Paylaş
AB uzmanı Ahmet Koçak ekibiyle birlikte Nikolayev’de Mareşal Makarov Ulusal Gemicilik Üniversitesi’nde Ukranya’nın AB fonlarından ülkenin nasıl yararlanabileceği konusunda düzenlenen üç günlük konferans ve seminerler için konuk olarak biz de buradaydık. Kırım açıklarında üniversitenin, yüzlerce batık kalyon ve savaş gemilerinin yer tespiti ve Kırım’da bir denizaltı müzesi kurulmasını amaçlıyor üniversite... Hangi Osmanlı tekneleri nerede bulunacak bakalım? Üniversite bu proje için Türkiye’den Kültür Bakanlığı ve üniversitelerden de katkı bekliyor.
Üç yıl sonra bu çalışmalar tamamlandığında dünyada büyük yankı uyandıracak. Europa-aid Ukraina, Valilik ve Belediye’nin katı atık bertaraf tesisi, troleybüs ve Odessa-Nikolayev yolu ile ilgili projelerine bizzat öncülük ediyor. Mehmet Diktaş ve Cengiz Yükselen bu organizasyonu birlikte düzenlediler.
By-Cengo, öğleye doğru “Abi biraz dinlenmek istiyorum, fena üşütmüşüm. Gideyim yine yağlanayım, geçer” dedi. Daha sonra kendisini ziyaret ettik; terlemişti. “Bu kez abi çok iyiyim” dedi.
Önceki gün buluştuğumuzda toparlanmış görünüyordu. Ama yüzü biraz soluktu. Doktora gitme uyarılarını geçiştiriyor, aksine facebook’taki resimlerini gösteriyordu etrafına.
GALATASARAYLI BY-CENGO
“Bak” dedi. “Galatasaray Başkanımız Özhan Canaydın’ın Bursa’daki cenazesine Çorlulu Galatasaraylılar olarak katıldığımız görüntüler.” Emin Cankurtaran öldüğünde FB’liler bayraklarını indirmedi; ama Canaydın için yarıya indirdiler. GS’nin büyüklüğü bu. Bak cenazenin kılındığı camiyi, herkes bilmez ama ama Canaydın yaptırmıştı. Çorlu’da derneğimizi ziyaret etmişti. Abim kadar severdim. Kadere bakın!
Akşam üzeri kaldığı eve gittiler gene dostlar; Yalçın’lar, Mehmet’ler, Erdal’lar, Ahmet’ler, Tunca’lar, Hasan’lar, Jora’lar, durumunu iyi görmeyince hemen hastaneye kaldırıyorlar By-Cengo’yu... Nabzı durduğu anda doktorlar müdahale ediyorlar. Gerekli tetkikler yapılırken bir doktor acı haberi veriyor: Sevgili kardeşimizi kaybetmiştik. “Akciğer yetmezliğine bağlı kalp krizi.” Sonra telefonlar, yaşanan acı haberi yakınlarına anlatmakta zorlanmak... Buradaki gemicilik üniversitesinde okuyan M. Uygur Ural, Alem Toprak, Ersin Girgin ve Nihan Altınsoy Rusça tercümanlıkları, Süleyman, Nusret ve Okan Bey’lerin her yere koşuşturmaları...Nikolayev Belediye Başkanı T.S. Chaika başta olmak üzere cenazeyi Türkiye’ye götürmek için yakın ilgi göstermeleri...
Müslüman bir ülkenin dışında her zaman yabancı kalıyorsunuz ama Türkler sizi yalnız bırakmıyor. By-Cengo’yu muhtemelen cumartesi günü Çorlu’da toprağa vereceğiz.
Cengiz, beni hiç yazmadın demişti; yazdık ama o da bugün oldu.
Ömür ne uzuyor, ne kısalıyor; vade bitince yer ve zaman dinlemiyor.
(Nikolayev, komünist dönemin yasak şehri olarak biliniyor. 14 uçak gemisi dahil Rus donanmasının Karadeniz filosundaki bütün savaş gemileri burada yapılıyormuş. Şimdi birkaç tersane faaliyet halinde. Nikolayev 700 bin nüfuslu Odessa’ya 120 km uzaklıkta.)
TOKİ ‘iptal’le doğru mu yaptı?
TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu ihalesini para yönünden iptal etmiş.
Ancak iptalin gerekçesi daha fazla para kazanma isteği değil de...
Örneğin, İstanbul halkının nefes almasını sağlamak için iptal edilseydi...
Betonlaşmanın önüne geçmek için, trafiği rahatlatmak için bu projeden vazgeçildiği açıklansaydı...
İstanbul’un daha fazla yeşile kavuşması için bu kararı aldık denilseydi...
Şişli ve Mecidiyeköy’ün daha çok ekzoz gazı yememesi bunu yaptık denilseydi...
Daha doğru olmaz mıydı?
Böyle bir anlayış TOKİ’ye saygınlık kazandırırdı.
Kent için, çevremiz için...
Ne yazık ki TOKİ gene tersten baktı.
Arnavutköy ballı börek oldu
AKP iktidarı, İstanbul’da yeni ilçeler kurarken, Arnavutköy beldesini ilçe yaptı; birçok beldeyi de buraya bağladı. Yani Arnavutköy, Karadeniz’in ucundan ta Küçükçekmece Gölü’ne kadar bir sınıra kavuşturuldu. İstanbul’un en büyük ilçesi oldu.
Anladınız mı neden? Tepki mi istiyorsunuz?
Prof. Ahmet Vefik Alp (mimar, kentbilimci): “İstanbul’un kara günü.”
Gürsel Tekin: “3. köprü korsan köprüdür.”
Orman Mühendisleri Odası: “Köprü konusunda yıllardır yapılan uyarılar görmezden gelindi, İstanbul ormanlarına, bilim insanlarına ve İstanbul halkına karşı savaş ilan edildi.”
Biliyor musunuz
FATİH Belediyesi ve Beykent Üniversitesi’nin düzenledikleri “1. Uluslararası Dünya Edebiyatı’nda İstanbul Sempozyumu”nun 27 ülkeden 120 bilim insanı ve edebiyatçının katılımıyla 6-7 Mayıs tarihinde Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde yapılacağını...
ÇORLU Atakent İlköğretim Okulu’nun düzenlediğiBağımlı OÇEM (Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi) kermesinin 1-2 Mayıs tarihlerinde Orion AVM’de yapılacağını...
Paylaş