Partiler...

- Siyasilerle ilişkimiz yok. Bizi siyaseten yargılamayın. Partiler birleştirici olamıyorlar. Bizim halk şirketleri modelimizi tüzüklerine koysunlar, Türkiye için büyük hayır yapmış olurlar.

- MGK'nın sakıncalı firmalar listesinde yer aldığınızı bazı gazeteler yazdı...

- Genelkurmay böyle bir şey yok diyor. Bugüne kadar hiçkimse bize 'siz sakıncalısınız' demedi. Aramız kimseyle kötü değil.

- Halk şirketleri modeli dediğiniz nedir?

- Şeffaf, açık bir model, 150 bin ortağımızın hepsi kayıt altında. Şirket yapılarımız halka açık, genel kurullarını yapıyor. Uluslararası mali denetim şirketlerince inceleniyor.

- Bu sistem için eleştiriler var, yani Avrupa'daki yandaşlarınızdan para ve altın toplayıp uçaklarla getirilmesine... Sistem dışı olmuyor mu?

- Bakın bir şey söyleyeyim, kontrol edilmek ve yanlışlık yapmamak koşuluyla bu sistem Türkiye için yararlıdır. Halkın elinde çok para var, bunlar Türkiye'ye neden getirilmesin? Bu zenginliği yatırıma dönüşmek lazım, biz de bunu yapıyoruz. Bu kaynak kontrollü yapıldığında insanlarımızın önü açılacaktır, dolayısıyla Türkiye'nin de...

Artık otelde kalıyorlar

YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'a göre, YİMPAŞ, ‘şahsa, zümreye, aileye dayalı bir şirket değil, gücünü halktan alıyor’. 1 numaralı kurucu ortak olmasına rağmen 150 bininci ortakla arasında hiçbir farkın olmadığını söylüyor. Sembolik hissesi dışında sadece maaş alıyor. ‘‘Özel işlerimiz dışında kullandığımız şirket aracının benzin parası maaşımdan kesilir’’ diyor. Bugüne kadar 1.5 milyar mark topladıklarını, holdingin öz varlıklarının 5 milyar marka ulaştığını ve sermaye yapılarının yüzde 90'ını gayrimenkullerin oluşturduğunu söylüyor. Uyar, Almanya'da iki yıl öncesine kadar ortakların evlerinde yattıklarını anlatırken, ‘‘Artık otelde kalıyoruz, dünya şirketi olurken, bizim de kendimizi yenilememiz gerekiyor’’ diyor.

Yazarın Tüm Yazıları