Turizm yatırımlarında kaygı verici gelişmeler

TURİZM yatırımları konusunda bir endişeyi aktarmak istiyoruz: Geçen yıl tüm teşviklerle ilgili 4842 sayılı yasayla yatırım indirimi, teşvik belgesi olmaksızın otomatik hale getirilmişti. Ancak bugünlerde turizm yatırımcılarını endişeye sevk eden bir durumun ortaya çıktığı anlaşıldı.

Çünkü, Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle Hazine veya belediyelerden kiralanan araziler üzerine yapılan yatırımlar, yatırım indiriminden yararlanamaz hale getirildi.

Turizm yatırımcıları bu yasadan yararlanmak için başvurduklarında, Maliye Bakanlığı’nın verdiği muktezalarda (görüş), tahsisli araziler üzerinde yapılan yatırımların en önemli teşvik unsuru olan ‘yatırım indirimi’nden yararlanılamayacağı bildirilmiş.

Hükümetin çelişkisi sonucu, bu durum yatırımcıları endişeye sürükleyen bir karar olarak nitelendiriliyor.

Türkiye’nin 2010 turizm vizyonunu 30 milyon turist, 30 milyar dolar gelir olarak açıklayan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın görüşleri ile bu karar ters düşüyor.

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Dr. Oktay Varlıer, ‘Bu, turizm yatırımlarının önünü kesen ve yatırımları baltalayan bir yaklaşımdır’ diyor.

YATIRIMCILARI CAYDIRIR

Yabancı sermayeyi etkiler mi?

Varlıer şu yanıtı veriyor:

‘Hem yerli, hem de yabancı yatırımcıları caydırır. Maliye’nin bu kararının, tahsisli turizm alanları için tekliflerin alınacağı bir sırada verilmesi, özellikle turizme yeni açılacak yörelerde beklenen gelişimin gerçekleşemeyeceğini gösteriyor.’

Peki bu hedeflere nasıl ulaşılacak?

Varlıer’e göre; bu hedeflere ulaşılması için çok ciddi yatırımların yapılması, hem yerli, hem yabancı sermayenin özendirilmesi gerekiyor. İspanya, Yunanistan, Kıbrıs, Tunus, Mısır gibi rakip ülkelerde turizm yatırımları çok ciddi teşviklerle desteklenirken, Türkiye’de mevcut sınırlı teşviklerin de ortadan kaldırılması, bindiğimiz dalı kesme anlamına gelmiyor mu?

HEDEF TUTTURULAMAZ

Bodrum
henüz yükünü tutmamış; havalar bir açılıp kapanıyor. Göltürkbükü’nün en güzel koyu sayılan Saplı Koyu’nda yeni açılan İberotel-Bodrum Princess Oteli’nin terasında, National Holding ortaklarından Dr. Kenan Magripli, Silkar Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Atilla Silahtaroğlu; TYD Başkanı Oktay Varlıer’in açıkladığı endişelerini dinliyorlar.

Turizm sektörüne sık sık ‘gönül koyduklarını’ ifade eden siyasiler böyle bir tutarsızlığı nasıl yapıyorlar? Belli ki, devletin ‘Bedava arsa veriyorum, karşılığında vergi indiriminden yararlanma olanağını kaldırıyorum’ anlayışı, Başbakan’ın koyduğu hedeflere ulaşmanın imkánsız olduğu eleştirilerine neden oluyor.

DOĞA CENNETİ KOY

İberotel,
22 ayda tamamlanmış Bodrum’un altıncı ve en büyük beş yıldızlı ‘deluxe’ oteli... Yapımı süren diğer beş otelin daha açılması ile Bodrum 40 bin yatak kapasitesine ulaşmış olacak. Bodrum, son yıllarda büyük yatırımcıların ilgisini çekiyor ve dış turizmde Antalya’ya ciddi bir rakip olmaya başlıyor. Bodrum’a golf ve yeni marina yatırımlarının gerektiği de anlatılıyor.

Bahattin Yücel’in Turizm Bakanlığı döneminde projelendirilen turizm bölgelerinden biri olan bu Saplı Koyu, Bodrum yarımadasının en büyük ormanının bitişiğinde bulunuyor. İberotel, bu koy ve burunda 250 dönüm üzerine kurulmuş, 500 odalı ve 1200 yataklı... Sağlık merkezinden (Health Center) başka 1500 kişilik kongre ve 800 metrekarelik fuar alanlarıyla Bodrum, gerçek anlamda kış turizmiyle de tanışmış oluyor.

Mekán düzenlemeleri olabildiğince doğa ve estetik dengelerle bütünleştirilmiş... ÇED raporu alınırken hiçbir pürüzle karşılaşılmamış... Türkiye’ye her yıl 150 bin turist getiren ve 60 milyon dolar ciro yapan holdingin ortaklarının, hiç kimseye tek kuruş ‘rüşvet’ vermemekle övünmeleri dikkate değer.

Zeminin taş ve granitle kaplı olması nedeniyle 390 bin metreküp hafriyat yapılmış; bunun 50 bininin kamyonla taşındığı düşünülürse, yatırımın boyutunun büyüklüğü kendiliğinden ortaya çıkıyor.

60 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Bodrum’
un gözdesi Göltürkbükü’nden otele ulaşılması için yolun açılması, su ve elektrik gibi altyapı yatırımlarından maliyete eklenen 15 milyon doları da katarsanız, tüm yatırım tutarının 60 milyon doları bulduğu söylendi bize. Bu arada otelin arıtmasını övmek gerekiyor; çünkü Bodrum’da ilk biyolojik arıtma tesisi burada.

Fiyatları sorarsanız... 40 metrekarelik odalarda kişi başı günlük (temmuz-ağustosta) 190 milyon TL... Yabancılara; bir haftalık tatil, uçak dahil 1500 Euro’yu buluyor. Ayrıcalıklı hizmet isteyenler de özel olarak yapılmış 400’er metrekarelik 11 villada geceliği 1800 dolardan (ağustos) kalabilecek. Özellikle Rusya’dan şimdiden büyük talep gelmeye başlamış.

Ulusoy’dan National’a

TURİZME acentecilikle başlayan Erdal ve Nail Danyal kardeşler ile Dr. Kenan Magripli; bugün Türkiye’nin ilk turizm yatırımcıları arasında yer alıyor. Turizmle yatıp turizmle kalkıyorlar; nitekim işlerle uğraşmaktan konuklarıyla yeterince ilgilenmeye pek vakit bulamadılar.

1960’lı yıllarda acentecilikle başlayan, daha sonra Ulusoy Turizm’de gelişen birliktelikleri onları kendi holdinglerini kurmaya kadar götürmüş. Bir turizmci bize, ‘Bu üçlü Ulusoy’u, turizm alanında yaratan isimsiz kahramanlardır’ diyor.

Bugün üçünün beş yıldızlı olmak üzere 6 bin yataklı 12 otel ve tatil köyleri var.

Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Danyal, ‘National Holding’i, turizm yatırımlarını uluslararası boyutlarda bir otel zincir haline getirmeyi amaçladıklarını söylerken, ‘AB’nin aralık ayında kapıyı aralaması sonucunda, bizi yeni yılda Borsa’da görebilirsiniz’ diyor.

MESAJ PANOSU

CHP
Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kurultay çağrısında muhaliflerin durumunun gündem maddesi haline getirilmesine karşı İstanbul’daki delegeler ortak politika geliştirmek amacıyla bugün 13.00’de Taksim The Marmara’da bir araya geliyor.
Yazarın Tüm Yazıları