Paylaş
Devlet Nerede?..
Çevreciler, Pehlivanköy'de haykırdı Bir yanda zifir gibi akan Ergene, öbür yanda Avrupa'ya uzanan demiryolu hattı. Buğday yeşermiş, pancar ve ayçiçeği tarlaları ekime hazır bekliyor.
Meranın ortasında binlerce kişi haykırıyor: ‘‘Susma, sustukça toprak elden gidecek!..’’
Kırklareli'nin Pehlivanköy İlçesi'nde ‘‘Trakya Topraklarını Kurtarma Kampanyası’’nın ilk mitingi yapılıyor.
Trakya bölgesi özelinde yaşanan ve gittikçe ağırlaşan verimli, nitelikli tarım topraklarının amaç dışı kullanılması, yeraltı sularının hem azalıp hem de kirlenmesi nedeniyle ortaya çıkan tabloya bir tepki bu... Yılların duyarsızlığına yürekten bir haykırış...
Belediye Başkanı Mustafa Gür, 120 bin dönümü kapsayan Ergene Havzası'nın en verimli topraklarının elden gitmekte olduğunu anlatırken şöyle diyor:
‘‘Tarımsal üretimimiz üçte bir oranında düştü. Çorlu ve Çerkezköy'deki fabrikalardan salınan zehirli atıklar, yaşamımızı olumsuz etkilemeye başladı. Hayvanlarımızda çarpık doğumlar, yavru atmalar oluyor. Geçenlerde nehirden su içen 26 davar öldü, kümes hayvanlarında kitle telefatı oldu. Hanımlarımız düşük yapıyor, kalbi delik bebeler doğuyor.’’
Atıklar suya, toprağa karışıyor. Eti kim yiyor, sütü kim içiyor? Mitinge katılanlar ‘‘biz’’ diye bağırıyorlar.
Bu tekstil, apre, boya, yağ, kâğıt ve deri fabrikalarını kim kuruyor? ‘‘Bizler kuruyoruz, sonra da bizler zehirleniyoruz.’’
Ne anlamlı sloganlar hazırlanmış!
‘‘Bu topraklar bizim değil, torunlarımızındır’’, ‘‘Toprağını sevmeyen, yurdunu sevmez’’, ‘‘Toprak azizdir’’, ‘‘Gül tarlama kara çalı ekme’’.
Biri var ki, herkese ders olmalı:
‘‘Dün Bergama, bugün Ergene.’’ Bergama'nın siyanürü, burada 500'den fazla fabrikanın saldığı kimyasal atıkla eşdeğer sayılıyor...
Bir köylü bağırıyor: ‘‘Çevre Bakanı, cezalandır suçlu olanı...’’
Suçlu kim? Doğal çevreyi bozan, sorumsuz, arıtmasını yapmayan sanayici...
Ama bu ülke, ekonomisini sağlıklı bir çevrede büyütecek, geliştirecek ve master planlar yaparak insanların yaşamına saygı gösterecek.
Bütün sorun burada yatıyor.
Pehlivanköy'de dün bunları yaşadık ve düşündük. Bir tesis çevreyi kirletmediği sürece makbuldür...
Dün kirlenenin (Ergene) yanındaydık, bundan sonra kirletenlerin (fabrikaların) önünde olacağız.
Evet, devlet nerede?..
Aykut: Çevrecilik
şov malzemesi oldu
ÇEVRE Bakanı İmren Aykut da bizim gibi tepkili... Yıllardır çevreye duyarsız olanlar için ‘‘Neredesiniz’’ diyorduk. OECD'nin bir çevre toplantısı nedeniyle Paris'te bulunan Aykut, dün düzenlenen miting için ‘‘Günaydın!’’ diyor.
Gerçekten Aykut, görevde bulunduğu sekiz aydır, çevreye en duyarlı bakan sayılabilir. Trakya'yı, Ege'yi kurtaralım diye köylülerin önüne düşen, zehir akan Ergene ve Menderes nehirlerinin önünde basın toplantısı yaparak tehlikeyi kamuoyuna anlatan oydu.
Hangi bakan bir çevre yürüyüşüne katıldı, yağmaya karşı iki laf etti?
İmren Aykut, dünkü miting nedeniyle biraz alıngandı:
‘‘Çevre hareketini bütün bölgelere taşırken, sayısız açıklamam oldu, Meclis'te dört-beş konuşma yaptım. Meralar elden gidiyor, göller kurutuluyor dedim, sulak alanların önemini anlattım. TEMA'ya mektuplar yazdım, bir kez bile destek vermediler. Ben kendimi ortaya atarken, arıtması bulunmayan fabrikaları kapatırken neredeydiler? Kim destek verdi bana? Şimdi uyanıyorlar, kendi önderliklerine soyunuyorlar. Ama geç kaldılar. 'Ben yapıyorum' rollerine soyunmak samimi bir davranış değildir. Gerçek mücadeleyi verenler kenarda kalıyorlar. Şovmenlerin oyununa geliniyor. Gerçek mücadeleyi verenler hedeflerine ulaşamıyor. Bu, çevre adına haksızlıktır.’’
Miting, Çorlu'da yapılmalıydı
Mitingde, Tekirdağ'da çıkan 'Batı Yakası' Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Şerif Baysalan ile konuşuyoruz:
‘‘Bu mitingin yer seçiminde ve tarihinde kasıt vardır. Miting, katılımı önlemek için mi bayram tatilinin sonuna denk getirildi? Mitingin tarihi 14 Mayıs Çiftçiler Günü; miting alanının da Çorlu İlçesi olması en doğru olanıydı. Çünkü Trakya'yı kirletenler, toprağını suyunu yok edenler yoğun olarak o bölgede bulunuyor. Pehlivanköy'de ölen Ergene'ye ağıt yakmak yerine, Ergene'yi katledenlerden hesap sorulmasının yeri de Çorlu'ydu.
Ergene Nehri açık bir kanalizasyon hattına dönüştü’’
GÜNÜN SORUSU
‘‘(Uzunköprü Belediye Başkanı Hüseyin Cahit Aytekin'e) Ünlü Diktaş-Altınbaşak firmasına, kentin içme suyunu karşılayan Kırcasalih'teki sahada tekstil, apre ve boya fabrikası kurma izni verirseniz, halkınıza bu bir ihanet sayılabilir mi?
Paylaş