Paylaş
Cive Pakistan
Pakistan Başbakanı Muhammed Nawaz Şerif'i, ekonomik vizyon açısından bir ölçüde Turgut Özal'a benzetiyor İslamabat'taki diplomatik çevreler. Onun, ülkenin en zengin 22 işadamından biri olduğunu, yeni yatırımlarla ülkesini dışa açmaya çalıştığını anlatıyorlar. 2000'li yıllarda milli geliri 400 dolardan 1000 dolara çıkartmayı amaçladığını söylüyorlar.
Bizim gibi Pakistan siyasi çalkantılardan hiç kurtulamıyor. İkinci kez göreve geldiğinde Namaw Şerif, bundan bir süre önce parlamentodaki bir konuşmasında, Anayasa Mahkemesi'ne 'hakaret'ten ötürü az daha görevden alınıyordu. Ama, atak davranarak ve Cumhurbaşkanı'nın parlamentoyu görevden alma yetkisini kaldırarak Benazir Butto'nun adamı Faruk Legari'yi safdışı bıraktırıverdi... Parlamentodaki çoğunluğu nedeniyle güçlü bir konumda bulunuyor. Halkın kendisine güvendiğini biliyor. 36 adayın katılacağı 31 Aralık'taki seçimde gücünü sınayacak Nawaz Şerif...
(Zavallı halk sadece yeme içme derdinde, söylenenlere inanmaktan başka çaresi yok. 135 milyonun çoğu fakir. Zengini de aşırı zengin. Ortadireği yok.)
CUMHURBAŞKANLIĞI ÇEKİŞMESİ
Başbakan Nawaz Şerif'in adayı, Muhammet Refik Tarar... Bizim orada bulunduğumuz geçen hafta Yüksek Seçim Kurulu adaylığını reddetti, ancak Lahor Yüksek Mahkemesi'nden aldığı bir kararla adaylığını sağladı.
Siyasette oyun içinde oyun oynanıyor Pakistan'da. Yolsuzluklar, usulsüzlükler ayyukada...
Yakınlıklarımız, ortak taraflarımız çok... Demokratik rejimi kesintisiz yürütme konusunda her iki ülkenin çabalarına karşın, dini politikaya adet edenlerin faturasını da çekiyorlar...
Pakistan aynı ulustan olma idealine bağlı, yani ırk, din, dil ayrımı yapılmıyor... Ama devletin dayanağını İslam'da görüyor.
Bizim bir devlet büyüğümüzün yakınlarına söylediği gibi; ‘‘Suç ve ceza ayrımını kestiremiyorum. Hangi suçlu normal mahkemelerde veya din mahkemelerinde yargılanıyor?’’
Çiller ve Benazir Butto isimleri üzerinde Pakistanlı bir gazeteci bize şöyle diyor: ‘‘Ne kadar çok benzer yanımız var. Butto ve Çiller güzel ve iyi eğitimliler, ancak kocaları yüzünden bu duruma düştüler!’’ Pakistan'da yaşayan bir Türk gazeteci, ilginç oyunlar sunan folklor ekiplerini gösterirken,‘‘Görüyorsunuz her kültürü yaşıyorlar. İslami değiller, inançlarını öne çıkarmıyorlar. Örf ve adetlerini sürdürüyorlar.’’ diye konuşuyor.
CLİNGTON DEVREDE
Pakistan 'siyasi istikrarsızlık'la boğuşurken, Amerika'nın da baskısı altında. Ocakta ABD Başkanı Clington, Pakistan'ı ziyaret ederek, nükleer silahların arındırılmasını isteyecek İslamabat'tan... Pakistan, ‘‘Hindistan imzalarsa ben de imzalarım’’ diyor.
