Tevfik İleri, imam hatip okulları, Köy Enstitüleri

CUMHURBAŞKANI, Ankara’da ve eski bakanlardan Tevfik İleri’nin adının verildiği, imam hatip lisesi açılışında, imam hatip gençliğine özel bir hitapla, “bu emanetleri koruyun, bilgi yetmez, hikmet sahibi olun” nasihatında bulundu.

Haberin Devamı

İmam hatip eğitiminin okullaşmasında emeği geçenleri ve özellikle Tevfik İleri’yi hayırla yad etti... Tevfik İleri Demokrat Parti’nin iktidar yıllarında uzunca süre Eğitim Bakanlığı görevinde bulunmuş bir değerli zat... Dini hassasiyetleri bugünün iktidar kadrolarıyla aynı paralelde, tek farkı, ailesi türbanlı değil, başı açık. Din dersini ilkokul müfredatına sokmuş, 1930’larda kapatılan imam hatip okullarının doğru bir kararla yeniden eğitim hayatına katılmasını sağlamış, ‘Yüksek İslam Enstitüsü’nü kurmuş. İmam hatip liseleri muhafazakâr iktidarların ağırlık verdiği bir konu, AKP iktidarında ‘öncelikli okullaşma’ programı olarak uygulanıyor... Cumhurbaşkanı’nın açıkladığına göre, 2002 ile 2014 yılları arasında imam hatiplerde okullaşma oranı ve talebe sayısı yüksek oranlarda artırılmış ve aynı hızla devam ettirileceği anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı bu okulları, “ayrıcalıklı statü”de desteklediğini/destekleyeceğini her fırsatta ifade ediyor. Din ağırlıklı eğitimin gereğine inanan Tevfik İleri’nin bakanlığı döneminde, çıkarılan bir kanunla Köy Enstitüleri öğretmen okulu haline getirildiler ve zamanla fonksiyonlarını kaybettiler.. Köy Enstitüleri, UNESCO tarafından kalkınmakta olan ülkelere önerilen bir eğitim sistemi... Köye yönelik ve üretime dönük bir eğitim planlaması ile tedrisat yaptılar ama “komünist yetiştiriyor” suçlamasına maruz kaldılar.
Cumhuriyet’in okullaşma programında Köy Enstitüleri önemli bir yer tutuyordu ve yoğun olan köylü nüfusunu kısa yoldan eğitmeyi/aydınlatmayı ve üretime katmayı sağlamayı hedeflemişti. Çok partili hayat ve iktidara gelen muhafazakâr iktidarlar, hiçbir ilgileri olmamasına rağmen, imam hatip eğitimini Köy Enstitüsü eğitimine tercih etti... Halbuki beraber yaşayabilirler ve Türk insanı kendi sentezini yapabilirdi. Yazık oldu...

Haberin Devamı


Yeşil alana imam hatip


BAŞAKŞEHİR’de Göçmen Konutları’na yeni bir imam hatip lisesi daha yapılıyor.
Yapılacak yer de üstelik Başakşehir metrosunun acil çıkışının üstü ve dolgu toprak.
Buradaki parkımızı yıkıp lise yapmaya kalkıştılar sessiz sedasız.
CHP Başakşehir İBB meclis üyeleri 2012’den beri karşı önergeler veriyor yeşil alanları harcamayalım diye... Ama AKP’lilerin söylediği tek şey var: “Halk istiyor.”
Geleceğe bakan çağdaş kafa böyle mi olacak?...
CHP imam hatiplere karşı mı? Hayır...
Soru şu; yeşil alana tecavüz ediliyorsa, niye yeni yerler gösterilmiyor? Aysun YUNUS

