Trakya cengâveri Prof. Cemil Cangir

PROF. Cemil Cangir hoca ile karşılaşmamız, ‘Osmanlı lalesi’ni keşfimle başladı. Cangir, daha üniversite olmadan Tekirdağ Ziraat Fakültesi öğretim üyesiydi. Hemen “Lalenin yetiştiği topraktan örnek getir inceleyelim” demişti. Akademik anlamda Tekirdağ’dan bu konuyla tek o ilgilenmişti.

Haberin Devamı

Daha sonra konferanslarını takip etmeye başladım.
Duyarlı, yaşanan ve yaşanacak olan gerçeklere karşı dürüstçe davranan, bilgisini sonsuzca herkese sunan, Türkiye’nin üretim ve arazi kullanım planlamasını mutlaka yapması gerektiğini her platformda dile getirerek, Türkiye’nin çölleşmesine dikkat çeken biriydi.
Türkiye’deki yerleşim yerlerinin % 28’inin verimli arazilerin üzerinde kurulu bulunduğunu anlattı hep.
Tarım alanlarının konuta açılmasına karşıydı. Üç valiliğin kurduğu TRAKAB üzerinde yapılan çalışmaların 6 yıl boşuna geçtiğini söylüyordu.
“Merkezi yönetime bağlı böyle bir eylem birliği olamaz” diyordu.
Trakya’nın gelecekte toprak politikasında yapılması gerekenleri sürekli dile getirdi.
Moğolların meşhur ‘Cangir Destanı’ndaki gibi toprak davasında bildiği konuda hep doğruları söyleyen bir cengâver oldu, ‘Trakya cengâveri’.
Mücadele insanlarının giderek azaldığını gördükçe ve meydan hurda beyinli rantçılara kalırken üzülüyoruz. Trakya çok önemli bir dava adamını daha kaybetti.
Nijat AYVAZ
(Prof. Cangir, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Trakya Üniversitesi’ne bağlıyken arkadaşlarıyla Ergene Çevre Planlaması ile Trakya’nın 1/100 binlik planlarını yapmıştı.)

Haberin Devamı

Seyit Onbaşı gibi yüreğimiz

BİR yanımız vurgun yer
Bir yanımız sürgün
Şükür yarab
Kökümüz sağlam
Yeniden yeşereceğiz.
Zeynep AYDINLIOGLU

Trakya cengâveri Prof. Cemil Cangir

‘Bilinmez’ bir sanatçı...

14 yılı aynı odada (Hürriyet) yanyana masalarda geçmiş, 23 yıllık karikatürcü arkadaşım. Bülent (Düzgit) Abim! Ustaların ustası. Türkiye’nin en iyi desen bileği... Öyle kibar, öyle mahçup, öyle insanları incitmekten, insanlara yük olmaktan korkardı ki, Habipler Mezarlığı’nda tabutunu taşırken sanki içeriden sesi geldi. “Zahmet olmasın, arkadaşlar, bi şekilde kendim giderdim!”
İ. Bülent ÇELİK (Vatan Gazetesi)

1912’de götürülen sfenkslerimizi getirir misiniz

ALMANYA Başbakanı Merkel 29-30 Mart tarihlerinde işadamları ile birlikte Türkiye’yi ziyaret edecek. Almanya en büyük ticari ortağımız. Ayrıca Türkiye’de en çok yabancı şirket Alman firmalarına aittir.
8.5.1957 tarihinde Etem Menderes ve Dr. Heinrid von Brentano arasında atılan imza ile kültürel ilişkilerimiz başlamıştır. 1957 yılında gündeme gelen konu, 1917 yılında Almanya’ya giden tabletler. 1905 ve 1912 yılları arasında Hattuşa’da kazılar yapan Alman arkeologlar, 10.000’den fazla tablet ve 2 sfenks buluyorlar. Bunlar temizlenmek amacıyla Almanya’ya gidiyor.
Büyük uğraşlar sonucu bir kısmı 1924 ve 1942’de, büyük kısmı 1987 yılında geri gelse de Boğazköy sfenksi halen Türkiye’ye iade edilmedi. Bize ait olan sfenks, Berlin Müzesi’nde... Aslında Sayın Merkel de Berlin’de yaşıyor. Parlamento ile müze arası çok yakın. Merkel gelirken uçağına sfenksimizi de atsa getirse ne güzel olur. Bizi AB’de görmek istemese de AB’nin kriterlerini unutmamalı. Emanet alınan bir tarihi eserin iade edilmemesi kuralı yoktur. Daha sonra Berlin Müzesi’nde bulunan Zeus Sunağı, Pirene, İznik çinileri, Uşak halıları gibi binlerce esere sıra gelecek.
Sayın Merkel, sizi ve sfenkslerimizi büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz.   
Nejat EKİNER

Haberin Devamı

Şarköy’e bu ceza fazla

İSTANBUL’da bir şirkette güvenlik amiriyim. Adım, Zafer Deniz Metinol. Yıllık iznim için Şarköy Erikli’de iken, 7 yaşındaki kızım rahatsızlandı. Kayınpederim Şarköy Devlet Hastanesi’nde uzman doktor olmadığını söylediler. Vatandzaşın, ilaç alabilmek için 100 km uzaklıktaki Tekirdağ’a gitmesi gerekiyormuş. Araştırınca olayın siyasi boyutları dikkatimi çekti. Belediye başkanlığını CHP kazanınca, iktidar ilçeye uzman doktor göndermiyormuş. İşte bu ayrımcılıktır.

Deniz Feneri

BAŞBAKAN Erdoğan, Adana Belediye Başkanı için savcıları görev başına çağırmış ve savcılar da harekete geçmişti.
Başbakan’ın böyle bir görevi yok ama Deniz Feneri için de savcıları görev başına çağırır mı?
Alişan ÇOLAK

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak’ın, Başbakan’a, “Sayıları milyonlarla ifade edilen işsizler için de Abdi İpekçi Spor Salonu’nda, ‘İşsizler Buluşması’ ve ‘İşsizlik Açılımı’ düzenlemeyi düşünüyor musunuz?” diye sorduğunu...
- CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in, Devlet Bakanı Faruk Çelik’e, ‘Roman Açılımı’ konusunda hangi illerden ne kadar katılım olduğunu, gelenler için kaç araç kiralandığını ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın ne kadar harcama yaptığını sorduğunu...
- TÜRKİYE Felsefe Kurumu’nun bu yıl 14’üncüsünü düzenlediği Türkiye Felsefe Olimpiyatı’nda dereceye giren Fırat Akova ve Hakan Kızılkum’un 21–23 Mayıs’ta Yunanistan’da yapılacak olan Dünya Felsefe Olimpiyat’ında Türkiye’yi temsil edeceklerini...

Haberin Devamı

PTT’ciler kırgın

ZAFER Tekbudak’ın başkanlığını yürüttüğü Telekomcular Derneği, Şehitler Haftası’nda, 1988-97 yılları arasında teröre kurban giden 19 PTT-Telekom R/L muhafızları ve güvenlik görevlilerinin anılmamasını kınıyor ve şöyle diyor:
“Yaptırdıkları okullardan üçüne Binali Yıldırım’ın adını veren Türk Telekom yönetimi, bu okulların bazılarına da bu yiğitlerin adını verecek mi?”

Yazarın Tüm Yazıları