Gelelim bizim gezimize... Bayındır Holding'in üç yıldır almak için çabaladığı otoyol yatırımı siyasi engellerin aşılmasıyla nihayet gerçekleşti. Bu bir Türk firmasının yurtdışında aldığı en büyük ihale. Aslında Bayındır, 168 km'lik İslamadad-Peşaver otoyolu ihalesini 1993 yılında 644 milyon dolara kazanmıştı. O zaman Başbakan Nawaz Şerif'ti. Daha sonra Benazir Butto geldi ve bu ihaleyi iptal etti. Kamuran Çörtük de, uluslararası hakeme gitti. Bu dava sürerken Nawaz Şerif yeniden göreve geldi ve İstanbul'da görüştüğü Çörtük'e ‘‘Gel, bu işi bitirelim, sen de hakemden vazgeç’’ dedi. İhale bedelinde indirim -550 milyon dolar- yapan Çörtük, Başbakan'la el sıkıştı ve bugünlere gelindi.
ORTA ASYA'YA KAPI
3x2 şeritli bu otoyol, Pakistan için çok önemli; Ülkenin Orta Asya'ya, Orta Asya'nın da dış dünyaya açılan kapısı olacak. Demirel konuşmasında, sözleşmede üç yılda bitirileceği yeralan ihalenin iki yılda tamamlanmasını istedi Kamuran Çörtük'ten... Demirel, Çiller-Butto ikilisinin dönemindeki uğranılan üç yıllık kaybın böylece giderilmesini istiyordu sanki. Nawaz Şerif, Demirel'e dostluk bağlarını daha da geliştirme çabalarından ötürü en üst düzeydeki Pakistan nişanını takıyordu. Şimdi Ankara'ya atanan İslamabad Büyükelçimiz Candan Azer'in -yerine merkezden Bozkurt Aran geliyor- süresinde 100 milyon dolara düşen ticaret hacminin 400 milyon dolara çıkması, Türkiye için Pakistan'da yeni umut kapılarının habercisi sayılıyor.
Tekser'in 165 milyon dolara aldığı su kanalı, STFA'nın sözleşmesini yeni imzaladığı 110 milyon dolarlık sulama ihaleleri yanında, Karaçi ve İslamabad havaalanlarının yenileştirme ihaleleri Türk müteahhitlerini bekliyor. Yakın sürede teknik adam ve işçilerimize yol gözükecek.
Pakistanlılar, Kültür Bakanlığı'nın halk dansları ekibinin gösterilerine bayıldılar. Türkiye'den giden 81 gazeteci olarak bizler de, uçağımızın kaptan pilotu Zeki Kılıç'ın kopkitten devlet sanatçısı Ulya Turgut'a söylettiği 'Cive Pakistan' (Yaşa Pakistan) şarkısına...
Bana üçkağıtçı diyemezler
Pakistan gezisi sırasında, Bayındırlık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kamuram Çörtük'e kamuoyunun merak ettiği soruları soruyoruz. ‘‘Bana üç kağıtçı diyemezler’’ diyerek şöyle konuşuyor:
ÖZAL- Hiç sevemedim. 'Benim memurum işini bilir' zihniyetini reddederim. Manavgat su projesini 7 yıl önce ben ortaya attım. Sonra bunu kendi projesiymiş gibi açıkladı. Halbuki bu projeye gerçekleşseydi, Türkiye her yıl 1 milyar dolar kazanacaktı, hala atıl duruyor.
DEMİREL- Büyüğümdür. Yanlışları vardır, doğruları vardır. En az haftada bir gider kahvaltı ederiz, öğütlerini dinlerim. Ben de bildiklerimi söylerim. Sayın Demirel'in döneminde, onun sayesinde alınmış hiçbir işim, çaktığım hiçbir çivi yoktur.
ALİ ŞENER- Arkadaşımdır, kendisini çok severim. Gizli ortağım değildir. Sadece İstanbul'daki Tatilya'nın işletmesinin yüzde 15 ortağıdır. Ben Ali Şener'i, Demirel'den sonra tanıdım. İnsanların dostlarını seçme özgürlüğü vardır.
BTV- (BTV televizyonunun sahibi Çillerler mi, Sevgi Hastanesi sahibi mi?) Sanıyorum, Sevgi Hastanesi'nin sahibinindir. Logolarında bizim Bayındır Holding'in (B)'sini aynen kullanıyorlar. Kendilerini dava edeceğiz.
Paylaş