Haberin Devamı


Ürettiğimiz limonu neden tüketemiyoruz


GASTRONOMİ
yazarı Gülhan Kara, Mersin’de Narenciye Festivali’nde, her öğrenciye günde bir mandalina dağıtılması önerisi üzerine, ‘Okuyucularınız için size limonu anlatmak istiyorum’ dedi ve dün de bu yazıyı gönderdi. “Mersin 5. Narenciye Festivali’nde Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir’den narenciye üretim-tüketim bilgilerini alırken, % 123 limon fazlası olduğunu öğrenince ‘limon’ konusundaki endişelerim daha da arttı. Biz çaya, çorbaya, zeytine, salataya limon sıkan, limon kolonyası kullanan ve limonata içen bir toplum olarak nasıl oluyor da ürettiğimiz limonu tüketemiyoruz? Geçtiğimiz yaz limonun kilosu 10 liraya çıktı ve haftalarca öyle devam etti. Kaldı ki en büyük tüketici İstanbul ve İstanbul’da Mersin’den gelen limonu bulmanız mümkün değil. “İstanbul’a neden kalın kabuklu, mis kokulu ve sulu Mersin limonu gelmiyor da Güney Amerika’dan ithal limonlar ya da sadece Antalya’dan ince kabuklu, kokusuz limonlar geliyor?” diye sorduğumda da ne yazık ki tatmin edici bir cevap alamıyorum. Amaç, bu festivalleri yaparak ülkemizin bir ‘turunçgil’ cenneti olduğunu vatandaşa hatırlatıp tüketime yönlendirmek... Ama katma değer olmadığı sürece ne ‘Mersin limonu’ ne de ‘Mersin portakalı’ akla gelmeyecek. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Komşumuz Yunanistan’a, Sakız Adası’na ayak bastığınız anda ‘limon şekerlemesi’, ‘mandalina reçeli’, ‘portakal kabuğu reçeli’ neredeyse damla sakızı ile eşdeğer ölçüde önemsenmiş olarak karşınıza çıkıyor. O ürünleri gördüğünüz anda “buranın mandalinası, portakalı da meşhurmuş” diyorsunuz. İtalya’ya gidenler ‘Limonçello’ (bir tür limon likörü) almadan dönmezler. Yerel ürünlere sahip çıkmak ve acilen katma değer oluşturmak durumundayız.


TUTUM HAFTASI



Limonuyla, portakalıyla marka şehir olmak isteyen Mersin’in başta üreticisine olmak üzere ürünlerine sahip çıkması, değer katması lazım. Kaliteli üretim yapıyoruz ama pazarlayamıyoruz. Tüketime katkı için, “Narenciye dalında kalmasın, çocuklarımıza vitamin olsun” diye 12-18 Aralık Yerli Malı Haftası’nda ilkokullarda portakal, mandalina dağıtarak başlayabilirler.”
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan her öğrenciye mandalina önerisine bir yanıt yok mudur?

Haberin Devamı



BİLİYOR MUSUNUZ?

-CHP İstanbul Milletvekili, emekli müftü İhsan Özkes’in, CHP’li milletvekillerinin yoğun talebi üzerine başta vekiller olmak üzere, belediye başkanı, il başkanı ve eşlerinin yer alacağı kalabalık bir heyetle, bütçe görüşmelerinden sonra umre ziyareti yapmayı planladıklarını söylediğini...
-20-23 Kasım tarihlerinde Harbiye Askeri Müze Kültür Sitesi’nde Naturel Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Festivali düzenleneceğini; festivalde ziyaretçilerin, doğal ve sağlıklı yaşam tarzının tüm yönlerini konunun uzmanlarından öğrenirken, bu alandaki ürün ve hizmetleri yakından tanıma fırsatı bulabileceğini...

MESAJ PANOSU


-BU YIL gündemden hiç düşmeyen Fransız ekonomist Thomas Piketty’nin kitabı ‘Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital’, İş Bankası Kültür Yayınları’nda. Fransa’da Eylül 2013’te yayınlanan kitap, Amerika’da satışa çıktıktan sadece günler sonra bütün dünyada çok
satanlar listesine yerleşti. İngilizcesi 600 bin, Fransızcası 300 bin satan kitap, Kore’de sadece 1 haftada 60 bin sattı. Thomas Piketty bugün 14.30’da Galatasaray Üniversitesi ‘Aydın Doğan Amfisi’nde halka açık konferans verecek.

Haberin Devamı


YENİ PARTİLER NASIL OLUŞUYOR


PROF. Dr. Abdürrahim Karslı’nın Merkez Parti, İdris Bal’ın Demokratik Gelişim Partisi ve en son CHP’den istifa eden Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın Anadolu Partisi’ni kurmasının ardından yeni bir parti daha geliyor. Bir grup milliyetçi özellikle de sosyal medya üzerinde yoğun olarak duyurusunu yaptığı Milli Mücadele Partisi’nin yolda olduğu belirtiliyor.
Milli Mücadele Hareketi olarak örgütlenen girişimin lideri Ahmet Kaya. Kaya, kuruluş için bütün hazırlıkları tamamladıklarını ve Türkiye genelinde yüzde 85 hazır olduklarını belirterek, “21 Kasım gününe kadar binlerce vatansever ve milli mücadeleci kadromuz ile göreve hazır olduğumuzu ilan edeceğiz” şeklinde konuştu.
Oba TV’nin haberine göre, Milli Mücadele İstanbul İl Başkanı Hasan Hüseyin Alkan da, “Bugünkü şartlarda vatan için endişe duyan, kendisini bir kenara bırakıp çocuklarına ve torunlarına Atatürk’ün bütün emanetlerini koruyarak bırakmayı azmetmiş ve aydınlık müreffeh Türkiye sevdalısı vatan delilerinden oluşan Kuvai Milliye ruhunu tekrar canlandıran fedailerden oluşuyor. Kısaca sağ, sol, alevi, sünni, Türk, Kürt ayrımı yapmayan, ayrıştırıcı bütün ezberlerini bozup da gelen vatan delileri yani, şehadeti göze almış... Sefer görev emrini de Atatürk’ün Bursa Nutku’ndan...”
Parti girişiminin öncülerinin sosyal medya hesaplarından yapılan bir diğer paylaşımda ise, “Bizler, Atamıza, bayrağımıza, dilimize ve dinimize, kirli ellerini ve şer dillerini uzatanları gördük, kirli el ve şer dil sahipleri ile işbirlikçi hainleri kayıt altına almasını bildik ve hep hesap gününü bekledik. Bizler, ‘su uyur düşman uyumaz’ atasözünü geç de olsa idrak ettik ve uyanmasını bildik, Bizler, değil bir karış toprak vermek, misakı milli sevdamız hiç bitmeyecek dedik ve milli mücadelemiz adına yemin ettik. Memleket davası olan yolumuza hoş geldiniz. Ne Mutlu Türküm Diyene” denildi.
Yeni kurulacak olan partinin isminin 1960’ların sonunda kurulan ve liderliğini Aykut Edibali’nin yaptığı Yeniden Milli Mücadele Hareketi’ne benzemesi ise dikkat çekti.

