Ulaştırma’da neler oluyor?

ULAŞTIRMA Bakanı Oktay Vural, bakanlığına yeni bir logo için kampanya başlattı.

Proje, yeni GMS operatörü Aycell'in sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin sıkıntılı bir döneminde aç, işsiz ve moralsiz insanlara ‘‘Türkiye'ye güven, geleceğe gülümse’’ denilmesi onlarla dalga geçmektir. Üretmeyen bir ülke geleceğe gülümseyebilir mi?

Aycell bugüne kadar kaç abone yaratıp kár etti de sponsorluğa başladı.

Bu arada Aysell'in tanıtımı için ne kadar harcama yapıldığını soran var mı? Yeni amblemdeki renklerin anlamı ne? Ulaştırma Bakanlığı'nın, kırmızı ve mavi renkli ‘‘Türkiye İçin Tek Yürek’’ sloganı ne kadar üretim, ne kadar iş sağlayacak? (Mavi renk, Ülkü Ocakları'nın, kırmızı da MHP'nin olsa gerek.)

Türk insanı hiçbir partiye güvenmiyor, geleceğe gülümsemiyor.

THY iç hatlarda yıllardır edindiği tecrübe ve yatırımlarına rağmen zarar ederken, Bakan'ın iç hatlar için yeni oluşturmayı düşündüğü 'Türkjet şirketiyle nasıl bir hizmet verip kár sağlayacağı, hangi fizibilete raporlarına dayanıyor?

Telekom ise 'deli dumrul' gibi... Her eve ulaşmış 'telefon hortumu' ile para kesiyor. Ama doğalgaz gibi bir ithal fiyatı olmadığından (kendimiz üretip yarattığımız bir sistem olduğundan) ne maliyetini bilen, ne de sorgulayan var. Kontörde hangi maliyet kalemi artıyor da ha bire zam yapılıyor? Buna karşılık Telekom çalışanlarına zam yapılmıyor.

Sonuç olarak Ulaştırma Bakanlığı özel bir şirket değildir. Bakanlığa bağlı kurumların önce müşterisine saygısı ve ardından da verimli ve tasarruflu olması gerekir.

İşte o zaman ‘yeni yıla yeni vizyonla’ sloganıyla girilebilir. ‘Türkiye için tek yürek’ olunabilir.

Petrol Kanunu oldu bittiye getirilmesin


PETROL Kanunu Tasarısı hazırlandı ve önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek. Enerji Bakanlığı'ndan bir bürokrat okurumuz, ‘‘Tasarı dikkat çekici şekilde saklanıp kamuoyunda tartışılması sağlanmıyor. Yoksa yine bir şeyler mi kaçırılmak isteniyor?’’ diye soruyor.

Ve şunları anlatıyor:

‘‘Dünyada üretim yapabilen rafineriler dağıtım iznine sahip olurken, milli kuruluşumuz TÜPRAŞ'tan bu olanağın alınacağı söyleniyor. TÜPRAŞ sadece üretim yapan bir kuruluş olarak kalırsa yanlış yapılır. O zaman serbest piyasadan, AB kriterlerine bağlılıktan söz ederken, SPK ve tüm mali mevzuata bağlı bir A.Ş.'ye dağıtım izni vermeyeceksiniz! Lütfen hukuku oldu bittilere getirmeyelim. Ekonomiye ciddi bir katma değer yarattığı unutulmamalı ve TÜPRAŞ'ın hakları gasp edilmemelidir.

Krizden tek etkilenmeyen bu milli kuruluşumuzun hisselerinin % 20'sinin Amerikalı yatırımcılar elinde bulunduğunu; Londra Borsası'nda işlem gören tek kuruluşumuzun TÜPRAŞ olduğunu çoğumuz bilmeyiz... Türkiye'de ve uluslararası piyasalarda yatırımcısının her zaman güven duyduğu bir 'mali yatırım limanı' olan TÜPRAŞ üzerinden bir şeyler paylaşılacaksa bu ülkeye ve bu kuruluşa yazık olur.’’

Bankalar suç işliyor


ANKARA'da avukatlık yapan Orhan-Cavide Birengil çifti, 'Tüketicinin Erkan Abisi'nin yazdığı 'Vadesiz işlemlerde yıllık işlem bedeli' konulu yazıdaki haksızlığı kendilerinin de yaşadığını belirterek şunları yazıyorlar:

‘‘Vakıflar'da, vadesiz 5000 $'lık hesabımızdan 7 $ dolar kesilmesi üzerine Ankara C. Başsavcılığı'na 4.1.2001'de suç duyurusunda bulunduk.

Olay tamamen keyfi, tek taraflı ve kabul edilemez bir tasarruftur.

Yarın banka/bankalar ‘Ben 50, 100 veya 500 $ kesiyorum' derse ne olacaktır?

Mudi ile sözleşme yapılmadan böyle bir paranın kesilmesi 'emniyeti suiistimal'dir ve suçtur.

Lütfen haksız ve keyfi uygulamanın önlenmesi için çaba harcayalım.’’

Turizmci Öger’e dil teşekkürü!


‘BÖYLE dil konferansı olmaz’ (10.1.2001) yazısına Kültür Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Nafiz Şahin yanıt verdi:

‘‘Bilgi Şöleni'nin tüm parasal giderlerini Öger Tur üstlenmiştir. Türkçe hiçbir zümrenin tekelinde olmayıp, milletin her ferdini, her kurumunu ilgilendirir. Dolayısıyla dile hizmet eden herkesin takdirle, teşekkürle anılması gerekir. Türkçe'ye verdiği bu önemli destek nedeniyle Öger Tur yetkililerine teşekkür ediyoruz ve bu örnek davranışın yaygınlaşmasını diliyoruz. Bu tür geniş çaplı bilimsel toplantılar barınma ve yemek ihtiyaçlarını da gerekli kıldığından dünyanın her yerinde bu tür otellerde yapılır. Otellerin önemli bir hizmet alanı da böyle kapsamlı toplantılara ev sahipliği yapmaktadır.’’

7-8 Ocak'taki toplantıda dille ilgili görüşülen konular ve katılımcıların isimlerinin de yer aldığı açıklama yetersiz olduğu kadar anlamsızdır da... 'Ahbap çavuş ilişkileriyle' her önüne gelen 'kurultay', 'konferans' düzenleyemez. 'Parayı veren düdüğü çalar' zihniyeti ilerde bu tür bilimsel çalışmaların ciddiyetsizliğine yol açar.

Var mısınız?


SUUDİLERİN tarihimize karşı aldıkları düşmanca tavra karşı bir kez olsun karşılık vermek o kadar güç mü?

Evet Ecyad Kalesi'ni geri getirmez, Medine istasyonundaki raylarda yitirilen genç askerlerin umudunu da yeşertmez belki. Ama bir kez olsun tavır alalım. Bu yıl hacca gidecek uçaklara kalkış izni vermeyelim. Var mısınız TÜRSAB, Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı?

Bahattin YÜCEL-İSTANBUL


MESAJ


HAYATTA sigortalı olmamış, ancak hem ölen eşinin üzerinden SSK'dan, hem ölen babasının üzerinden Bağkur'dan emekli maaşı alabilir mi? Alamaz deniliyorsa Tekirdağ SSK Genel Müdürlüğü uyuyor mu?

A.D.
Yazarın Tüm Yazıları