Paylaş
Bir gün önce düzenlenen Türk-Alman Forumu’na katılanların Bakan Avcı ile yaptıkları toplantıda da dile getirilen bir konu bu kez interaktif katılımlı anket ile gerçekleşti.
Katılımcılara turizme ilişkin durumu ve 2017’den beklentilerin de olduğu 10 soru yöneltildi. Katılımcılar her soruyla ilgili 6-7 değişik seçenekli yanıtlardan birini belirterek düğmeye basma yöntemiyle gerçekleşen keypad denilen bu sistem ile katılımcılara “2017 yılını etkileyen en önemli sorun neydi” sorusuna % 74.7’si “dış politika” yanıtını verdi.
Bu, turizmcilerin 2015 yılı 24 Kasım’ında Rus uçağının düşürülmesinden bu yana sektörün yaşadığı kriz ile ilgili olarak dile getirdiği ‘Turizmde sorun ekonomik ya da sektörel değil’ tezinin en somut kanıtıdır.
Örneğin “2016’da işletmelerin ne kadar ciro kaybına uğradığı” sorusuna katılımcıların verdiği yanıta göre % 34. 2017’nin, “nasıl geçmesi beklendiği” sorusuna verilen yanıtta da %41.6 ile “daha kötü” deniyor. “Ekonomik durum ile ilgili” soruya yanıt ise % 70.3 ile “2016’dan daha kötü geçeceği” yönünde.
Resort Kongresi’nde canlı olarak yapılan ankette turizmciler, “Sektörde 2017 için gördüğünüz en önemli sorun nedir?” sorusuna % 74.7 oranında ‘Dış politikanın yarattığı siyasi gerilim’ cevabını verdi.
Türkiye’nin turizmde yaşadığı krizin nedeninin siyasi olduğu, sorunların çözümünün de siyasi olduğu görüşü bu toplantıya katılan Avrupa’nın en büyük tur operatörleri ve önemli PR’cıları tarafından da dile getirilmişti. Bu ankette çıkan diğer sonuçlar da bunu destekliyor. Turizmciler, bizim sektör yapısal olarak, yaptığı işin gereği olarak hep iyimseriz diyordu. Ama bu gerçekler göz ardı edilemez.
Kongrenin moderatörü Nizamettin Şen anket sonuçlarından çıkan bu acı tablo ile ilgili “Her şeye rağmen biz yine de enseyi karartmayacağız” dedi. Bu ankette sorulan ilk soru ve Yanıtı, ekonominin ne olacağının bir göstergesi olabilir.
2016 yılında turizmi olumsuz etkileyen en önemli sorun sizce hangisi oldu?
Terör: %37.9
İmaj: %53.3
Suriye sorunu: %4.7
Mülteci sorunu: %0.0
Tanıtım eksikliği: %0.6
Çevre coğrafyalardaki gelişmeler: %3.6
Turizm sektöründe 2017 için gördüğünüz en önemli sorun nedir?
Dış politikanın yarattığı siyasi gerilim: %74.7
İç politikanın yarattığı siyasi gerilim: %18.5
Pazardaki durgunluk/gerileme: %2.5
Terör: %1.9
Fiyatlardaki düşüş: %1.2
Alacak tahsilatında sorunlar: %0.6
Dövizlerdeki dalgalanma: %0.6
Maliyetlerdeki artış: %0.0
2017 yılında ülkemizin ekonomisindeki beklentiniz nedir?
Bu yıldan daha kötü olacak: %70.3
Bu yılın özelliklerini taşıyacak: %25.5
Bu yıldan daha iyi olacak: %4.2
Geleceğin Türk turizminde sizce önce neye ihtiyaç var?
Yeni bir senaryoya: %25.6
Yeni pazarlara: %5.2
Eski pazarları geri kazanmaya: %12.2
Eski fiyatlara gelmeye: %0.6
Kurumsallaşmaya/yapısal reformlara: %16.9
Turizmin öncelikli sektör olarak değerlendirilmesine: %39.5
GÜNÜN SÖZÜ
“Ülkemizi bölmeye çalışanların hedefi Anadolu’nun su kaynaklarıdır. Yeryüzünün, yaşam kürenin büyük bölümü denizlerle kaplıdır. Ancak içtiğimiz ya da içebileceğimiz su, sandığımız kadar bol değil. Suyun damlasını bile sakınmak sorumluluğunu taşıyoruz.”
