‘Turpun büyüğünü’ görmediler

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bir ekiple olay yerine gitti. Buraya kadar güzel, sonra açıklama yaptılar, bizim gazetecilik görevimizi ‘linç’ etmeye çalıştılar. Görev anlayışlarının dışında bir ‘hınç’ vardı yüzlerinde. “Ohh ohhh, zehirli atık bulunmadı” diye... Bayram ediyorlardı sanki.

Haberin Devamı

Seyrantepe’de Hazine ve OYAK’a ait 32 dönümlük bir yer var, bunun 22 dönümünü Renault Mais otopark olarak kullanıyor, bunun dışında yeşil alan var, İSKİ’nin isale hattı yeri var... Yani karmaşık bir durum, ‘Parmaksız Osman’ diye bilinen Osman Güler tarafından burası işgal edilmiş, hak talep etmiş, açtığı davaları kaybetmiş. Daha sonra buraları Mete Ayangil’in ‘kontrolü’ne geçmiş, orada bir benzin istasyonu açmış, sonra işgal ettiği yerlerde otopark kurmuş, koyun ağılı ve hurda alım-satım depoları oluşturmuş ve bunları sonra kiraya vermiş. Parmaksız Osman ile Mete Ayangil daha sonra birbirlerine girmişler.
Olay yerini, yani rezilliği ilk yazdığımız zaman gezdik, burnumuzu kapatarak... Bir de dün ‘göstermelik’ kazıdan sonra gördük. Çöplerden oluşan bir tepecik boşuna yapılmamıştı, üzerine helikopter pisti yapılmıştı. Biz ona ‘Çöp Anıtı’ ismini taktık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız önceki gün aradı “Yazılarınız üzerine bu yeri yarın (bugün) kazıyoruz” dedi...
Hassasiyetine teşekkür ettik.

Haberin Devamı

‘Turpun büyüğünü’ görmediler

Dünkü aramalarda görünmeyen çöpler.

Toprak eşelemekle sonuç alınamaz

DÜN sabah öğreniyoruz ki, Şişli Belediyesi ekipleri önceki gün akşam bölgeye giderek ‘helikopter’ pistinin zeminine yerleştirilmiş olan bordür taşları kaldırılmışlar, toprak yığınını harmanlamışlar. Şişli, belki taşlar zedelenmesin diye apar topar bir yere yığmış, belki de başka bir yerde kullanmayı düşünmüş olabilirlir. Yani burasını ilk gören “Olamaz, burada helikopter pisti mi vardı?” diye sorabilir. Evet toprak eşelendi, 7 metre kadar derinliğe gidildi, katı atık çıkmadı dediler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, yaklaşık 3 saat süren çalışma sonunda, bölgeye kaçak döküm yapıldığını doğruladı... Arama için savcılıktan da izin almışlar. Ancak tehlikeli atık konusunda bir bulguya rastlanmadığını söylüyor Ayyıldız... Biz gazetecilik görevimizi yaptık, hafriyat atığı dışında zehirli atık olabileceğini da yazdık. Çünkü ihbarların bir bölümü de bu konuda idi. Biz yazacağız, yerel yönetim de bunu inceleyecek. Ayyıldız haklı olarak ‘somut belge’ istiyor. Yıllar itibariyle buralara her şey dökülmüş, emin olun böyle sahipsiz bir yere ilaç atığı da atılmış olabilir... Çevrede hiçbir inceleme yapılmadan, hemen kepçe ve dozer getirmek bilimsel bir araştırma mıdır?
Huzur Mahallesi’nde yanlarındaki bu çöplük alanı ve dayanılmaz kokusu karşısında birçok şikâyet yapılmış; bunları muhtarlık eliyle Şişli’den Büyükşehir’e kadar iletmişler. Dün bölgeyi gezerken bir emekli subay kolumuzdan tutarak ‘Çöp Anıtı’nın sağ bölümünü işaret etti. Gürer İş Merkezi’nin karşısına gelen bölge... Asıl orasını kazsınlar, orada derin bir vadi olduğunu söyledi. Nuh’un Gemisi gibi (bu benzetmeyi semt sakinlerinden muhtara kadar herkes yapıyor) yermiş. Orada ‘Parmaksız Osman’ın 7 gecekondusu varmış, belediye ekipleri yıkmışlar.

Haberin Devamı

Bir kamyon hafriyat 600 TL

Dört yıl öncesine kadar binlerce kamyon çöp atılmış buraya... İçinde hangi maddeler vardı, doğal olarak bilinemez... Kötü niyetli kişilerin işidir bu. Atık çukuruna toprak döküm işlerini Şişli Belediyesi Fen İşleri’nin organize ettiği biliniyor. Hiç kimse haksız suçlamalara kalkışmasın... Vicdanları rahat ettirmek için ‘turpun büyüğü’nü de araştırmak gerekiyor. Göstermelik kazı ile Büyükşehir kendisini kurtardığını sanmasın. Ahmet Ayyıldız bu makama altı ay önce geldi... İstanbul’u daha öğrenecek... İstanbul’da hafriyat işlerinde yıllık rant cirosunun 500 milyon TL üzerinde olduğunu, bunun kimlerin cebine girdiğini öğrenecek, bu işlerin WikiLeaks belgelerinde yazıldığını öğrenecek daha... Aslında Ayyıldız, güzel bir şey yaptı, gazetecileri çağırdı, ancak kendilerine çevredeki pisliği, hayvan ahırlarını, hurda depolarını, her türlü atık malzemelerinin bulunduğu depoları keşke gösterseydi. Çünkü burada her şey serbest, her türlü ticaret yapılıyor, hayvan da satılıyor, çöp de kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Uzmanlarla araştırma gezisine var mısınız

HER türlü atık malzemenin alımı-satımı ve depolanması izne tabidir, peki kaçak o işyeri için yasal bir işlem yapıldı mı hiç? Ceza kesmekle göz boyamak olmaz. Oranın pisliğine kokusuna dayanabilirse İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ahmet Ayyıldız’a, Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Cevat Yaman’a, onun yardımcısı Sedat Zengin’e, Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ahmet Erhan Gökal’a, Şişli Belediyesi Zabıta Müdürü Adem Molla’ya, Şişli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Güler Özdemir’e, Kontrol Müdürü Sema Vuruşaner’e demek istiyoruz ki, çevreden sorumlu Vali Yardımcısı Fevzi Güneş’le bir inceleme gezisine çıkalım. Onlara bir pislik yuvası gösterelim! Radyoaktif olup olmadığının tespiti için Atom Enerjisi Kurumu’ndan uzman da alım... Bu TÜBİTAK’tan da olabilir. 5 bin kişinin yaşadığı Oyak Sitesi’nin sakinleri ve Huzur Mahallesi Muhtarı E. Kurmay Albay Bekir Apak’ı da yanımıza alalım. Ne dersiniz!

Yazarın Tüm Yazıları