Haberin Devamı

ANA PARTİ’NİN ÖRGÜTLENMESİ 7 ARALIKTA TAMAM...


CHP’li eski milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın Anadolu Partisi’nin 30 Kasım tarihine kadar MYK’yı oluşturacağı, 7 Aralık tarihine kadar da ülkenin yüzde 51’inde (41 ilde) örgütlenmesini tamamlayacağı belirtiliyor. 20 günde örgütlenebilecek bir potansiyele sahip olduklarını bildiren bir kurucu üyesi, “Tarhan hanıma büyük teveccüh var. Sokaktaki insanın sıkıntıları karşısında Anadolu Partisi bir umut partisi olacaktır, bunu göreceksiniz. ANA Parti, %33,3 kadın kotasını uygulayacaktır.
45 kişilik kurucu listesinde DSP’den eski İstanbul İl Başkanı Hasan Fehmi Yavuzalp ile Maltepe eski Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin, emekli amiral Ertürk Türker, Av. Mehmet Zeki Gürhan, Bakırköy eski Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in eşi Yrd. Doç. Meltem Erzen, Yunus Yusufoğlu (İzmir, ANAP’lı)
Av. Ali Çil (Ankara Barosu üyesi, Abdülkadir Geylani’nin gelini İrem Geylani, Nazım Şenol (Sarıyer), Av. Ferah Altıntaş (Borsa İstanbul’dan), Mehmet Şerif Avcı (ANAP-DYP kökenli)
DSP’li eski İl Başkanı Hasan Fehmi Yavuzalp, “Eski İstanbul Hareketi olarak yeni partide görev alıyoruz. İstanbul İl Başkanlığını Mecidiyeköy’de açıyoruz.”

MERKEZ’DE ESKİ DSP VE ANAP’LILAR VAR


MERKEZ Parti Başkanlık Divanı oluştu ve Genel Başkan Yardımcılarının görevleri açıklandı. Başkanlık Divanı’nda bazı eski DSP’li ve ANAP’lı siyasetçilerin bulunması da dikkati çekti.
Yapılan açıklamaya göre Prof. Dr. Abdurrahim Karslı’nın Genel Başkanlığı’nda, Genel Sekreterlik görevini yeniden Yaşar Yazıcıoğlu üstlendi. Yazıcıoğlu, Genel İşleyiş, İdare, ARGE ve Mali İşlerden sorumlu olacak. Partide Başkanlık Divanı ve görev bölümü şöyle:
“Teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Haluk Pirimoğlu, Siyasi İşler ve Parlamento İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çebi, Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Uğur Aksöz,
Çevre ve Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Aydın Tümen (DSP döneminde eski bakan), Ekonomi İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İrfan Demiralp, Dış İlişkiler ve Dış Temsilciliklerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Keleş, Medya ve Tanıtım İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı A. Şeyda Açıkkol Altınok, Demokratik Kitle Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, (DSP’li eski Burdur Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı), Güvenlik, Terör ve Milli Savunma İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı E. Korg. Erol Tutal, Sosyal İşlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Yalçın, Hukuk İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demirbağ, Parti İçi Eğitim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Dinç, İstanbul İl Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Metin Hacımustafaoğlu, Sağlık İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M.İrfan Sabah, Kadın Kolları ve Aileden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Beyhan Demirhan, Eğitim, Sanat ve Kültür İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Enver Horozoğlu, Halkla İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Asiler, Açık hava, Medya İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cemil Güngörmez, İş Adamları ve İşveren Teşkilatlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Oğuz.”

Yazarın Tüm Yazıları