Paylaş
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci “Yoksa tüketiciler bu ülkenin ‘Kunta Kinte’leri midir?” diye soruyor. Hekimci’nin köşemize yaptığı ilginç değerlendirme şöyle:
“Hükümet SGK priminden vergiye yaklaşık 120 milyar liralık devlet alacağını yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Yetmedi varlık barışı adı altında vergisini vermemek için servetini yurtdışına kaçıranlara ikinci bir şans daha tanınıyor. Buna göre vergisini, borcunu ödemeyenlere, naylon faturacılara, bu ülkeden kazandığı servetinin hesabını veremeyen haramzadelere gün doğdu...
Yalnız, asıl ihtiyacı olan dar gelirli halkımıza gelince ise tam tersine... Cumhuriyet tarihinin en büyük icra takibatını yaşayan kredi kartı mağdurlarının borçlarının yeniden yapılandırılması konusundaki çağrılar nedense yetkililerce hiç duyulmadı. Yetmedi, büyük kısmı geçim zorluğu içinde yaşamını sürdürebilmek için; belki kredi kartı borçlarını ödeyebilmek için ya da devlete olan vergi, prim borçlarını ödeyebilmek için tüketici kredisi alan yaklaşık 10 milyon tüketiciye bir de ek vergi yükü bindirildi. 28 Ekim 2010 tarih ve 2010/974 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği Tüketici Kredilerinde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranı %10’dan %15’e yükseltildi. Nazenin ticari krediler ise bu uygulamanın dışında tutuldu.
DELİ DUMRUL
Gelelim... Gelir İdaresi’nin Deli Dumrul’u kıskandıran KKDF görüşüne...
%5’lik artış Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen görüş doğrultusunda, bankalarca geçmişte alınan ve halen ödenmekte olan tüm tüketici kredilerine de yansıtıldı!... Yani 28.10.2010’da yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğü Gelir İdaresi’nin yüksek görüşleriyle (!) kredisine göre 5 yıl kadar geriye dahi yürütülmüş oldu. Doğrusu, “köprünün başını tutup geçenden beş, geçmeyenden on alan Deli Dumrul” bile bu kadarını düşünmezdi herhalde!..
Oysa bu durum hukukta, “bir yasal değişiklik halinde, lehte olan hükmün uygulanması kuralına”; Tüketiciyi Koruma Kanunu’nun 10. maddesinde belirtilen “...taraflar arasında atfedilen sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez” hükmüne; Vergi Usul Kanunu’na göre “mükellefin lehine olmayan uygulamalar geriye yürütülemez” hükmüne”; Anayasa’nın 73. maddesinde belirtilen verginin yasallık ve adalet ilkeleri ile yine Anayasamızın 172. maddesinde öngörülen “devletin tüketiciyi koruyucu tedbirleri” alması ilkesi ve Evrensel Tüketici Haklarına aykırıdır.
LİTERATÜRE GİRDİ
Yine, bu uygulama doğru bir uygulama ise eğer; “gücü olandan, gücü oranında” değil; “gücü olmayanın borcu üzerinden” vergi alınması gibi bir anlayışı da dünya literatürüne geçirmiş oluyoruz demektir. Tüm bu gelişmeler üzerine yetkililer şimdi şu soruları yanıtlamalıdırlar: 2009 yılında tüketici kredilerinden %5 oranında yapılan KKDF indirimi, bankalarca tüketici ödemelerine yansıtılmış mıdır? Vergisini, servetinin hesabını vermeyenlerin ceremesi Bankalar Birliği verilerine göre 102,5 milyar liralık tüketici kredisini ödemekte olan 10 milyon tüketiciye mi ödetilmek istenmektedir? Tek suçu önceden belli olan kurallara, hukuk devleti ilkelerine güvenerek, çalmadan, çırpmadan, meşru yollardan borçlanmak olan tüketici aleyhine kuralları değiştirmek hangi hukuk ya da insanlık anlayışına sığar?
Yoksa tüketiciler bu ülkenin ‘Kunta Kinte’leri midir?
Bu sorunun cevabı “evet” değilse eğer; yetkililere düşen bir an önce KKDF’nin geriye doğru yürütülmesinin önüne geçmek ve devlet eliyle yeni tüketici sorunlarına yol açmamak olmalıdır. Dünyanın en pahalı benzini ve iletişim hizmetini kullanan tüketici ve borçları üzerine yapılandırılan bu çağdışı vergi anlayışı bir an önce terk edilmelidir. Zaten çağdaş, evrensel uygulama da, bizim yasalarımız ve Anayasamızın da buyurduğu gibi “Tüketicinin Korunması” değil midir?” Vatandaş artık uyan!
Biliyor musunuz
? EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroşirürji Kliniği kurucusu ve beyin cerrahı Prof. Erdem Tunçbay’ın (80) beyin kanaması sonucu vefat ettiğini ve yarın Foça’daki aile mezarlığında toprağa verileceğini... ? ÇEVRE ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Başkanı Mustafa Göktaş’ın ‘Sigara içme içiyorsan da bari izmaritini yere atma’, ‘500 izmarit getirene 5 lira götür’ sloganı ile başlattığı kampanyada bayram süresince Mersin’de 1260 kg, Adana’da 680 kg, Osmaniye’de 310 kg, Hatay’da 180 kg, toplam 2430 kg izmarit toplanırken, izmarit getiren 145 kişiye 725 lira para ödendiğini açıkladığını (cetkoder@gmail.com)...
? ADALAR Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu’nun bayramda tatile çıktığında başkanlığı vekaleten Ermeni asıllı Meclis üyesi Raffi Hermon Araks’ın yönettiğini, cemaatle birlikte bayram namazı kıldığını ve kurban kestirerek kavurma, pilav ve ayran dağıttığını...
Bilgicik
YAPIŞMAYAN SAKIZ İngiliz Bristol Üniversi-tesi’nden araştırmacılar yapışmayan bir çiklet yaptılar. ‘Rav 7’ adını verdikleri bu sakızlar 24 saat içinde eriyip yok oldukları gibi erimeden önce düştükleri yerlerden veya atıldıkları sokaklardan da kolayca temizlenmeleri mümkün oluyor.
Onurlu ve örnek bir geçmiş...
TKP üyesi, TİP Genel Sekreteri Nihat Sargın, Behice Boran’ın 100. doğum yıldönümü nedeniyle yazılarını, konuşmalarını, söyleşilerini ve savunmalarını bir araya getiren derlemeyi hazırlamaya öncülük etti. Genel başkanının 100’üncü doğum yılında hayata veda etti. Sevgili Nihat Ağabey... Işıklar içerisinde rahat uyuyun. Onurlu ve örnek geçmişiniz ve mücadeleniz her zaman olduğu gibi yine bize yol gösterecek. Turgay ÇELİKÖRS
GÜNÜN SÖZÜ
“Bir konuyu çözmek istemiyorsan sürekli karıştır.”
(Rus atasözü)
ÖZÜR- Dünkü ‘Eski-şehir rekor kırdı’ başlıklı yazımızın içinde yer alan Balkanlar’daki Karadağ yerine (Dağlık) Karabağ yazmışız. Özür dileriz.
Paylaş