BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin granit ile ilgili açıklamasını okudum. Ya Avni Kavlak da aldatılmış (ki sanmıyorum) ya da sizi aldatıyor.
Ankara’da 3 yıldır kullanılan granitler tamamen Çin’den ithal granitlerdir. Çin mermer fakiri ama granit zenginidir. Maden mühendisi ve granit üreticisiyim Türkiye’deki zengin granit rezervlerine rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi tamamını ithal etmektedir. 3 yıl öncesine kadar Aksaray ve Kırşehir granitlerinin kullanıldığı doğrudur (örneğin AŞTİ ve Kızılay) sonra Melih Gökçek Çin’i ziyaret edip bizzat bağlantı yaptı. Çin granitlerinin biraz ucuz olduğu doğrudur ama granit üretiminde maliyeti 3 ana kalem maliyeti belirler: 1- Mazot fiyatı (bizde 2 dolar, Çin’de 25 cent) 2- İşçilik (bizde giydirilmiş işçilik 1200 dolar Çin’de 50 dolar) 3- Elektrik (bizde 15 cent Çin’de 3 cent) dikkat ederseniz aradaki farkı devlet vergi olarak bizden alıyor. Bu vergiler olmasa bizde granit daha ucuz olurdu. Özel bir şirketin istediği graniti (yerli yada ithal) kullanmasını anlarım ama devletin yerli üreticinin iflasını göze alarak granit ithalini anlamam. Hele milliyetciliği her an zikredenlerin. Türkiye’nin en büyüğü olan şirketimiz 2 yıldır üretim yapmamaktadır. Ankara’da andezit üreticileri 40’dan 13’e düşmüş; onlar da iflas aşamasındadır. (Zira ana tüketici belediye idi) bu durumu Gölbaşı Vergi Dairesi’nden teyit edebilirsiniz. Çanakkale’de üretim olduğu doğrudur ancak çok sınırlı. Ama zaten Ankara’da kullanılanlar değil. Çin’e götürülüp kestirildikleri ise çok komiktir. Binlerce ton Çin’e götürülüp kestirilip getirilecek; Çin’den almak yarı fiyatına iken... Muhtemelen ya belediye utandığı için yada tedarikçi yalan söylüyor. Kimin yalan söylediğini Çin’e ihracaat ve ithalat kayıtlarından çıkarabilirsiniz. Türkiye’den Çin’e sadece mermer ihracaatı vardır. (Mermer ithalatı yok) Çin’den sadece granit ithalatı vardır, ihracaatı yok. Devlet kurumunun Türkiye’nin granit zenginliğine karşın granit ithalatı ayıptır. Ekber TOPAL
ÖSYM bunu nasıl yapar
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın 10 bini sözleşmeli, 5 bini kadrolu olmak üzere atayacağı 15 bin 800 öğretmen kadrosuna yapacağı atamalar için başvurular başladı. Başladı ama şikayetler de bitmiyor. Bir okurumuz şunları söylüyor: “2008 ve 2009 KPSS10 puan üstünlüğü ile atamaların gerçekleştirileceği 2009-2 Öğretmenlik İçin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlamış olduğu Başvuru ve Atama Kılavuzu’nda Alan Bazında Sıra Öğrenme Formu yer almamıştır. Öğretmen olmak isteyen adayların kendi durumlarını değerlendirmeleri ve tercihlerini buna göre yapmaları için bilgilendirme amacı ile kamu oyna sunulması gereken Alan Bazında Sıra Öğrenme Formunu yayınlamakla yetkili olduğu ÖSYM, bugüne değin bu bilgiyi yayımlamamış, buna istinaden yerleştirme döneminde Alan Bazında Sıra Öğrenme Formunun yayımlanacağına dair bir bilgi Milli Eğitim Bakanlığına ulaşmamıştır. Sıralama listesinin yayının gecikmesiyle 2008 KPSS’ ye giren adayların en çok merak ettiği “kendi branşımda kaçıncı sıradayım?” sorusunun yanıtsız kalması, sınava girmiş olan öğretmen adaylarımızın mağduriyetine sebebiyet vermiştir. Başvuru ve atamalar 11 Eylül 2009 da sona erecektir. Konunun kamu oyununa duyurulması önem arz etmektedir.“