Paylaş
Sonraları ölüm nedenleri araştırılmış ve kan guruplarının önemi ortaya çıkmıştır. Bugün kan naklinin ne kadar hayat kurtarıcı olduğu tartışılamaz. Ya ‘ilk’ yapılmasaydı ne olurdu? Birgün biri ‘ilk’i mutlaka deneyecekti. Geç kalınmamış olması önemlidir.
İlk kalp kapak operasyonunda hasta ölmüştür ve doktor hapsedilmiştir. Ama sonra tekrar denenmiş, başarı yakalanmış, operasyonlar gelişerek devam etmiştir. Bugün kalp operasyonlarının ne seviyelere geldiği, ne kadar hayat kurtarıcı olduğu açıktır.
Dr. Bernard ilk kalp transplantasyonunu yaptığında hasta ölseydi mutlaka hapsi boylardı, ama başarılı olmuş, takipçileri ise başarıyı sürdürmüşlerdir. Bizde de Dr. Kemal Bayazıt (hasta kısa bir süre yaşamış olsa bile) Türkiye’de ilk kalp nakli gerçekleştirmiş ve bu işin önünü açmıştır. Dr. Haberal ilk böbrek naklini yaptığında başarılı olmasaydı, mahkemeye o zaman verilirdi belki de. Ama onun takipçilerinin bugün böbrek naklindeki üstün başarıları açıktır.
20 yıl önce Ankara’da bir panel yapıldı, Tıp Profesörleri Tıbbi Etikçiler, Hukuk Fakültesi Dekanı... Dekan diyor ki ‘İlk’te başarısız olursanız, biz yakanıza yapışırız, hukuk böyledir. ama başarıyı yakalarsanız, bu teamül haline gelir, sistem yerleşir, uygulama devam eder, bu hep böyle olagelmiştir...”
Evet, Tıp’ta da ‘ilk’ler denenir, bilim böyle ilerler... Bizler Tıpta eskimiş duayenler tabii ki eleştireceğiz ama hekim engellemeyeceğiz. Her operasyonda, ilk uygulama da olsa, rutin bir operasyon da olsa, tehlike her zaman vardır. Ama araştırmalar sürecektir, bilim yükselecek, birçok hasta ileride bu hekimlere dua edecektir. Ben operatörde beceri eksikliği olduğunu sanmıyorum, vücudun cevabı iyi hesaplanamamış olabilir. ya da her ‘Operasyondaki risk’ gibi hasta beklenmeyen bir şekilde kaybedilmiş olabilir. Tıpta iki kere iki hiçbir zaman dört etmez. Birgün mutlaka bu eksiklikler de giderilecek ve ‘3’lü, 4’lü nakil’ gerçekleşecek, yaygınlaşacaktır. Belki de bu ilki yapan hekimin adı takdirle anılacaktır. Antalya’daki ilk yüz nakli ya bir sebepten kaybedilseydi o doktor da ceza mı alacaktı? Hasta yaşarsa alkışla, ölürse hırpala. O zaman hiçbir yeni girişim olmaz, Tıp yerinde sayardı. Bugün Tıp ne kadar yükselmiştir, girişimciler ve ileri teknolojnin işbirliği sayesinde.... Bizim jenerasyon bu başdöndürücü yükselmeyi çok yakından izledik ve bugün Türk Tıbbı gerçekten çok ileri bir seviyededir. Ancak, bizim jenerasyonun biraz yadırgadığı medianın bu işlere fazlaca sokulmasıdır.
Bizler tabii ki eleştireceğiz, ama yıkıcı olmayacağız, hekimin önünü kapatmayacağız.
Prof. Dr. Siber GÖKSEL-Kardiyolog ve İç Hastalıkları Uzmanı
LPG’li araçlar soru oldu
GAZİANTEP Milletvekili Dr. Mehmet Şeker’in, Başbakan’a akaryakıt ürünlerine son üç ayda üç kez zam yapılmasının Türkiye’yi akaryakıt pahalılığı açısından dünya şampiyonu yaptığını, pahalılıkla mücadele edemeyen vatandaşın daha ucuz olması nedeniyle araçlarına LPG taktırdığını, ancak titiz bir denetim yapılmadığını belirterek “Türkiye’de 2002-2012 yılları arasında trafikteki toplam araç sayısı yıllar itibariyle kaçtır? Bu araçlardan kaçı benzinlidir? Aynı dönemde yıllar itibariyle LPG’li araç sayısı nedir? 2002-2012 arasında LPG nedeniyle meydana gelen kaç kaza olmuş, ne kadar vatandaşımız ölmüştür? Güvenliğin ve denetimin çok önemli olduğu LPG’lerde “gaz sızdırmazlık raporu”nun zorunlu evrak listesinden çıkarılmasının nedeni nedir?” diye sorduğunu..
Niye İmam Hatip eğitimi verdiniz
BİR genç’in sorusuna bakalım kim yanıt verebilecek:
Elimizde Diyanet İşleri Başkanlığı’na 1000 personel alımı hakkında bir liste var; her şey ne kadar planlı görmek mümkün. Ne var bunda, basit bir personel alım ilanı diyebilirsiniz. Bu listedeki alım koşullarına bakıldığında ‘Devlet Personel Kanunu’ ve diğer ilgili kanunları görmek mümkün değildir. Daha da ilginç olanı, 4+4+4 henüz TBMM Genel Kurulu’ndan geçmeden, yasalaşmadan, Cumhurbaşkanı onaylamadan bu alım işlemleri başlamış.
Soru şu: Alınacak personelde İmam Hatip okullarından mezun olma koşulu yok. O zaman 6 milyon insana niye İmam Hatip eğitimi verdirdiniz. Herhangi bir yerden Arapça Kuran kursu v.b. eğitim alan kişileri ne yapacaksınız?
Paylaş