Valilerin düellosu

ALİ Haydar Öner, 23 ay valilik yaptığı Isparta’da CHP’nin 1. sıra adayı.

Haberin Devamı

Giresun, Bayburt, Çankırı’dan sonra Isparta’ya verildi. Başbakan’ın referandum sürecindeki yasadışı afişlerini miting günü (7 Ağustos) kaldırttığı için hedef oldu ve referandum sonrası ilk kararname ile Kırklareli’ne gönderildi. Ancak seçim sürecine girildiğinde, adaylık için istifa ederek CHP’den aday oldu.
Öner bir memur çocuğu; Adana Tufanbeyli nüfusuna kayıtlı; ancak Kayseri-Sarız doğumlu...
- Neden Isparta?
- Bir kere gönül bağım var. Isparta ve Ispartalıları çok sevdim. Tayinden sonra Ispartalılar da bizi büyük bir teveccüh ile uğurladılar. Sonra siyaset... Aslında Ankara adaylığı için başvurmuştum. Sürece 48 saat kala Kemal Kılıçdaroğlu arayarak Isparta’dan ağır baskı var, git yetkiyi al gel, dedi. ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’ anlayışı ile görev yaptığım için... 29 Aralık’ta ayrıldığımız Isparta’ya 16 Nisan’da yeniden geri döndük.
- AKP’lilerle aranız nasıl?
- 40 koldan üzerime geliyorlar. Gerçi onlarla da görev süremde hukukumuz iyiydi. İçlerinden beni sevenlerin bulunduğunu düşünürdüm.
Rakip partiden aday olunca işler değişti. Yerel bir TV’nin programında üç gazetecinin karşısına çıktığımda, adeta çapraz sorguya tabi tutuldum. Ancak hepsi de cevaplarını aldılar...
Hemşerilerim benim görevdeki herkesi kucaklayan sevecen tavrımı bildikleri için programdan sonra tebrik yağmuruna tuttular. Teveccühlerine her zaman teşekkür ederim zaten. Tek başıma milletvekili seçilmesini başarı ölçüsü saymayacağım, en beğenilen liste CHP’nin listesidir. En az 2 milletvekili ile TBMM’ye gideceğimizi umuyorum. Demirel, Sadettin Bilgiç ve Erkan Mumcu’dan sonra Isparta’ya en çok hizmet eden siyasetçi olmayı amaçlıyorum. 38 yıllık kamu görevlisiyim. 18 yıla ulaşan valilik deneyimim var. Emsallerimizden daha iyi hizmet verebileceğime inanıyorum.
DP, DSP, kararsızlar ve küskünlerden büyük akış olduğunu gözlemliyorum. AKP’liler telaşta, onun sıkıntısıyla saldırganlaşıyorlar. Ama neticeyi etkileyemeyecekler. AKP, 4-0 derken, 4/2’nin telaşına düştü. 12 Haziran’da Isparta’da güller açacak, 13 Haziran’da güllerin kokusu Türkiye’ye yayılacak.
- Demirel’in tavrı nasıl?
- Sayın Demirel’in de adaylığımızdan hoşnut olduğunu düşünüyorum.
- Bu konuda ‘bomba32.com’da Öner’in, kendisinden sonra gelen Vali Memduh Oğuz için ilginç sözleri var. Vali’nin Cemil Çiçek’le konuşmasını telefonla topluluğa dinletmesi ve “alkışlayın, alkışlayın” sözleri üzerine; Vali’ye “Başbakan’ın yağcısı, Başbakan Yardımcısının şakşakçısı” demesi gibi...

Seçmen kartlarına dikkat

ATAŞEHİR’den, Fatih’den, Üsküdar’dan bilgiler geliyor: “SEÇİM kartı gelmedi” Birkaç gündür şikayetler artmaya başladı. “Muhtarda kaydı silinen, nüfus idaresinde kaydının baba memleketine ‘uçtuğunu’ görenler.
İnce oyunlar oynanıyor. 12 Hazirana giderken bu konuyu daha çok tartışacağız.

İstanbul’un kruvaziyer limanları 5’e yükseldi

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisinde, İstanbul 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Planı’na Mimarlar, İnşaat ve Şehir Mühendisleri Odaları gibi STK’ların yaptıkları itiraz reddedildi.
O zaman ne oldu? İstanbul’un kruvaziyer limanları 5’e yükseldi.
Plan tadilatları ile plandaki metin “Salıpazarı ve Haydarpaşa limanlarının kruvaziyer liman olarak hizmet vermesi, bunlara ilave olarak Bakırköy-Zeytinburnu sahil bölgesi ile Kartal’da kruvaziyer liman oluşturulması planlanmıştır“ şeklinde revize edildi. CHP grubu buna ret oyu verdi ama konu üzerine konuşan bir tek üyesi de yok muydu?

Haberin Devamı

Anamur Belediyesi eski PTT'nin arazisine istenen
imar değişikliğini vermeyince satış olmadı

Halkın arsalarını Telekom nasıl satar

“TT’nin esrarengiz arsa satışları” (7 Nisan 2001) başlıklı yazıda Telekomcular Derneği ilginç bilgiler veriyordu. Ben de bunlara bir ilave yapmak isterim.
Derneğin de bahsettiği üzere, bu ilanlarda her ne kadar adı geçmiyorsa da, aslında satıcının Türk Telekom olduğunu herkes biliyor.
Ancak bu konuda herkesçe bilinmeyen husus ise bu arsaların büyük çoğunluğunun, Türk Telekom’un (yani eski PTT’nin) %100 kamu kurumu olduğu dönemlerde, şehir planları yapılırken, belediyelerin imar kanunları gereğince, haberleşme tesisi, telefon santralı binası vb. gibi kullanım amaçları için, kuruma bedelsiz olarak tahsis edilen kamu arsaları olduğudur.
Örneğin Türk Telekom’un satış listesinde yer alan Anamur’daki arsası için, Anamur Belediyesi halktan yana bir tavır koyarak, “Arsanın niteliği ile ilgili olarak imar planında kesinlikle bir değişiklik yapmayacağını” açık bir şekilde ilan etmesi üzerine satılamamıştır.

TELEKOM, SUUDİ TELEKOM’A SATILDI

Sonuç olarak, TT bu arsaları elde ederken bir kuruş ödememiştir. Ama şimdi şirketin %55’ini alan yabancı sermaye grubu (başlangıçta Lübnanlı Hariri şirketinin Oger’i idi, ancak şu anda
Suudi Telekom’a geçmiş durumdadır) aslında halkın olan bu arsaları satarak haksız kazanç elde etmektedir.
Ayrıca, Türk Telekom 2005 yılında 21 yıllığına özelleştirilmiştir. Bu nedenle yaklaşık 15 yıl sonra geri alınması gereken kurumun arsalarının yangından mal kaçırır gibi satılması da ayrı bir tartışma konusudur.
Umarım yetkili kurumlar konu ile ilgili suç duyurularını en kısa zamanda değerlendirir ve aslında halka ait olan bu arsaların tekrar kamuya iadesi yönünde bir girişimde bulunurlar...
? Zeki YURTTAŞ Elektrik Mühendisi

Yazarın Tüm Yazıları