Prof. Dr. Bozkurt GÜVENÇ
‘ŞİMDİ GAZİANTEP’E GELME ZAMANI’
HÜRRİYET’in ‘Gaziantep’i Keşfet’ etkinliğinin dördüncüsü için ‘Hürriyet Ailesi’ olarak dün Gaziantep’e geldik. Bizler ve TÜRSAB üyeleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve AKP Milletvekili Nejat Koçer tarafından sıcak bir ilgi ile karşılandık. Şahin tarihi, kültürü ve lezzetleriyle ünlü Gaziantep’in değerlerini gün yüzüne çıkaran projeler üzerinde yoğun çalışma yürüttüklerini söylüyor. Son zamanlarda Gaziantep’in isminin terör örgütü IŞİD ile anılmasına tepki gösterip “Asıl şimdi Gaziantep’e gelme zamanı” diyor.
Dün Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezdik; gerçekten görülmesi gereken etkileyici bir yer. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın emeği olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda yeni mozaiklerin bulunmasına karşın Tunus ve Hatay’ın her zaman önünde olacağı anlaşılıyor. Zeugma’nın simgesi ‘Çingene Kız’ mozaiği, rehberimizin söylediği gibi Mona Lisa tablosu gibi emsalsiz. Milletvekili Nejat Koçer’in 14 yıl önce Gaziantep’in markalaşması sürecinde yazarlar Gila Benmayor ve Erdal Sağlam’ın Gaziantep’e büyük katkılar sağladıklarını anlattı. Bugün Vali Ali Yerlikaya ile görüşeceğiz. Gaziantep’in ünlü Göğüş ailesinin şehre kültürel anlamdaki katkıları dikkat çekiyor. Aile bazı tarihi Antep evlerini restore ettirmiş, bazılarını da müzeye dönüştürmüş.
ALMAN-TÜRK TİCARET ODASI’NDAN AÇIKLAMA
"ALMANYA’nın Türkiye’ye kazığı” (23.11.2016) başlıklı yazı üzerine Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Kamu ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Zeynep Demir bir açıklama yaptı:
“Yazınızda Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın yasalara aykırı faaliyet gösterdiği intibaı uyanmaktadır. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası 1994 yılında, dönemin başbakanı Tansu Çiller ve Alman başbakanı Helmut Kohl’ün talimatı ve Bakanlar Kurulu kararıyla imzalanan bir protokol neticesinde kurulmuştur. 2007 yılında yapılan değişiklikle, 5174 sayılı Kanun ve 26485 sayılı Kararname’ye göre faaliyet göstermektedir.
Yazınızda sözlerini aktardığınız Av. Azim Çiğil Ağustos/2016’ya kadar odamızın yedek yönetim kurulunda yer almış hatta 2013 yılında açılan bir davada Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın vekili olarak konuyu yukarıda belirtildiği şekilde savunmuştur. Yine yazıda yer alan üye aidatlarının Almanya’ya aktarıldığı iddiası kesinlikle doğru değildir. Alman-Türk ticaret ve sanayi odalarının mali kayıtları şeffaf olarak tutulmakta, mali müfettişler tarafından denetlenmekte ve aralarında Av. Çiğil’in de bulunduğu üyelerimize açıklanmaktadır. Şimdiye kadar üyelerimizden (Azim Çiğil’den de) herhangi bir itiraz gelmemiştir. İddianın aksine Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’na her yıl bir milyon lirayı aşan bütçeler aktarmakta ve böylelikle Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine önemli bir katkı sunmaktadır.”
BİLİYOR MUSUNUZ?
- MURAT Sevgi’nin İğneada’dan Marmaraereğlisi’ne, Şarköy’den Ergene’ye kadar Trakya’nın her yerinde termik santral projesi çalışması üzerine ‘Trakya tarım toprakları tarımsal sit alanı olmalı’ diyerek change.org’da imza kampanyası başlattığını...
- TGC önceki yönetim kurulu üyesi, gazeteci-yazar Hasan Pulur’un ölümünün 1. yılında bugün 11.00’de Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında anılacağını...
MESAJ PANOSU
KADIKÖY Lamia Güvener Kan Alma Merkezi ile ilgili (16 Nisan) yazınızda belirtildiği gibi burası şartlı bağış ile (kan merkezi olarak kullanılmak üzere) Kızılay’a bağışlanmıştı. Ancak şimdi cep telefonu satan bir dükkân oldu. Şartlı bağışa ve bağışlayanın arzusuna aykırı bir durum bu.
M. TAŞKIN
Paylaş