Önceleri gecekondu bölgesi olan buralar gittikçe gelişiyor ve her yanı apartmanlar kaplıyor. Doğal olarak nüfus da artıyor. Fakat ne yazık ki belediye nüfusun artışını özellikle ulaşım konusunda görmezden geliyor. 284 ve 286 nolu otobüsler buralarda oturan kişi sayısı her geçen gün artmasına rağmen hep aynı seferi yapıyorlar. Hergün Kızılay’da bu otobüslere binmek için mücadele ediyoruz. Buraya halk otobüsü de verilmiyor. Üstelik bizim semtin otobüslerini Aşağı ve Yukarı Eğlence de oturanlar da kullanığı için Kızılay’dan sonraki Mithatpaşa, Opera, Sıhhiye ve Ulus’tan bu otobüslere semt sakinleri kesinlikle binemiyorlar. Soruyorum size Esertepe ya da Ovacık’ta oturup da Ulus’ta çalışan bir insan Sıhhiye’de çalışan bir insan evine nasıl gidecek? Mavi Masa’ya ya da EGO’ya şikayet ediyoruz ama cevap hep aynı; otobüslerimiz 10 dakikada bir sefer yapmaktadır. Eğer 10 dakikada bir otobüs varsa bu insanlar neden hergün birbirlerine giriyorlar? Lütfen sesimizi duyurun lütfen. Bir konu da bu 284 ve 286 otobüslerinin hareket memurları ve şoförleri o kadar rahatlar ki 19 mayısta, 23 nisanda yol kapalı bahanesiyle Ulus’tan tekrar dönüp Kızılay’a, Sıhhiye’ye varmadan semtlere yöneldiler. Etlik’e giden özel ve EGO’ya ait 263 nolu otobüsler kapalı denilen yolda vızır vızır işlediler. Fakat bizler bir uyarı bile asılmadığı için saatlerce Kızılay da durakta bekledikten sonra bir vatandaşın EGO’yu arayıp bir yetkili bulmasıyla otobüslerin gelmeyeceğini öğrendik. Sonra da Ulus’a kadar yürüdük. Şoförler en ufak bir lafta kalkıp üstümüze yürüyorlar biz bayanların dahi. Yazmakla bitmez. ama lütfen siz bizim sesimiz olun. Bizi bu işkenceden kurtarsın birileri. Bu şikayetimi tüm semt sakinleri adına yazdığımı iletmek isterim.”
Ankara’dan batıya gitmek
YAZ aylarında Ege ve Akdeniz’e gidiyoruz. Ben gece yolculuğunu tercih ediyorum, çünkü trafik daha rahat oluyor. Rahat olsun diye gece seyahatini tercih ediyoruz ama Polatlı, Bayat ve Gömü’yü geçerken illallah diyoruz. Ankara’dan batıya giderken Polatlı’nın girişindeki ışıklardan kendinizi sıyırabilirseniz, çıkışında Polatlı Sanayi Sitesi’nin önündeki ışıklara, gece yarısı da olsa takılabilirsiniz. Hadi orayı atlattınız, 3500 nüfuslu, tamamen meskün mahal dışında olan Bayat’ı geçmeniz mümkün değil. Gece yarısı 02.00 de olsa, 03.00’de olsa Bayat’ta kırmızı ışıkta bekleyip havadaki böceklere yol vermek mecburiyetindesiniz. Bu güne kadar, Bayat’a ışıklar koyulduktan sonra, orada kırmızıda beklerken, bir kere olsun, karşıdan geçen ne vasıtaya, ne insana, ne de hayvana rastlamadım. Acaba ölü saatlerde, oradaki trafik yoğunluğu hiç ölçülmüş müdür? Neyseki son geçişimde Gömü’deki ışıklar devamlı yanmıyordu ve çakar durumundaydı (yanıp-sönen pozisyon). Galiba Gömü’de gece yarısı gelip geçenlere, biraz daha insaflı davranmaya başlamışlardı. Bütün büyük şehirlerde genellikle ölü saatlerde trafik ışıkları çakar durumundadır. Geçtiğimiz yerler Londara’daki Times Square değil. Doğan VOLKAN
Abdallar Festivali
ANKARA Kültür Merkezi ve Hüseyin Gazi Dergâhı’nın, yok sayılan, kendi haline terk edilen bir kültürel grup olan Abdalları, Ankara’lılarla buluşturmak için düzenlediği ‘1. Abdallar Festivali’ bugün 14.00’de Ankara Mamak’taki Hüseyin Gazi Türbesi’nin bulunduğu alanda başlıyor. Festivalde ilk etkinliğ “Abdallar kimdir, nereden gelirler, nerede ve nasıl yaşarlar” başlıklı panel olacak. Necdet Saraç’ın yöneteceğe panele konuşmacı olarak Abdalları temsilen Ali Emektar ve Hatice Yorgancı’nın yanısıra, araştırmacı yazar Piri Er, Ali Aksüt, Gülağ Öz ve Hayrettin İvgin de katılacaklar. Anadolu’da yaşayan Abdalların mesleklerine dönüşmüş davulcu ve zurnacıların gösterilerinin yanı sıra, festivalin kültürel bölümünde Abdalların tanınmış sanatçıları, Hacı Taşan’ın torunu Sondur Taşan, Ankaralı Turgut, Tufan Atlaş, Bahri Atlaş, Aydın Ertürk, Tuncay Ertürk, Yusuf Harman, Hazar Meral ve Can Dostlar Grubu sahne alacaklar? (ankarakulturmerkezi@gmail.com)